Yemen’de yetişen evliyadan. Seyyiddir. İsmi Abdullah bin Abdullah Ayderusî’dir. 1027 (m. 1617) senesi Yemen’in Terim kasabasında doğdu. 1073 (m. 1662) senesi Zilkade ayında Benderşahar’da vefat etti.
Abdullah Ayderusî, velîlerden olan amcası Şeyh Zeyneddin’in terbiyesinde büyüdü. Gençliğini ilim tahsiliyle geçirdi. Amcaoğlu Abdurrahman Sekkaf’ın derslerine katıldı. Ayrıca zamanın büyüklerinden Ebu Bekr bin Abdurrahman bin Şihab, Abdurrahman bin Muhammed ve başkalarından ilim tahsil etti. Bender Şahar’a gitti. Oradaki âlim ve ariflerle görüştü. Sonra hac vazifesi için Mekke’ye oradan da Medine-i Münevvere’ye gidip ceddi Resulullah Efendimizi ziyaret etti. Birçok âlim ve evliya ile görüşüp Terim’e döndü. Halk onu büyük bir coşkunlukla karşıladı. Karşılayanlar içinde hocası Abdurrahman Sekkaf da vardı.
Hocasının vefatıyla onun yerine geçip insanlara Allahü tealanın emir ve yasaklarını öğretmeye başladı. Çok cömert olup herkese sofrası açıktı. Darda kalanların yardımcısı idi. Sonra iki defa daha hacca gitti. Oradaki âlimlerden Şeyhülislam Abdülaziz Muhammed Zemzemî, Şeyh Abdullah bin Said, Muhammed bin Alevî ile görüştü. Kendisinden pek çok kimse istifade etti. Sonra Medine-i Münevvere’ye Resulullah Efendimizin kabr-i şerifini ziyarete gitti. Orada evliya bir zat olan Ahmed bin Muhammed Kuşaşî ile hususî sohbetlerde bulundu. Ahmed Ayderusî hazretleri buradan Hind diyarına giderek oradaki yakınlarını ziyaret etti. Amcası Muhammed Ayderus da velîlerden idi. Ayrıca orada babasının talebeleri ile de görüştü. Beycafur şehrine geçip Sultan Mahmud bin İbrahim Şah ile görüştü. Büyük hizmet ve hürmet gördü. Bazı kimselerin fitnesi sebebiyle oradan ayrılarak memleketi olan Terim’e döndü. Vakitlerini ibadet ile geçirdi. Sonra Benderşahar’a gitti. Ömrünün sonuna kadar orada kaldı. İnsanlara hizmetle vaktini geçirdi.