Akseki-1'den müjde 3 bin metrede gelecek

Düzenleyen: / Kaynak: Yeni Şafak
- Güncelleme:
Akseki-1'den müjde 3 bin metrede gelecek

Ekonomi Haberleri  / Yeni Şafak

Akdeniz'deki Akseki-1 kuyusunda, Abdülhamid Han Sondaj Gemisi'nin petrol arama çalışmaları sürüyor. Doğu Akdeniz'de en yüksek potansiyelin olduğu alanda uzmanlar, hedefe 3 bin metrede ulaşılacağını öngörüyor.

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Doğu Akdeniz’deki sondaj faaliyetlerini hızlandırdı. Abdülhamid Han Sondaj Gemisi, denizlerdeki arama üretim filosuna katılışının birinci yılında yeni keşifler için yola çıktı. Gemi, Türkiye Münhasır Ekonomik Bölgesi’nde bulunan Akseki-1 kuyusunda sondaj çalışmalarına başladı.

HEDEFLER BELİRLENDİ

Abdülhamid Han'ın görev yaptığı bölgede, geçmişte Türk sismik araştırma gemileri tarama çalışmaları yaptı. 2019-2020 yıllarında Barbaros Hayreddin ve Oruç Reis gemileri bu sahada 2-3 boyutlu incelemeler yaptı. Deniz dibinde alınan numuneler, labaratuvar ortamında analiz edildi.  Araştırma yapılan sahada, çamur volkanlarına bağlı olarak hidrokarbon birikintisi olduğu görüldü ve hedefler belirlendi.

EN YÜKSEK POTANSİYELLİ SAHA

Bölgenin hem barındırdığı yüksek hidrokarbon potansiyeli hem de Türk kıyılarına yakınlığı sebebiyle ekonomik bir rezerv sunma ihtimalinin yüksek olduğu belirtiliyor. Uzmanlara göre; Doğu Akdeniz'in en yüksek potansiyelli sahası bu alan. Bu nedenle 3 bin metrede hedefe ulaşılması öngörülüyor. Türkiye için olası keşif haberi çok önemli. Çünkü Türkiye, ‘offshore’ arama, keşif ve üretim için bir dünya markası haline gelmeyi hedefliyor ve enerji alanında derin denizlerde yeni bir alan açarak gerek enerji diplomasisinde gerek ekonomik faaliyetler bağlamında elini güçlendirmek istiyor.

MAVİ VATAN'IN EN GÜÇLÜ GEMİSİ

Geçen yıl TPAO tarafından 180 milyon dolara satın alınan Abdülhamid Han gemisi, hem teknik donanımı hem fiziki özellikleriyle, Mavi Vatan filosunun en güçlü gemisi olarak öne çıkıyor. Gemi 230 metre uzunluğunda, 42 metre genişliğinde ve 60 bin ton ağırlığında. Yedinci nesil teknolojiyle donatılan gemi, 12 bin 200 metreye kadar sondaj yapabilme yeteneğine sahip. Gemi ayrıca çift kule ile aktif konumlandırma sistemlerine de sahip.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Yeni Şafak
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...