Fransa, Nijer'deki askerlerini 'hızlı' bir şekilde çekecek

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı - Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Fransa, Nijer'deki askerlerini 'hızlı' bir şekilde çekecek

DÜNYA Haberleri  / Anadolu Ajansı - Türkiye Gazetesi

Fransa'nın Nijer'deki askeri varlığına yönelik tepkilerden sonra Batı Afrika ülkesinden çekilmeye hazırlandığı ifade edildi. Nijer Başbakanı Ali Lamine Zeine, Fransa ordusunu işgalci olmakla suçlayarak, “Yasadışı olarak buradalar. Onların hızlı bir şekilde çekilmesini sağlayacak görüşmeler devam ediyor’’ ifadesini kullandı.

Batı Afrika ülkesi Nijer’de askeri darbe sonrasında yönetimi ele geçiren cunta, Fransa ordusunun ülkeyi terk edeceği bildirildi. Nijer’deki cunta yönetimini tanımadığını duyuran Fransa ile cunta arasındaki görüşmeler sonrasında Fransız birliklerin ‘hızlı’ bir şekilde ülkeden ayrılmasının beklendiği ifade edildi.

Başkent Niamey’de basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Fransa, Nijer'deki askerlerini 'hızlı' bir şekilde çekecek, “Hükümet, Fransa askerlerinin ülkemizde bulunmasına izin veren anlaşmayı iptal etti’’ dedi. Sözlerine devam eden Zeine, Fransa ordusunu işgalci olmakla suçlayarak, “Yasadışı olarak buradalar. Onların hızlı bir şekilde çekilmesini sağlayacak görüşmeler devam ediyor’’ ifadesini kullandı.

Bloomberg'de yer alan habere göre, Fransa, askerlerini Batı Afrika ülkesinden 'hızlı' bir şekilde çekecek. 

Eski sömürgeci Fransa’nın Nijer’de bin 500’de fazla askeri bulunuyor. Fransa, uranyum ve altın zengini ülkedeki askeri birliklerini, radikal terör örgütlerinin Sahel bölgesindeki etkisini kırmak amacıyla olduğunu öne sürüyor.               

FRANSA’YA 3 AY SÜRE VERİLMİŞTİ

27 Temmuz’da yönetimi ele geçiren askeri cunta, Devlet Başkanı Muhammed Bazoum’u görevden aldıklarını duyurmuştu. Darbe sonrasında Fransa ile ilişkilerini minimum seviyeye indiren yeni yönetim, 3 Ağustos’ta Paris’ten askeri birliklerini 3 ay içerisinde çekmelerini bildirmişti.

Fransa Savunma Bakanlığı’nda çalışan bir yetkili, Nijer’deki cuntayı tanımadıklarını belirterek, askerlerin ve Büyükelçi’nin çekilme talebi kabul etmediklerini söyledi.

Fransa, Nijer’in taleplerine kulak tıkıyor gibi görünse de Mali’de 2020 yılında gerçekleşen darbe sonrasında askerlerini çekmek zorunda kalmıştı. Nijer’in komşusu Mali’de Rus paralı asker grubu varlık göstermeye başlamıştı.

ECOWAS'IN MÜDAHALE TEHDİDİ

Darbe sonrasında Batı Afrika Ülkeleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS), Nijer’e anayasal düzene dönülmemesi halinde müdahalede bulunacaklarını duyurmuştu. Fransa’nın da destek açıkladığı müdahale, birlik içerisinde karşıt seslerin çıkması nedeniyle şu ana kadar gerçekleşmedi.

15 ülkeden oluşan ECOWAS’ın bazı üyeleri, müdahale kararına tepki göstererek Nijer’in yanında yer aldıklarını duyurmuştu. Burkina Faso ve Mali, Nijer’e saldırılması halinde kendilerine yapılmış sayacaklarını belirterek, Niamey’e savaş uçakları ve helikopterler konuşlandırmıştı.

NİJER'DEKİ DARBE

Nijer'de Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum, 26 Temmuz'da Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı unsurlarınca alıkonulmuş ve o akşam asker, yönetime el koyduğunu duyurmuştu.

Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı General Abdurrahmane Tchiani, 28 Temmuz'da CNSP isimli geçiş hükümetinin başına geçmişti. CNSP, 7 Ağustos'ta Lamine Zeine'yi başbakan olarak atamış, 10 Ağustos'ta asker ve sivillerden oluşan 21 üyeli kabineyi açıklamıştı.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

 

 

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Anadolu Ajansı - Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...