Bakü'den Ankara'ya ticaret çıkarması: Gardaş'tan Türk yatırımcıya davet

- Güncelleme:
Bakü'den Ankara'ya ticaret çıkarması: Gardaş'tan Türk yatırımcıya davet

Ekonomi Haberleri

Türkiye ile kardeş ülke Azerbaycan arasındaki bağlar ticaret alanında da giderek güçleniyor. Azerbaycan’dan bir ticaret heyeti, yatırımcı çekmek için Ankara’ya gelecek.

CEVDET FIRAT AYDOĞMUŞ'UN HABERİ - Azerbaycan, 2020’de Bakü’deki Hazar Denizi kıyısında yer alan Alat yerleşim bölgesinde ticaret ve lojistik merkezi olarak kurulan ve toplamda 858 hektar alana sahip olan Alat Serbest Ekonomi Bölgesi’yle ilgili yeniden harekete geçiyor. 198 hektarı kapsayan ilk bölümü 2022’de işletmeye geçen bölgenin stratejik bir konumda bulunması sebebiyle Azerbaycan’ın petrol dışı sektörlerine yerli ve yabancı yatırım çekmeyi hedeflediği belirtiliyor. Bu kapsamda, Ankara Sanayi Odası (ASO) ile Azerbaycan Büyükelçiliği iş birliğinde 7 Haziran’da Ankara’da ‘Azerbaycan Alat Serbest Ekonomik Bölgesi Tanıtım Toplantısı’ yapılacak. Alat Serbest Ekonomik Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Valeh Alasgarov ve beraberindeki heyet, ASO’daki toplantıda söz konusu yatırım bölgesini anlatacak.

Azerbaycan,  Alat’ta, Türkiye merkezli firmalar başta olmak üzere yatırımcılar için önemli avantajlar sağlayacak. Yatırım için bölgeye gelecek yatırımcılara KDV, stopaj ve diğer kurumlar vergisinden muafiyet, serbest bölgeye ithalat ve serbest bölgeden ihracatta gümrük rüsumları ve vergilerinden muafiyet, kişisel gelir vergisinden muafiyet sağlanacak. Yatırım için yerel ortak şartı aranmayacak. Döviz veya kâr iadesi konusunda da kısıtlamaya gidilmeyecek.

TÜRKİYE'NİN İHRACATI 2,5 MİLYAR DOLAR SEVİYESİNDE

Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ticaret hacmi de giderek yükseliyor. 2022’de Azerbaycan’a ihracat, yaklaşık 2,5 milyar dolar oldu. 2022’de Türkiye’nin Azerbaycan’dan ithalatı ise yaklaşık 1 milyar dolar seviyesinde seyretti. Öte yandan, Azerbaycan’ın Türkiye ile tercihli ticaret anlaşması bulunuyor. Bu çerçevede, gıda başta olmak üzere birçok ürün kaleminde ülkeler, birbirine karşı gümrük vergisi almıyor. 2021’de ihracat, bir önceki yıla kıyasla yüzde 12 artarak 2,3 milyar dolara, ithalat ise yüzde 83 artarak 751 milyon dolara yükselmişti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...