İşgalci İsrail, Gazze’de havadan, karadan katliam yapıyor: Çatışmalarda can kaybı katlanarak artıyor

Düzenleyen: / Kaynak: İhlas Haber Ajansı, Anadolu Ajansı
- Güncelleme:

DÜNYA Haberleri  / İhlas Haber Ajansı, Anadolu Ajansı

Hamas'ın işgalci İsrail'e karşı "Aksa Tufanı" operasyonunu başlattığını duyurmasının ardından, İsrail'e sızan el-Kassam Tugayları ile İsrail ordusu arasındaki çatışmalarda şu ana kadar 350'den fazla kişi hayatını kaybetti. Savaş ilan eden İsrail, akşam saatlerinde asker-sivil demeden Gazze'ye bomba yağdırdı. İsrail saldırılarda can kaybının 300'e çıktığını duyuruken, Filistin'de ise ölenlerin sayısının 232'ye yükseldiği açıklandı. Çatışmalar sürüyor...

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları Komutanı Muhammed ed-Dayf, sabah saatlerinde İsrail'e karşı başlattıkları Aksa Tufanı'nın ilk aşamasında 5 bin roket ve havan fırlattıklarını duyurdu. Filistin halkının yeniden devrim yaptığını ve bir devlet kurma projesine geri döndüğünü ifade eden Dayf, "İsrail'in ihlallerine karşı bir çizgi çekme kararı aldık, İsrail'e karşı Aksa Tufanı operasyonunu başlattık" dedi.

Hamas'ın İsral'i vurmasının ardından İsrail savaş ilan ederek Gazze'ye bomba yağdırdı. İşgalci İsrail ordusu ile Hamas güçleri arasında şiddetli çatışmalar devam ederken, çatışmalarda hayatını kaybedenlerin sayısı 200'ü aştı.

İsrail-Filistin çatışmasında saat saat son gelişmeler;

23:55 İsrail’de "özel güvenlik durumu" tüm ülke topraklarını kapsayacak şekilde genişletildi.

23:53 İsrail savaş uçakları, abluka altındaki Gazze Şeridi'nde bir camiyi bombaladı.

GAZZE'YE KARA OPERASYONUNUN AYAK SESLERİ

23:47 İşgalci İsrail kuvvetleri çatışma bölgelerine tank sevkiyatı gerçekleştiriyor.

23: 10 Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ülkesindeki işgale karşı dünyanın sessizliğine dikkat çekerek, "Başkenti Doğu Kudüs olan Filistin Devleti topraklarında İsrail'in işgaline son verilmesi ve halkımızın bağımsızlık, egemenlik ve BM'ye tam üyelik hakkının tanınması, bölgede güvenliği, istikrarı ve barışı sağlayacak şeydir" diye konuştu.

22:36 İsrail basını Gazze Şeridi'nden düzenlenen saldırılarda ölen İsraillilerin sayısının 300'e yükseldiği bildirildi.

NETANYAHU'DAN GAZZE'Yİ TERK EDİN UYARISI

22:34 İsrail Başbakanı Netanyahu "Hamas’ın olduğu tüm bölgeleri yerle bir edeceğiz" diyerek Gazze halkına seslendi: "Gazze Şeridi’nde yaşayan halka sesleniyorum. Derhal bölgeyi terk edin. Her şeyi vuracağız. Daha önce benzeri görülmemiş bir şekilde vuracağız."

İşgalci İsrail, Gazze’de havadan, karadan katliam yapıyor: Çatışmalarda can kaybı katlanarak artıyor

22:30 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede, İsrail ve Filistin’de yaşanan gelişmeler ele alındı.

21:58 ABD Başkanı Joe Biden, Hamas’ın İsrail’e yönelik operasyonlarının ardından yaptığı açıklamada, İsrail’in kendisini savunmaya devam edebilmesini sağlayacaklarını belirterek, "ABD, İsrail’in yanında” dedi.

21:18 Gazze'deki Sağlık Bakanlığı,İsrail'in saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısının 232'ye ulaştığını bildirdi.

İşgalci İsrail, Gazze’de havadan, karadan katliam yapıyor: Çatışmalarda can kaybı katlanarak artıyor

20:39 Hamas, esir aldığı askerlerin güvenli yerlerde ve tünellerde tutulduğunu duyurdu.

