Eski sömürgede yeni hortum: Afrika'dan akan para Fransa’nın can damarı

Düzenleyen:
- Güncelleme:

DÜNYA Haberleri

Fransa'da Cezayirli bir gencin polis kurşunuyla öldürülmesinin ardından, ülke yangın yerine döndü. Protestolar büyürken halk Macron'u hedef gösterdi. Fransa'daki bu yangın, Afrika'daki sömürge kaynakları için de tehdit haline geldi. Peki Fransa, Afrika ülkelerindeki sömürü düzenini nasıl hala sürdürüyor? İşte Macron'un post sömürge düzeninden akan paranın perde arkası...

Fransa, Afrika’daki sömürgeleri sayesinde topraklarında tek bir altın madeni olmamasına rağmen Avrupa’nın en büyük 5. altın rezervine sahip ülke.

1524'te ayak bastığı kara kıtadaki 20 ülkeyi yüzlerce yıl sömüren Fransa, 19'uncu yüzyılda Afrika'nın yüzde 35'ini kontrol ediyordu. Fransa’nın Afrika'daki en büyük kara lekesi ise Cezayir'di.

Tam 130 sene boyunca Fransız sömürgesi olan Cezayirliler, Fransa'nın bağımsızlık sözü vermesiyle 2. Dünya Savaşı'nda Fransa saflarında savaştı. Ancak bağımsızlık sözü tutulmayınca Cezayirliler ayaklandı. Protestolar kanla bastırıldı, 1 milyondan fazla Cezayirli hayatını kaybetti.

Fransa, İkinci Dünya Savaşı'nda kendi saflarında savaşan Senegalli askerleri de katletti. Aradan neredeyse 79 yıl geçti ancak kaç askerin öldürüldüğü hala bilinmiyor.

Ruanda, Mali, Burkina Faso, Nijer... Fransa'nın iliğini kanını emdiği Afrika ülkelerinden birkaçı. Bu ülkelerin acı dolu hatıralarında da Fransızlar var. İşte Macron'un post sömürge düzeninden akan paranın perde arkası...

 

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...