Son dakika: Tahıl ve enerji arzı güvenliğinde tek umut Türkiye! Bakan Fidan'dan Lavrov ile ortak açıklama

Düzenleyen: / Kaynak: Haber Merkezi
- Güncelleme:
Son dakika: Tahıl ve enerji arzı güvenliğinde tek umut Türkiye! Bakan Fidan'dan Lavrov ile ortak açıklama

GÜNDEM Haberleri  / Haber Merkezi

Son dakika haberi: Resmi temaslarda bulunmak üzere Rusya'nın başkenti Moskova'ya giden Bakan Fidan, Rus mevkidaşı Lavrov ile görüştü. Görüşme sonrası iki bakan ortak açıklama yaptı. Lavrov, "Türkiye'ye gaz arzını artırmaya hazırız" dedi. Bakan Fidan ise Karadeniz girişiminin önemine vurgu yaparak, Rusya’nın tahıl girişimine yönelik yoğun çabaları var.'' dedi.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, resmi temaslarda bulunmak üzere Rusya’nın başkenti Moskova’ya gitti.

Fidan, Dışişleri Bakanlığı binasında Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile bir araya geldi. İki bakan basın mensuplarına poz verdikten sonra görüşmeye geçti.

Görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Bakan Fidan'ın açıklamalarından satır başları şu şekilde; 

Özellikle deprem sonrası ve orman yangınlarındaki destekleri için şükranlarımız sunuyorum Rusya ile köklü bir geçmişimiz var ikili ve bölgesel konularda temas halindeyiz. Bu bölgemiz için kritik önem taşıyor.

Samimiyete dayanan güçlü bir dostluğumuz mevcuttur. Bugün de gerek ikili bölgesel konularda istişarelerde bulunduk. Tahıl koridorunun kritik rolü vurguladık girişiminin yeniden canlandırılmasını ülkemizin yoğun çaba ve katkılarıyla girişimin canlandırılmasını vurguladık.

"KARADENİZ'İN İSTİKRARI İÇİN ÇABALARIMIZA DEVAM EDECEĞİZ"

Tahıl koridorunun yeniden canlandırılması önemli gündem maddemizdi.

Rusya'nın taleplerini anlamaya dayalı bir süreç işliyor. Türkiye ve Rusya'nın iki lideri önümüzdeki günlerde Soçi'de bir araya gelecek. Bizim bugünkü ziyaretimiz bu önemli görüşmenin hazırlığıydı. Biz bugün konunun teknik detaylara girip sunacağımız brifinglerin hazırlığıydı. Hem dünya gıda güveliği hem de Karadeniz'in istikrarı için çabalarımıza devam edeceğiz.

Karadeniz girişiminin canlandırılması önemli gündem maddemizdi. Rusya’nın tahıl girişimine yönelik yoğun çabaları var. Kolaylaştırıcı arabulucu rolünü sürdüreceğimizi aktardık.

Yarın Savunma Bakanı Şoygu'yla bir görüşmem olacak.

"TÜRKİYE'NİN DIŞ POLİTİKASINI TAKDİRLE KARŞILIYORUZ"

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov yaptığı açıklamada "Batı ülkelerinin şüphe uyandıran girişimlerine rağmen biz Türkiye'nin dış politikasını takdirle karşılıyoruz" ifadelerini kullandı.

Lavrov'un açıklamaları şu şekilde; 

Ermenistan ve Rusya arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesini değerlendirdik. Ermenistan Azerbaycan Rusya ve Rusya anlaşmalara göre önce ulaşım bağ ve iletişimi gelişmesinin aynı sıra çatışma sonrası yeniden yapılanması söz konusu. Türkiye pozitif rol oynuyor bu konuda.

"GAZ MERKEZİNİ ELE ALDIK"

Ankara-Şam ilişkilerindeki yeni adımları ele alındı. Türkiye gaz merkezini de ele aldık.

Ermenistan-Türkiye arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi de değerlendirildi. Ermenistan-Azerbaycan-Rusya arasında varılan anlaşmalara göre çatışma sonrası yeniden yapılanma söz konusuydu. Türkiye bu konuda pozitif bir rol oynuyor.

Tahılın dünyadaki ihtiyaç sahibi ülkelere gönderilmesini konuştuk. Bizler halihazırda 18 Temmuz'da Karadeniz girişimi kapsamında çalışmalar durduruldu biliyorsunuz. Bu konuda bizim anlayışımız, Batı'da her şeyden önce koridor kapsamında anlaşmanın canlandırılması için adımlar atılıyor.

"KARADENİZ GİRİŞİMİNİ ELE ALMAYA HAZIR OLACAĞIZ"

Putin net ifade etti, 'tedbirler alacağız' dedi. Yerine getirilmemiş hükümlerin yerine getirilmesini istiyoruz dedi. Konuşmaların somut karara dönüşmesi durumunda Karadeniz girişimini ele almaya hazır olacağız.

"1 MİLYON TAHIL İHTİYAÇ SAHİPLERİNE ULAŞACAKTIR"

1 milyon tahıl Rusya- Türkiye- Katar programı kapsamında ihtiyaç sahibine ulaşacaktır. Katar'lı meslektaşlarımızla mali açıdan bu girişime katılmak istiyor.  Batı ülkeleri her türlü bu istikameti şüphe altında bırakmaya çalışıyor. Bu kapsamda bizler yapıcı olarak eşit partner olarak çalışmaların karşılıklı olarak faydalı olduğunu düşünüyoruz. Türkiye açısından da faydalı olduğunu biliyoruz.

 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
Kaynak: Haber Merkezi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...