20:32 Irak hükümeti, İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırıyı kınadı ve Irak'ın her zaman Filistinlilerin yanında olduğunu açıkladı.

20:16 İsrail savaş uçakları, abluka altındaki Gazze Şeridi'nde konut ve ofislerin bulunduğu 14 katlı binayı bombaladı.

İşgalci İsrail, Gazze’de havadan, karadan katliam yapıyor: Çatışmalarda can kaybı katlanarak artıyor

19.55 İsrail Enerji Bakanı Yisrael Katz, İsrail'in Gazze Şeridi'ne sağladığı elektriğin kesilmesi için talimat verdiğini duyurdu.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İsrail-Filistin çatışmasına ilişkin bugün Katar, Suudi Arabistan, Mısır, Filistin ve İran'ın dışişleri bakanlarıyla telefonda görüştü.

19:04 Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin pazar günü toplanacağı öğrenildi.

18:41 Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, İsrail ve Filistin’de yaşanan şiddet ve gerilimin derin bir endişeyle karşılandığı belirtilerek, "Tarafları itidalle hareket etmeye ve fevri adımlardan uzak durmaya çağırıyoruz" denildi.

18:28 Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Adrienne Watson, Hamas’ın İsrail’e yönelik saldırılarını kınarken, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, "İsrail’in kendini savunma hakkına olan bağlılığımız sarsılmaz bir şekilde devam ediyor” dedi.

18:20 İsrail, Gazze'de bombardımana başladı. Sivillerin bulunduğu binalar alev topuna döndü.

İşgalci İsrail, Gazze’de havadan, karadan katliam yapıyor: Çatışmalarda can kaybı katlanarak artıyor

18:16 İsrail Savunma Kuvvetleri Sözcüsü Rear Adm. İsrailli askerlerin Gazze Şeridi’nde esir tutulduğunu doğruladı. Çatışmalarda İsrailli askerlerin öldürüldüğünü belirten Hagari, öldürülen rehinelerin veya askerlerin sayısı hakkında herhangi bir rakam vermedi. İsrail’in güneyinde hala 22 noktada çatışmaların sürdüğünü ifade eden Hagari, halihazırda Gazze sınırında olan 31 tabura ek olarak 4 tümenin daha Gazze sınırına konuşlandırıldığını söyledi.

İSRAİL: HAMAS'IN SIZMA GİRİŞİMİ ENGELLENDİ

18:00  İsrail ordusu, Hamas'ın sabah saatlerinde İsrail topraklarına denizden sızma girişiminin engellendiğini, onlarca Hamas mensubunun etkisiz hale getirildiğini duyurdu. Hamas Siyasi Büro Başkan Yardımcısı Salih El Aruri ise çok sayıda İsrail askerinin esir alındığını açıkladı.

İRAN'DAN HAMAS'A TEBRİK

17:46  İran, Hamas’ın İsrail’e karşı başlattığı Aksa Tufanı Operasyonu nedeniyle Filistinlileri ve Hamas’ı tebrik ederek, 'Aksa Tufanı İsraillilerin yenilebilir olduğunu bir kez daha göstermiştir' dedi.

İşgalci İsrail, Gazze’de havadan, karadan katliam yapıyor: Çatışmalarda can kaybı katlanarak artıyor

Aksa Tufanı'nın İsrail'in düşündüğü ve beklediğinden çok daha büyük olacağını belirten Hamas, İslam ve Arap dünyasına İsrail'in işgalini silmek için birleşme çağrısı yaptı.

EL KASSAM TUGAYLARI'NDAN SAVAŞA KATILIN ÇAĞRISI

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, bu sabah erken saatlerde İsrail’e karşı “Aksa Tufanı” operasyonu başlattığını duyurmuş, İsrail içine sızma operasyonu ile roketli saldırılar düzenlemişti.

Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları Sözcüsü Ebu Ubeyde, tüm Filistinlileri İsrail'e karşı başlattıkları "Aksa Tufanı operasyonuna" katılmaya çağırdı. Ebu Ubeyde, El-Aksa Televizyonuna yaptığı açıklamada, sabah başlatılan operasyonun planlandıkları gibi devam ettiğini belirterek, "Düşman hayal kırıklığından uyandığında şaşkına dönecek" ifadelerini kullandı.

