Seçim için yoğun güvenlik önlemleri

/ Kaynak: AA
Seçim için yoğun güvenlik önlemleri

GÜNDEM Haberleri  / AA

Seçimin huzur içinde gerçekleşmesi için 7 Haziran Pazar günü Türkiye genelinde uygulanacak güvenlik tedbirleri belirlendi.

nbsp;AA muhabirinin İçişleri Bakanlığı yetkililerinden aldığı bilgiye göre, nbsp; seçim güvenliği için bütün kolluk kuvvetlerinin izinleri iptal edildi, zorunlu nbsp; haller dışında tamamı görev başına çağrıldı.
nbsp;
nbsp;İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk başkanlığında Bursa, Ankara, Konya, nbsp; Diyarbakır, Adana, İzmir, Trabzon, Van ve Erzurum'da düzenlenen Seçim Güvenliği nbsp; Bölge Toplantılarında da o bölgedeki valiler, il emniyet müdürleri, il jandarma nbsp; komutanları ve diğer ilgililerin katılımlarıyla, seçimin huzur ve güven içinde nbsp; gerçekleştirilmesi hakkında tedbirler değerlendirildi.
nbsp;
İçişleri Bakanlığı, hazırladığı seçim tedbirleri yazısını İller nbsp; İdaresi Genel Müdürlüğüne gönderdi. İlgili yazıda, seçim işlemlerini düzen içinde nbsp; yapma ve yaptırma görevinin Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) denetiminde il ve ilçe nbsp; seçim kurullarına ait olduğu belirtildi. Kamu güvenliği ve huzurun sağlanması ile nbsp; kanun dışı eylem ve işlemlerin önlenmesinin ise valiliklerin görevi olduğu, bu nbsp; kapsamda valiler tarafından seçimlerin huzur ve güven ortamı içerisinde nbsp; gerçekleşmesi için gerekli her türlü tedbirin önceden planlandığı ve nbsp; uygulamasının titizlikle yapılacağı bildirildi.
nbsp;
nbsp;İstanbul'da yaklaşık 40 bin polis görev alacak
nbsp;
nbsp; İstanbul'da 7 Haziran'daki milletvekili seçiminin huzur içinde nbsp; yapılması için yaklaşık 40 bin polis görev yapacak.
nbsp;
nbsp; Ankara'da ise merkez ve dış ilçeler dahil 10 bin 791 sandıkta yaklaşık nbsp; 12 bin polis güvenliği sağlayacak. Şehir dışında ve köylerinde de yaklaşık 2 bin nbsp; jandarma görevlisi olmak üzere toplam 14 bin kolluk kuvvetinin görev yapacağı nbsp; belirtildi.
nbsp;
nbsp;İzmir'de ise polis bölgesinde yaklaşık 9 bin polis, jandarma nbsp; bölgesinde ise yaklaşık 2 bin 500 jandarma görevde olacak.
nbsp;
nbsp;Türkiye'nin 81 ilinde kent merkezlerinde ve ilçelerde seçim nbsp; güvenliğini, seçim öncesinde, sandıkların kurulması, taşınması, seçim gününde, oy nbsp; verme işlemi sırasında ve sonrasında acil durumlar ve geçerli mazeret izinleri nbsp; dışında 24 saat esasına göre bütün kolluk kuvvetleri sağlayacak.
nbsp;
nbsp;Motorlu ve yaya devriyeler görev yapacak
nbsp;
nbsp;7 Haziran'da sandık alanlarına gidiş ve geliş yollarında ve sandık nbsp; bölgesinde özellikle çıkarılacak motorlu ve yaya devriyeler görev yapacak. nbsp; Seçimin güvenliğini engelleyecek her türlü davranışı anında önleyecek ve etkisiz nbsp; hale getirecek şekilde tedbirler alınacak.
nbsp;
Oy verme günü bütün umumi eğlence yerleri oy verme süresince kapalı nbsp; tutulacak, eğlence yeri niteliğine haiz lokantalarda sadece yemek verilmesine nbsp; müsaade edilecek.
nbsp;
nbsp;Seçim günü sandık başkanının talimatları doğrultusunda hareket edecek nbsp; kolluk güçleri gerekli gördükleri hallerde vatandaşlara üst araması yapabilecek. nbsp; Oy verme günü, emniyet ve asayişi korumakla görevli personel dışında hiç kimse, nbsp; köy, kasaba ve şehirlerde silah taşıyamayacak.
nbsp;
