Davutoğlu: Ya istikrar ya patinaj

Davutoğlu: Ya istikrar ya patinaj

GÜNDEM Haberleri

Davutoğlu, “Şimdi ya yukarı sıçrayacağız ya da patinaj yapacağız” dedi. Başbakan seçim vaatlerini de kuruşu kuruşuna hesapladıklarını söyledi

FİKRET ÇENGEL Şanlıurfa

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yoğun gündemi nedeniyle bir süredir ertelediği buluşma nihayet peygamberler şehri Şanlıurfa'da gerçekleşti. Yoğun miting trafiği arasında Balıklıgöl yakınlarında bulunan ve kentin tarihî dokusunu yansıtan El Ruha oteldeki buluşmaya Başbakan Davutoğu'na görüşmede Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik eşlik ediyor. Gündemde AK Parti'nin seçim beyannamesi var.
YA?UÇARIZ?YA?DA..
“Günümüzde artık siyaseti ekonomiyle ayırt etmek mümkün değil. Hiçbir ekonomik problemin siyasal perspektif olmadan çözülemeyeceğini gördük” diyerek söze başlayan Başbakan Davutoğlu,  “Ekonomi politik dediğimiz şey çok talebin az kaynakla karşılanma sanatı. Ama aynı zamanda ekonomik sistemin ahlakının da olması lazım. Ekonomik gelirin halk arasında adil şekilde dağıtılması da gerekiyor” diyerek konuyu günümüze taşıyor: “Bugün çok önemli bir seçimin arifesindeyiz. Bizim 12 yıl içinde yaptığımız şey aynı ekonomik çerçeveyi atıl kapasiteyi sonuna kullanarak geliştirmek oldu. Birinci nesil reformlarla sağladık. Demokratikleşme, hukuki reformlarla, ekonomik reformlar, şirket kurmanın kolaylaştırılması gibi…
Şimdi ya daha yukarı sıçrayacağız, ya da patinaj yapacağız. Bu sıçramayı yaptırmamız için önümüzü görmemiz lazım. İkinci nesil reformlardan bahsetmek istediğim niteliksel dönüşüm.” Başbakan Davutoğlu niteliksel dönüşümle ilgili de şu örneği veriyor: “Mesela bölünmüş yol niceliksel bir dönüşümdür. Ama o kuşak üzerinde lojistik merkezler kurmanız, başka bir sınıfa geçtiğinizi gösterir. Eskiden transit geçiş noktasıydı Türkiye. Şimdi üretilen malların lojistik merkezlerde toplanıp uluslar arası pazarlara ulaştırıldığı bir merkez olmak zorundasınız.”
İstikrarın, hedefleri tutturmak için çok önemli olduğunu vurgulayan ve 90'lı yılları örnek gösteren Davutoğlu, “O dönemlerde dünya ekonomileri biçim değiştirdi. 90'larda iktidar olsaydık, her yıl yüzde 9'larda büyürdük. Bunlar istikrarla olur. Koordinasyonla olur. Yapısal dönüşüm programında ilan ettiğimiz maddelerin muhatabı var. Bakanlıklar arasında koordinasyonu var. Kimin yapacağı, kimin takip edeceği adım adım yazılı. Bir koalisyonda bu mümkün mü? Geçmişte olduğu gibi 3 genel başkanı bir konuda uzlaştırmak olabilir mi? Koalisyon olsa bir Tanap gerçekleşebilir miydi?” diye konuştu.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...