"Aksa Tufanı"nda ilk hedeflerin stratejik noktalar, havalimanları ve askeri mevziler olduğunun altını çizen Ebu Ubeyde, "Fliistin direnişinin, Mescid-i Aksa ve Filistinli esirlere saldıran İsrail'e hesap sormaya başladığını" kaydetti.

"Gerçekleştirdikleri operasyonun işgal güçlerine (İsrail'e) diz çöktürecek tarihi bir fırsat olarak kabul edildiğini" dile getiren Ebu Ubeyde, Filistinlilere seslenerek, "Batı Şeria ve Kudüs'teki Filistin halkımıza Aksa Tufanı savaşına katılmaları çağrısı yapıyoruz" dedi.

İşgalci İsrail, Gazze’de havadan, karadan katliam yapıyor: Çatışmalarda can kaybı katlanarak artıyor

NETANYAHU: SAVAŞTAYIZ

Hamas'ın operasyonu sonrasında İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail halkına seslenerek, "Savaştayız, kazanacağız. Düşman benzeri görülmemiş bir bedel ödeyecek" ifadelerini kullandı.

MAHMUD ABBAS: FİLİSTİN HALKININ KENDİNİ SAVUNMA HAKKI VAR

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Hamas'ın İsrail'e düzenlediği operasyon sonrasında yaptığı açıklamada, “Filistin halkının, işgalci güçlerin terörüne karşı kendini savunma hakkı var” dedi.

Hamas lideri İsmail Heniyye, ise Mescid-i Aksa'ya yönelik saldırıya tepki olarak "bir kahramanlık savaşı" içerisinde olduklarını belirtti.

FİLİSTİN SAĞLIK BAKANLIĞI: İSRAİL SALDIRILARINDA 198 KİŞİ HAYATINI KAYBETT

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in gerçekleştirdiği saldırılarda 198 Filistinlinin hayatını kaybettiğini, bin 610 Filistinlinin de yaralandığını açıkladı.

İsrail Hava Kuvvetleri'nin Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılar sonucunda ölü ve yaralı sayısının daha da artabileceği ifade ediliyor. 

İşgalci İsrail, Gazze’de havadan, karadan katliam yapıyor: Çatışmalarda can kaybı katlanarak artıyor

İSRAİL SAVAŞ DURUMUNA GEÇTİ

İsrail ablukası altındaki Gazze Şeridi’nden İsrail’e yönelik başlatılan saldırıların ardından İsrail ordusundan yapılan açıklamada, “Savaş durumu alarmı ilan ediyoruz. Son 1 saat içerisinde Gazze’den İsrail’e çok büyük ölçekte roket saldırıları başladı ve teröristler birkaç farklı noktadan İsrail’e sızdı. Sınıra yakın bölgelerdeki halkımıza korunaklı bölgelere yakın durmaları talimatı veriyoruz” ifadelerine yer verildi.

İsrail ordu sözcülüğünden yapılan bir diğer yazılı açıklamada da Hamas'ın roket fırlatma ve İsrail içine sızmayı içeren kapsamlı bir operasyon başlattığını duyurdu. İsrail ordusu, vatandaşlarından talimatlara uymasını talep etti. Gazze'den atılan roketler nedeniyle Kudüs'te saldırı uyarı sirenleri çaldı.

İsrail hava savunma sistemi Demir Kubbe'den ateşlenen füzeler nedeniyle Kudüs semalarında patlama sesleri duyuldu.

İşgalci İsrail, Gazze’de havadan, karadan katliam yapıyor: Çatışmalarda can kaybı katlanarak artıyor

İSRAİL SEFERBERLİK İLAN ETTİ

Hamas’ın sürpriz olarak değerlendirilen büyük çaplı saldırısı sonrasında İsrail kabinesi de gelişmeleri değerlendirmek amacıyla toplanma kararı aldı. İsrail Savunma Bakanı, yedek birliklerin seferber edilmesini onayladı.

İSRAİL'DEN "DEMİR KILIÇLAR OPERASYONU"

İsrail ordusu onlarca savaş uçağıyla abluka altındaki Gazze Şeridi’ne saldırı başlattığını duyurdu. Ordudan yapılan yazılı açıklamada, onlarca savaş uçağının Gazze Şeridi'ndeki farklı Hamas hedeflerini vurmaya başladığı belirtildİ. 