nbsp;Sandık bölgesinin güvenliğinin sağlanmasıyla ilgili bu bölgelerde nbsp; görevlendirilecek kolluk güçlerinin listeleri ilçe seçim kurullarına önceden nbsp; bildirilecek. Sandık alanında sandık çevresinde bulunma hakkına sahip kimseler nbsp; ile seçimin güvenliğini sağlamakla görevli kolluk güçlerinden başka kimse nbsp; bulunamayacak.
nbsp;
nbsp;Görevlilerin oy kullanması
nbsp;
nbsp;298 Sayılı Kanunun 94'üncü maddesine göre seçimin güvenliğini nbsp; sağlamakla görevli kolluk güçleri ilçe seçim kurulu başkanı tarafından verilecek nbsp; belgeyle görevli oldukları sandıkta oy kullanabilecek. Sandık ve bölge nbsp; güvenliğini sağlama hususunda zafiyet oluşmaması için görevlendirilen personelin nbsp; listesi ilçe seçim kurullarına zamanında bildirilerek haklarında belge nbsp; düzenlenmesi sağlanacak, ayrıca personele bu konuda gerekli bilgilendirme nbsp; yapılacak.
nbsp;
Sahil güvenlik de görev alacak
nbsp;
nbsp;Denize kıyısı olan illerde Sahil Güvenlik Komutanlığı da seçim nbsp; öncesinde ve sonrasında güvenlik görevi yapacak.
nbsp; nbsp;
nbsp; Oyların sayımı ve dökümü tamamlandıktan sonra düzenlenen tutanaklar nbsp; ile sandık ve torbaların ilgililer tarafından il ve ilçe seçim kurullarına nakli nbsp; sırasında emniyet, jandarma ve sahil güvenlik birimleri koordineli bir şekilde nbsp; güzergahta güvenlik tedbirlerini alacak.
nbsp;
Gerektiğinde zırhlı araç ve helikopterlerden de yararlanılacak
nbsp;
nbsp; Güvenlik açısından hassasiyet arz eden yerleşim birimlerindeki oy nbsp; sandıkları ile sayıma ilişkin evrak ve belgeler, sandık başkanı ve en az iki üye nbsp; ile birlikte, gerektiğinde zırhlı araç ve helikopterlerden de yararlanılmak nbsp; suretiyle ilçe seçim kurullarına intikal ettirilecek.
nbsp;
Ayrıca valilikler tarafından mahallin özelliklerine göre ek tedbirler nbsp; de geliştirilerek uygulamaya konulabilecek.
nbsp;
- Elektrik arızasına karşı gerekli tedbirler önceden alınacak
nbsp;
nbsp; Oy sayımı ve dökümünün gecenin geç saatlerine kadar sürebileceği göz nbsp; önünde bulundurularak, sandıkların konulacağı yerlerle çevrelerinin iyi nbsp; aydınlatılması konusunda seçim kurullarıyla işbirliği yapılarak, elektrik nbsp; arızasına karşı gerekli tedbirler önceden alınacak. Özellikle oy verme gününde nbsp; sürekli bakım ve tamir için ekipler hazır bulundurulacak.
nbsp;
Tedbirler önceden planlanarak, sandıkların güvenlik içerisinde nbsp; nakilleri sağlanacak. Kırsal alandaki seçim sonuçlarının seçim kurulu nbsp; başkanlıklarına ulaşması için güzergahta jandarma teşkilatınca alınacak nbsp; tedbirlere ek olarak emniyet teşkilatınca da asayiş ve trafik yönünden gereken nbsp; tedbirler alınacak.
nbsp;
nbsp; Seçmenlerin oy kullanacakları kara, hava ve deniz gümrük kapıları ile nbsp; Gümrük Kapısı İlçe Seçim Kurullarında yeterli personelle her türlü güvenlik nbsp; sağlanacak. nbsp;
nbsp;
nbsp;Seçimi güvenli ve huzurlu bir şekilde sağlamak amacıyla seçim nbsp; takviminin başlangıcı 10 Mart'tan itibaren 9 Haziran'a kadar polisin sorumluluk nbsp; alanında 24 saat esasına göre çalışacak şekilde, Koordinasyon ve Harekat Dairesi nbsp; Başkanlığında, İl Emniyet Müdürlüklerinde seçim koordinasyon merkezleri nbsp; oluşturulacak.
nbsp;
Muhtemel suç unsurlarının tespiti amacıyla illerde kurulu bulunan nbsp; MOBESE sistemleri başta olmak üzere yeterli miktarda fotoğraf makinesi, kamera ve nbsp; ses yayın araçları hazır ve çalışır halde bulundurulacak.

GÜNDEM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...