Erdoğan'dan Reisi'ye terörle mücadele mesajı: 'PKK/YPG/PYD'ye karşı mücadele güçlenmeli'

Düzenleyen: / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
- Güncelleme:

Politika Haberleri  / İhlas Haber Ajansı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Reisi ile görüşmesinin ardından ortak basın toplantısında konuştu. Erdoğan iki ülke arasında 10 yeni anlaşma imzalandığını duyururken, terörle mücadelede de önemli mesajlar verdi. "Terörle mücadelede komşumuz İran’ın desteğinin artarak devam etmesinin ehemmiyetini bir kez daha vurguladık." diyen Erdoğan, "PKK/YPG/PYD'ye karşı mücadele güçlenmeli" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile İran Cumhurbaşkanı Reisi anlaşmaların imza töreni sonrası ortak açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle;

"İRAN'LA 10 YENİ ANLAŞMAYA İMZA ATTIK"

"Bölgesel ve uluslararası gelişmeleri ele aldık. Terörle mücadelemizde komşumuz İran'ın desteğinin önemini bir kere daha vurguladık.

"PKK/YPG/PYD'YE KARŞI MÜCADELE GÜÇLENMELİ"

Ülkelerimizin ve bölgemizin güvenliğini hedef alan PKK/PYD/YPG ve PJAK'a karşı işbirliğimizin daha da güçlendirilmesinin önemine değindik.

Kirman'da 3 Ocak'ta meydana gelen menfur terör saldırısını lanetliyorum. Türkiye'nin terörle mücadelede İran'ın yanında olduğunu ifade etmek istiyorum.

İSRAİL'İN GAZZE'YE SALDIRILARI

Bölgemizin güvenliğini ve istikrarını daha fazla tehdit edecek adımlardan sakınılmasının önemi üzerinde mutabık kaldık.

(Reisi ile) İsrail'in Gazze'ye insanlık dışı saldırılarının son bulması, adil ve kalıcı barışın tesisine yönelik ivedi adımlar atılması ihtiyacını ele aldık.

Filistin meselesi hem Türkiye'nin hem İran'ın odağında yer alıyor. Toplam 30 bin tondan fazla yardım malzemesini El Ariş'e gönderdik.

Türkiye ile İran arasında enerji, turizm, ticaret, iletişim alanında 10 yeni anlaşmaya imza attık."

Erdoğan'dan Reisi'ye terörle mücadele mesajı: 'PKK/YPG/PYD'ye karşı mücadele güçlenmeli'

"TERÖR BATI DESTEĞİYLE GERÇEKLEŞİYOR"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ardından İran Cumhurbaşkanı Reisi açıklamalarda bulundu.

Reisi'nin açıklamalarından öne çıkanlar ise şöyle;

"Ticaret hacmimizi 30 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz. Enerji alanında da ilişkilerimizi geliştirme kararı aldık.

Terör Batı desteğiyle gerçekleşiyor. Terörle mücadelede kararlıyız, bu konuda tereddüt yok. Türkiye'nin güvenliği bizim güvenliğimizdir.

Biz uzun yıllar Türkiye ile iyi ilişkiler içinde olduk ve bundan sonra da bu ilişkileri daha üst seviyelere taşımayı istiyoruz.

İslam dünyasının birinci meselesi Filistin meselesidir. İnsan haklarını savunuyoruz diyenler işlevlerini kaybetti. Filistin davasını destekleme konusunda mutabıkız.

YENİ ADALETLİ DÜNYA DÜZENİNİ KURABİLİRİZ

Uluslararası kuruluşlar, BM ve uluslararası platformlar ne yazık ki artık işleyişini kaybetmiştir ve bu her şeyden daha üzücüdür. İnsan haklarını savunduklarını iddia eden kişiler ne yazık ki işlevlerini kaybetmiş bulunuyorlar.

Kesinlikle bizim ve Türkiye gibi ülkeler, Müslüman ülkeler ve dünyanın özgürlükçü insanları işbirliğine girerek yeni adaletli dünya düzenini kurmak için çaba göstermemiz lazım."

Erdoğan'dan Reisi'ye terörle mücadele mesajı: 'PKK/YPG/PYD'ye karşı mücadele güçlenmeli'

RESMİ TÖRENLE KARŞILANDI

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Türkiye ziyareti çerçevesinde Ankara Esenboğa Havalimanı'na iniş yaptı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'ye ziyarette bulunan İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'yi resmi törenle karşıladı.

Reisi'nin makam aracını Cumhurbaşkanlığı Külliyesi önündeki caddede karşılayan süvariler, araca protokol kapısına kadar eşlik etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Reisi'yi Külliye'nin ana giriş kapısında karşıladı.

21 PARE TOP ATIŞI

Erdoğan ve Reisi'nin tören alanındaki yerlerini almalarının ardından, 21 pare top atışı eşliğinde İstiklal Marşı ile İran milli marşı çalındı. Reisi, Muhafız Alayı Tören Kıtası'nı "Merhaba asker" diyerek Türkçe selamladı. Törende, tarihte kurulan 16 Türk devletini temsil eden bayraklar ve askerler de yer aldı.

İki ülke heyetlerinin takdimi sonrası Erdoğan ve Reisi, merdivenlerde Türkiye ve İran bayrakları önünde gazetecilere poz verdi.

Erdoğan'dan Reisi'ye terörle mücadele mesajı: 'PKK/YPG/PYD'ye karşı mücadele güçlenmeli'

HEYETTE KİMLER VAR?

Türk heyetinde, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, MİT Başkanı İbrahim Kalın ve Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan yer aldı.

Erdoğan'dan Reisi'ye terörle mücadele mesajı: 'PKK/YPG/PYD'ye karşı mücadele güçlenmeli'

İKİLİ GÖRÜŞME BAŞLADI

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Reisi daha sonra baş başa görüşmeye geçti.

Erdoğan ve Reisi, Türkiye-İran Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi 8. Toplantısı'nın ardından anlaşmaların imza töreni ile ortak basın toplantısına katılacak.

Erdoğan'dan Reisi'ye terörle mücadele mesajı: 'PKK/YPG/PYD'ye karşı mücadele güçlenmeli'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile Türkiye-İran Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi 8'inci Toplantısı'na katıldı.

Erdoğan'dan Reisi'ye terörle mücadele mesajı: 'PKK/YPG/PYD'ye karşı mücadele güçlenmeli'

NE OLMUŞTU?

Gazze’de savaşın başlamasından sonra bölge ülkeleri arasında istişareler artmış Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da bu kapsamda Reisi’nin 2023 yılının Kasım ayı sonlarında Türkiye’ye geleceğini duyurmuştu. Ancak Reisi’nin 28-29 Kasım olarak planlanan Ankara ziyareti başka bir tarihe ertelenmişti.  3 Ocak 2024’te ise İran’da Kasım Süleymani’nin mezarı yakınında düzenlenen iki ayrı bombalı saldırıda 103 kişinin hayatını kaybetmişti. Bu son gelişme Reisi’nin 4 Ocak için planlanan ziyaretinin ikinci defa ertelenmesine sebep olmuştu.

Düzenleyen:  - Politika
Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
ssda25 Ocak 2024 07:24

terörist iranla asla terör temizlenmez

Sonraki Haber Yükleniyor...