Hollanda Başbakanı Rutte siyaseti bırakıyor

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Hollanda Başbakanı Rutte siyaseti bırakıyor

DÜNYA Haberleri

Hollanda tarihinde en uzun süre görev yapan hükümet lideri Mark Rutte, pazartesi günü siyaseti bırakacağını söyledi.

Hollanda Başbakanı Mark Rutte pazartesi günü siyaseti bırakacağını söyleyerek Hollanda tarihindeki en uzun süre görev yapan hükümet lideri olma döneminin sonuna geldi.

Rutte siyaseti bırakma duyurusunu, daha katı göçmenlik politikaları üzerinde anlaşamayan koalisyon yönetiminden istifasını sunmasından üç gün sonra yaptı.

"Son günlerde beni neyin motive ettiğine dair pek çok spekülasyon yapıldı. Bunun tek cevabı Hollanda'dır" diyen Rutte, hükümetin çöküşüyle ilgili bir tartışma öncesinde parlamentoya seslendi.

"Dün sabah VVD'nin (parti) lideri olarak bir daha bulunmayacağıma karar verdim. Seçimlerden sonra yeni kabine kurulduğunda siyaseti bırakacağım."

GEÇİCİ HÜKÜMET DÖNEMİNDE BELİRSİZLİK HAKİM

Macaristan'dan Viktor Orban'dan sonra Avrupa Birliği'nde en uzun süre görev yapan hükümet lideri unvanını kazanan 56 yaşındaki Rutte, kasım seçimlerinden sonra yeni bir yönetim kurulana kadar geçici olarak hükümetin lideri olarak kalacak. 

Geçici hükümetin yeni politika oluşturma yetkisi olmadığı için iklim hedeflerine ulaşmaktan barınma ve göçe kadar bir dizi önemli konu 2024'e kadar belirsiz kalacak.

Rutte cuma gecesi beşinci dönem için aday olmak istediğini ifade etmesine rağmen pazar günü yeniden düşündüğünü söyledi.

Rutte gazetecilere verdiği demeçte "Bunu karışık duygularla yapıyorum" dedi. "Ancak değerlendirmeyi yaptım ve bu karar bana doğru geliyor" dedi.

Lahey'den ayrıldıktan sonra ne yapacağını bilmediğini söyleyen Rutte, örneğin NATO'da üst düzey bir görevle ilgilenip ilgilenmeyeceğini söylemekten kaçındı. Rutte kendisine sorulduğunda "Hayır, hayır, o değil" dedi. "Siyaseti bırakacağım."

Kaynak: TRT World

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...