MEHMED NECATİ SİMAVİ

MEHMED NECATİ SİMAVİ Son devir şeyhlerinden
A- A+

Son devir şeyhlerinden. Aslen Simavlıdır. 1275 (m. 1859) yılında Simav'da doğdu. Annesinin adı Hadice, erkek kardeşi Kadir bey, kızı Fatma Hatimer hanım, onun da kızı Asiye hanımdır. Medrese tahsilini bitirdikten sonra çeşitli medreselerde hocalık yaptı. Sonra Bursa'nın Yenişehir ilçesi Terziler köyüne yerleşti. Ömrünün sonuna kadar bu köyde imamlık yaptı, ders okuttu.

Mehmed Necati tasavvuf terbiyesini önce Ebu Muhammed Medenî hazretlerinden aldı. Ebu Muhammed ona ilk ders olarak nefi isbat zikri verdi. Sonra manevî terbiyesini Şerefeddin Dağıstanî'ye havale etti. Dağıstanî onu Yalova Güney Köye çağırdığında gidişini kendisi şöyle anlatır: Güzel bir hazırlıktan sonra İznik yoluyla Güney Köyüne gitmek üzere yola çıktım. İznik'te vasıta beklerken yanıma gelen bir zat, selam verdi ve nereye gideceğimi sordu. Güney Köyüne gideceğimi söyleyince, Burada Eşrefzade Rumî var. Onu çiğneyip nereye gidiyorsun? Gel Onu birlikte ziyaret edelim. Sonra gideceğin yere git dedi. Ben kendisine münasip bir dille Güney Köye hocamı görmeye diye niyet edip çıktım. Ancak nasip olursa dönüşte Eşrefzade hazretlerini ziyaret edebileceğimi söyledim. Bunun üzerine ben sanki söylememişim gibi aynı sözü tekrarladı. Ben yine reddedince bu sefer kendisinin Hızır olduğunu bu ziyaretin behemehal yapılması gerektiğini belirtip koluma girdi. Ben de değil Hızır kim olursa olsun beni yolumdan döndüremeyeceğini kesin olarak belirttim. Bunun üzerine gözden kayboldu.

Güney Köy kavşağına geldiğimde hocamın çocuklarının bir boş at ile beni beklediklerini gördüm. Çok sevindim. Huzurlarına varınca bana, bu son kudsî vazife için böyle bir imtihanın gerekli olduğunu bildirdikten sonra, Elhamdülillah bu imtihandan istediğim gibi geçtin, buyurdu. Hilafet vererek köyüne geri gönderdi.

Mehmed Necati köyüne ziyarete gelenleri yedirmeden içirmeden göndermeyi sevmezdi. Uzaktan gelen bir kafileyi sabah çorbasını içirmeden bırakmayınca misafirler, Efendim otobüs yoldan altı buçukta geçecek. Ancak yetişiriz, dediklerinde, Bugünde sekizde geçsin, dedi. Misafirler karınlarını doyurdular. Yola çıktıklarında saat sekiz idi ve otobüs karşıdan ancak göründü. Bunun gibi hadiselere çok rastlandı. Mehmed Necati Efendi 1377 Rebiulahir (m. 1957 yılının Eylül) ayında vefat etti. Yenişehir'in Terziler köyüne defnedildi.

Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Rehber İnsanlar Sayfası