Bakan Fidan'dan AB'ye Türkiye mesajı: Bazı ülkelerin siyasi hesaplarına kurban etmeyin

Düzenleyen: / Kaynak: Ajanslar
- Güncelleme:
Bakan Fidan'dan AB'ye Türkiye mesajı: Bazı ülkelerin siyasi hesaplarına kurban etmeyin

Politika Haberleri  / Ajanslar

Dışişleri Bakanı Fidan, Macaristan Dışişleri Bakanı Szijjarto ile düzenledikleri ortak basın toplantısında Türkiye'nin AB üyelik sürecine ilişkin "AB’nin stratejik düşünerek artık Türkiye’ye olan yaklaşımında kimlik siyasetini sona erdirmesi gerekmekte. İlişkilerimiz bazı ülkelerin siyasi hesaplarına kurban edilmemelidir" dedi. Szijjarto ise AB'nin Türkiye'ye ihtiyacı olduğunu söyleyip "Yasadışı göçmenlerin Avrupa’ya ulaşmasını engelleyemezsek Avrupa’yı kaybedeceğiz. Göç baskısının frenlenmesi için Türkiye’yi destekliyoruz" ifadelerini kaydetti.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve Macaristan Dışişleri ve Ticaret Bakanı Peter Szijjarto Ankara'da bir araya geldi. 

İkili ve heyetler arası görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi. Fidan, karşılıklı üst düzey ziyaretlerle iki ülke arasındaki kapsamlı iş birliklerinin daha da geliştiğini ve Macaristan Başbakanı Orban ile Bakan Szijarto’yu 1-3 Mart tarihleri arasında gerçekleşecek Antalya Diplomasi Forumu’na katılacağını söyledi.

'KİMLİK SİYASETİ SONA ERMELİ'

Macaristan’ın yılın ikinci yarısında itibaren Avrupa Birliği (AB) Dönem Başkanı olacağını aktaran Bakan Fidan, "AB’nin stratejik düşünerek artık Türkiye’ye olan yaklaşımında kimlik siyasetini sona erdirmesi gerekmekte. Aynı zamanda Türkiye-AB ilişkileri bazı ülkelerin siyasi hesaplarına da kurban edilmemelidir.

'AB ÜYELİĞİNDE MACARİSTAN'IN KATKISINA GÜVENİYORUZ'

Neticede, AB’nin ülkemizin üyeliğine yönelik tavrında daha rasyonel düşünmesi ve bölgesel refaha ve istişareye katkı sağlayacak bir tutum benimsemesini bekliyoruz. AB üyeliğimizin önündeki engellerin açılmasında ve AB ile ilişkilerimizin geliştirilmesinde Macaristan’ın değerli katkı ve desteğinin devamına güveniyoruz. Macaristan’ın AB dönem başkanlığında Gümrük Birliği’nin güncellenmesi ve vize serbesitesi gibi konularda ilerleme sağlanmasını temenni ediyorum” diye konuştu.

Bakan Fidan'dan AB'ye Türkiye mesajı: Bazı ülkelerin siyasi hesaplarına kurban etmeyin

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Türkiye’nin hem Macaristan hem de Avrupa’nın güvenliği açısından anahtar bir ülke olduğunu vurgulayan Macaristan Dışişleri ve Ticaret Bakanı Szijjarto, ekonomi ve enerji güvenliği konularında Avrupa Birliği’nin Türkiye’ye ihtiyacı olduğunu söyledi.

'AVRUPA'YI KAYBEDECEĞİZ'

Yasadışı göç konusunda Türkiye ile hemfikir olduklarını belirten Szijjarto, "Yasadışı göçmenlerin Avrupa’ya ulaşmasını engelleyemezsek Avrupa’yı kaybedeceğiz. Biz bunu istemiyoruz. Yasadışı göç baskısının frenlenmesi için Türkiye’yi destekliyoruz. Eğer güvenlik konuları müsaitlik verirse göçmenlerin geldikleri yere derhal geri gitmeleri gerekmektedir. Bu konuda Türkiye ile hemfikiriz” ifadelerini kullandı.

Bakan Fidan'dan AB'ye Türkiye mesajı: Bazı ülkelerin siyasi hesaplarına kurban etmeyin

Türkiye’nin enerji güvenliği konusunu siyasi ya da ekonomik bir silah olarak kullanmadığını belirten Szijjarto, doğalgaz tedariği konusunda Türkiye’nin en güvenilir transit ortak olduğunu aktardı.

Ekonomik işbirliğine ilişkin AB’nin Türkiye gibi ortaklara ihtiyacı olduğunu hatırlatan Szijjarto, AB ve Türkiye arasındaki gümrük anlaşmasının modernleşmesi konusunda olumlu adımların atılması için çalışmaların yürütüleceğini söyledi.

Ayrıca Szijjarto, Ukrayna-Rusya savaşında arabuluculuk konusunda Türkiye tarafından başarılı adımlar atıldığını belirterek savaşın uzun sürmesi ve bölgeye silah taşınmasının devam etmesi bölgedeki yıkımı artıracağını ifade etti.

Düzenleyen:  - Politika
Kaynak: Ajanslar
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...