Afrika Fransa’yı kovdu, yeni rota Türkiye

- Güncelleme:
Afrika Fransa’yı kovdu, yeni rota Türkiye

Dünya Haberleri

Burkina Faso, Mali, Gine ve Moritanya; ülkelerindeki Fransız askerlerini kovdu. Batılı ülkelerin diz çöktürmek için askerî ve ekonomik kuşatmaya aldığı ülkeler, Türkiye’ye yöneldi.

YILMAZ BİLGEN'İN HABERİ - Batı Afrika’da dört ülke Burkina Faso, Mali, Gine ve Moritanya; kendi topraklarından Fransız askerlerini kovarak askerî, ekonomik, eğitim ve kültür alanında bağımsızlık süreci başlattı. Fransa ve müttefikleri, yıllık 500 milyar dolar sömürdüğü ülkelerin aldığı tam bağımsızlık kararı sonrası ağır yaptırımlara gitti. Sömürgeci-Batılı ülkelerin diz çöktürmek amacı ile askerî ve ekonomik kuşatmaya aldığı ülkeler ise Türkiye’ye yöneldi. 

Fransa’ya bayrak açan ülkelerden Burkina Fasolu araştırmacı Mamoudou Zonon, Macron yönetiminin boykotlarına karşı söz konusu ülkelerin savunma sanayiinde yeni açılımlar başlattığını söyledi. Zonon “Bu ülkeler savunma, inşaat, gıda, enerji, madenler, eğitim ve bütün alanlarda yeni ittifak arayışına girdi. Türkiye bu noktada en öncelikli ülke durumunda. Çünkü Afrika’ya sömürge nazarı ile bakmadı, bakmıyor. Tarihî arka plan, din, ortak değerler açısından bizim en güvendiğimiz ülke Türkiye. Türkiye’nin yaptığı Afrika açılımı ile zaten ciddi mesafe katedildi. Şu an 30 milyarı aşan ticaret hacminde yakın dönem hedefi 50 milyar dolara ulaşmak. Fransa 1960’tan bu yana devam eden sömürüye son verdiğimiz için başta savunma olmak üzere bütün satışları durdurdu. Batı Afrika ülkeleri Rusya’dan savaş uçakları aldı” dedi. 

SINIRLARI TÜRK SİHA’LARI KORUYOR

Batı Afrika ülkeleri ile Türkiye arasında ciddi köprüler kurulduğunu söyleyen Mamoudou Zonon “Fransız askerleri özellikle sıkıntılı bölge olan kuzeyde konuşlanmıştı. Ancak sürecin başladığı 2012’den bu yana o bölgelerde terör olayları sürekli artış gösterdi. Yüzlerce yerleşke boşaldı. Üstelik Fransa girdiği alanda Afrika ülkesi askeri istemiyordu. Ordu içerisinde eğitim ve stratejiyi belirleyen onlarca uzmanları olduğu da yine bu süreçte ortaya çıktı. Mali’de Albay Assimi Goita’nın iktidara gelmesi ile birlikte Fransa kovuldu ve tamamen millî bir ordu yapılanmasına gidildi. Ardından Burkina Faso’da İbrahim Traore ile aynı süreç yaşandı. Bunu Gine ve Moritanya takip etti. Fransa, İngiltere, Belçika, Hollanda gibi emperyal güçler bir tür Afrika NATO’su gibi yapılandırılan CDAO üzerinden ağır baskı yapıyor. Hatta yeni kaos ve işgal planları yapıyorlar. Ancak halkımız gerçeği gördü. Sahip olduğu olağanüstü kaynak zenginliğine rağmen mahkûm edildiği fakirliğin sebebini, acımasızca sömürüldüğünü genç, yaşlı hepimiz gördük, anladık. Mevcut siyasi tavra olan halk desteğini gördükleri için müdahil olmuyorlar. Biz bu cendereden çıkmak istiyoruz. Diğer yandan ordumuz da teröre karşı başarılı sonuçlar almaya başladı. Artık sınırlarımızı Türkiye’den alınan İHA-SİHA’lar koruyor” ifadelerini kullandı.

ÖZ KAYNAKLARINI KULLANIYORLAR

Başta petrol, gaz, uranyum, bakır, altın, elmas olmak üzere dünya yer altı zenginliklerinin yüzde 30’dan fazlasına sahip Afrika kıtasında sömürge düzeni hâkim. Afrika uzmanı Enes Güneyli, kıta genelinde ciddi uyanışın yaşandığını belirtiyor. Bölgede 14 farklı Fransız TV kanalının olduğuna dikkat çeken Güneyli “Burada ciddi potansiyel var. Fransızların kovulması ile saha açık pazara dönüştü. Türkiye kıtanın en sevilen ülkesi. Ayrıca ciddi ortak paydalar ve tarihî arka plan var. Afrikalı gençler Avrupa ve diğer ülkelerden çok eğitim için Türkiye’yi tercih ediyor” dedi. On beş ülkenin zenginliğinin Batılı emperyalistler tarafından rehin alındığını belirten Güneyli, merkez bankalarının Fransa’da olduğunu ve CFA Frangı isimli para birimi kullanmaya mahkûm edildiğini hatırlattı.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

 

Düzenleyen:  - Dünya
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...