Alev Alatlı kimdir, nereli? Alev Alatlı hayatı ve biyografisi

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Alev Alatlı kimdir, nereli? Alev Alatlı hayatı ve biyografisi

Biyografi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Yazar Alev Alatlı bir süredir tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Bunun üzerine arama motorlarında Alev Alatlı kimdir? sorusu araştırılmaya başlandı. Alev Alatlı'nın ölüm haberini Sağlık Bakanı Fahrettin Koca sosyal medya hesabından duyurdu. Alev Alatlı kimdir, nereli? Alev Alatlı hayatı ve biyografisi

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca bir süredir hastanede tedavi altında olan yazar Alev Alatlı'nın vefat haberini duyurdu. 79 yaşında hayatını kaybeden yazar Alev Alatlı'nın "Yaseminler Tüter mi, Hâlâ", Schrödinger'in Kedisi" gibi çok sayıda esere imza attı. Peki, Alev Alatlı kimdir, nereli? Alev Alatlı hayatı ve biyografisi 

ALEV ALATLI KİMDİR?

1944 yılında İzmir'de doğan Alev Alatlı, liseyi Tokyo, Japonya'da tamamladı. Lisans eğitimini ODTÜ'de Ekonomi&İstatistik üzerine, yüksek lisans eğitimini ise 'Fulbright' burs ile gittiği Amerika'daki Vanderbilt Üniversitesi'nde aldı. Daha sonra felsefe öğrenimine başladı. Doktora çalışmalarını New Hampshire'da bulunan Dartmouth College'da sürdürdü. İlahiyat, Düşünce ve Medeniyet tarihi üzerine çalışmalar yaptı. Alatlı, 1974 yılında Türkiye'ye döndüğünde İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'nde öğretim görevlisi, Ankara Devlet Planlama Teşkilatında kıdemli ekonomist olarak görev aldı. Cumhuriyet Gazetesi ile "Bizim English" adında bir dergi çıkardı. Türk Yazarlar Kooperatifinde (YAZKO) başkan yardımcısı görevini üstlendi. Filistin davasını duyurmak için yaptığı çalışmalar sonrası1986 yılında Tunus'ta sürgünde olan Yaser Arafat tarafından "Özgürlük Madalyası" verildi. 2014 yılında edebiyat alanında Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülünün sahibi oldu. Bülent Ecevit (2012) ve Süleyman Demirel Üniversitesi (2017) tarafından fahri doktora ile onurlandı rıldı. 19 Kasım 2018 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e Alev Alatlı'nın "Dünya Nöbeti-Gogol'un İzinde 2.kitap" eserinin Rusçasını hediye etti. Alev Alatlı, 2018 yılında 24 Haziran seçimlerinin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Politikaları Kurulu'na üye olarak atandı. 

Yayınlanmış ilk eseri "Aydın Despotizmi"dir. Devamında 1985 yılında "Yaseminler Tüter mi, Hâlâ", Yazarlar Birliğinden "Yılın En İyi Romanı" ödülünü alan "İşkenceci" 1987'de geldi. 

ALEV ALATLI'NIN BAZI ESERLERİ

ROMAN:

Yaseminler Tüter Mi Hala? (1985)

İşkenceci (1986)

Nuke Türkiye (1993)

Valla Kurda Yedirdin Beni (1993)

O.K. Musti Türkiye Tamamdır (1994)

Kadere Karşı Koy A.Ş., (1995)

Schrödinger’in Kedisi Kâbus (1999)

Schrödinger’in Kedisi Rüya (2001)

Aydınlanma Değil Merhamet (2004)

Dünya Nöbeti (2005)

Eyy Uhnem Eyy Uhnem (2008)

Beyaz Türkler Küstüler (2013)

Düzenleyen:  - Biyografi
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...