Dostu düşmanı ayırt eden sistem TSK'nın emrinde

/ Kaynak: AA
- Güncelleme:
Dostu düşmanı ayırt eden sistem TSK'nın emrinde

GÜNDEM Haberleri  / AA

ASELSAN, hava savunma sistemleri, savaş uçakları ve gemilerin tanımlanabilmesi için hayati öneme sahip "Dost-Düşman Tanıma Sistemi"ni geliştirdi. Dünyada 7 ülkede olan ve tamamen millî sistem, TSK'ya teslim edildi.

Türk savunma sanayinin önde gelen şirketlerinden Aselsan, 7 yıl süren çalışmaların ardından hava savunma sistemleri, savaş uçakları, helikopterler ve gemilerin tanımlanabilmesi için hayati önem taşıyan "Dost-Düşman Tanıma Sistemi"ni (IFF Mod 5/S -Identification Friend and Foe) milli olarak geliştirdi. F-4 uçakları ile hava savunma radarlarına entegre edilerek test edilen sistem uzmanlardan da tam not aldı. Milli IFF Mod 5/S sistemini geliştirme projesinin teslimat töreni Aselsan'ın Macunköy tesislerinde gerçekleştirildi. Törene Türk Silahlı Kuvvetleri, Milli Savunma Bakanlığı, Savunma Sanayii Müsteşarlığı ve TÜBİTAK'tan çok sayıda davetli katıldı. Törende konuşan Aselsan Genel Müdürü Cengiz Ergeneman, Dost-Düşman Tanıma-Tanıtma Sistemi geliştirme projesi için 6 Aralık 2006'da Milli Savunma Bakanlığı ile Aselsan arasında sözleşme imzalandığını, ilgili platformlara entegrasyon ve test faaliyetlerinin tümünün Kasım 2012'da başarıyla tamamlandığını söyledi. Bu teknolojiye dünyada sadece 7 ülkenin sahip olduğunu dile getiren Ergeneman, "NATO standartlarına uyumlu Mod 5/S yetenekli IFF sistemi, hem tasarım ve hem de üretim yetenekleri açısından Aselsan ürün ailesindeki yerini aldı'' dedi. NATO'nun 2020 takvimine yönelik, Türk Silahlı Kuvvetleri envanterindeki mevcut cihazların Mod 5'e yükseltilmesi ve yeni tedarik edilecek platformların Mod 5 ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla bir seri üretim ve entegrasyon sözleşmesinin mümkün olan en kısa zamanda imzalanmasını hedeflediklerini ifade eden Ergeneman, Aselsan'ın üzerine düşen her görevi yerine getirmeye hazır olduğunu kaydetti.HAVA SAVUNMA SİSTEMLERİNDE KULLANILIYOR Gerek askeri gerekse sivil alanlarda etkin olarak kullanılan IFF; hava gözetleme ve seyrüsefer kontrolünde, hava savunma sistemlerinde, deniz ve sahil güvenlik kontrolünde, hedef ile ilgili bilgilerin toplanmasında çok önemli rol oynuyor.

GÜNDEM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...