Ticarette dolar pususu: İlanları geri çekiyor, satışı durduruyorlar

- Güncelleme:
Ticarette dolar pususu: İlanları geri çekiyor, satışı durduruyorlar

Ekonomi Haberleri

Seçim sonrası doların 25-27 liraya çıkacağı söylentisi konut ve otomobil piyasasında ticareti yavaşlattı. Mart ayına göre konut ve otomobil ilanları yüzde 25-30 arasında azaldı. Mülk sahiplerinin doların yükselmesini bekleyerek seçim sonrası zamlı tarife ile ilana çıkacağı ifade ediliyor. Bu durum reel sektöre de yansıdı. Şirketler vadeli alacaklarını erken tahsil etmeye başladı.

KAAN ZENGİNLİ'NİN HABERİ - Seçimden sonra dolar yükselecek söylemleri konut ve otomobil piyasasında satışları yavaşlattı. İnternetteki satılık konut ilanları mart ayına göre yüzde 25, ikinci el otomobil ilanları ise yüzde 30 gerileme gösterdi.

Dövizin 25-27 liraya yükseleceği söylentileri kamuoyunda dillendirilmeye başlandı. Bu da fiyatların artacağı beklentisi oluşturdu. Bu durum reel sektöre de yansıdı. Şirketler vadeli alacaklarını erken tahsil etmeye başladı. İkinci el otomobil işiyle uğraşan Yaşar Örnek “Zaten sıfır otomobile ulaşmanın zor olduğu bir dönemdeyiz. Şimdilerde piyasada döviz 30 lirayı bulacak diye bir söylem yayıldı. İnsanlar arabalarını satmaktan vazgeçti. İlanlardan kaldırdılar. İnsanlar seçim sonrası dövizin artması ile fiyatları yukarı çekip yeniden satışa çıkmayı planlıyor. Bu da otomobil almak isteyenleri zor duruma sokuyor. Yalnızca kişisel alımlar değil, ticaret yapanların da otomobile ihtiyacı var. Sıfır otomobil olmaması ve döviz artacak beklentisi satışları yavaşlattı” dedi. 

SEÇİM SONRASI ZAMLI TARİFE

Emlak işiyle uğraşan Gökhan Sarı ise “Satılık konut arzında bir gerileme var. Satıcılar bekle-gör politikası izliyor. Dövizin artacağı beklentisi var. Buna göre fiyatlama yapacaklar. Çoğu ilan sitelerden kalktı. Bunda 1 Temmuz’daki yüzde 25’lik zam sınırının da etkisi var. Ancak o iş netleşti gibi. Bu zam sınırı devam edecek gibi duruyor. Şu anda emlak sektörü seçim sonrasını fiyatlamaya başladı. Konut satıcıları seçimden hemen sonra yüzde 20 zam ile ilanları geri koyacaktır. Bizim birçok müşterimiz evini seçim sonrası satışa bıraktı. Satış fiyatlarında seçim sonrası yaşanacak olan artışlar kiralara da yansıyacak” diye konuştu.

TL’NİN DEĞER KAYBI KORKUSU VAR

İstanbul’da plastik ürün üretimi ve ticareti yapan Mehmet Yaşlı da “İhracatta işler iyi gidiyor. Ancak iç piyasada aynı durum söz konusu değil. ‘Dolar çıkacak ve kriz gelecek’ söylemleri ile vadeli alacaklar erken tahsil edilmeye başladı. Şirketler ticaret yaptıkları ortaklarıyla bir an önce alacak-vereceklerini kapatmayı istiyor. Çünkü üreticiyseniz ve hammaddeyi döviz ile alıyorsanız zarar edebilirsiniz. Alacaklarınız TL ile ise dövizin çıkması ile kârlılığınız erimeye başladı. Erken tahsil işlemleri şirketleri de zor duruma sokuyor” ifadelerini kullandı.

İKİNCİ EL OTOMOBİL DE FREN YAPTI

Seçimlerin ikinci tura kalması ikinci el otomobil piyasasına durgunluk olarak yansıdı. Otomobil piyasasındaki belirsizlik nedeniyle araçlarını satmak isteyenler bekleyişe geçti. İkinci el otomobilde yaz aylarının hareketli geçtiğini belirten oto galerici Yavuz Çiftçi "Otomobil sektöründe bu dönemler hareketli geçer. Bayram ve tatil süreci öncesi hareketlilik görülür. Fakat şu an seçime odaklanıldı. Seçimi atlatalım psikolojisi var. Bu nedenle ikinci el otomobil piyasasında durgunluk görülüyor. Banka kredi faizlerinin yüksek olması ve finansal sıkıntılar da piyasalardaki durgunlukta etken oldu’’ dedi. Arz talep dengesi ile ilgili sıkıntıların devam ettiğini ifade eden Çiftçi "Sıfır araçların az olması nedeniyle piyasada daralma oluşuyor. İkinci el otomobilde de fiyatlar yükseliyor. Eskisi kadar fiyat artışı olmasa da artış devam ediyor. Şu an alıcılarda fiyat ne olursa olsun zarar etmeyiz düşüncesi var’’ diye konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...