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), Hamas'ın Aksa Tufanı Operasyonu'na karşı "Demir Kılıçlar Operasyonu" başlatıldığını duyururken, son birkaç saat içinde Gazze Şeridi'nde Hamas'a ait 17 askeri yerleşke ve 4 operasyonel karargâhın vurulduğu duyuruldu. Hamas'a ait noktaların vurulduğu anların görüntüleri paylaşıldı.

HAMAS GÜÇLERİ İSRAİL’E SIZDI

İsrail Ordusundan yapılan ve İsrail’e sızan grup için “terörist” ifadesi kullanılan açıklamada, ilerleyen saatlerde daha fazla ayrıntı paylaşılacağı belirtildi. Sosyal medyada paylaşılan görüntülere göre, Gazze yakınlarındaki İsrail yerleşim yerlerinde silahlı bir grubun kamyonetle ilerlediği görüldü. Silahlı kişilerin bir evin çatısına konumlandığı bir video ve yolda ilerleyen silahlı grubun polis aracına ateş açtığı videolar paylaşıldı.

İsrail'deki Kanal12 televizyonunun haberine göre, Gazze'den 4 ayrı silahlı grup çevredeki yerleşim yerlerine girdi. Filistinli grupların, Gazze Şeridi açıklarında İsrail Deniz Kuvvetleri'ne ait bir tekneye ateş açtığı aktarıldı.

İsrail resmi yayın kuruluşu KAN ise Gazze çevresindeki yerleşim yerlerindeki bölgeye roket isabet etmesi sonucu İsrailli bir kadının öldüğünü bildirdi.

İşgalci İsrail, Gazze’de havadan, karadan katliam yapıyor: Çatışmalarda can kaybı katlanarak artıyor

HAMAS: ÇOK SAYIDA İSRAİL ASKERİNİ ESİR ALDIK

Hamas’ın askeri kanadı El Kassam Tugaylarına bağlı sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, düzenlenen operasyonda şu ana kadar çok sayıda İsrail askerinin esir alındığı bildirildi. Açıklamada, “Aksa Tufanı'nda esir alınan onlarca İsrail askeri Kassam Tugaylarının elinde." ifadelerine yer verildi.

İslami Cihad Hareketinin silahlı kanadı Kudüs Seriyyeleri Sözcüsü Ebu Hamza da yaptığı açıklamada, "Elimizde esir olan bir dizi Siyonist asker var." dedi.

Ebu Hamza, Kudüs Seriyyelerinin de diğer Filistinli gruplarla birlikte "Aksa Tufanı" kapsamında cephe gerisinde, bir dizi saldırı gerçekleştirdiğini kaydetti.

MERKAVA TANKI ELE GEÇİRİLDİ

İsrail yerleşim birimlerine sızan el-Kassam Tugaylarına bağlı güçlerin, İsrail ordusuna ait hasar almış bir Merkava ana muharebe tankının ele geçirdiği anlara ait görüntüler sosyal medyada paylaşıldı. Görüntülerde, İsrail tankının önünde sevinen Filistinliler dikkat çekiyor.

“HAMAS POLİS KARAKOLUNU ELE GEÇİRDİ”

Hamas savaşçılarının İsrail'in Sderot kentindeki polis karakolunun kontrolünü ele geçirdiği ve çıkan yangında çok sayıda kişinin yaralandığı da gelen bilgiler arasında. İsrail'in güneyindeki Sderot'taki çatışmalara ait görüntüler de sosyal medyaya yansıdı.

Hamas, Gazze Şeridi’nin güneydoğu sınırındaki İsrail’e ait Kerem Ebu Salim Sınır Kapısı'nı ve çevresindeki askeri noktayı ele geçirdiğini iddia etti. Hamas üyesi İzzet el Raşk, operasyonun 'zaman, yer ve planlama açısından' İsrail'i şaşırttığını söyledi.

İşgalci İsrail, Gazze’de havadan, karadan katliam yapıyor: Çatışmalarda can kaybı katlanarak artıyor

7 BÖLGEDE ÇATIŞMALAR SÜRÜYOR

Times of Israel'in haberine göre İsrail ordusu, ülkenin güneyinde, Gazze Şeridi sınırına yakın yedi noktada Hamas savaşçılarıyla savaşıyor.

Söz konusu haberde, silahlı çatışmaların Kfar Aza, Sderot, Sufa, Nahal Oz, Magen, Be'eri kasabaları ve Re'im askeri üssü içinde ve çevresinde gerçekleştiği belirtiliyor.

İSRAİL SINIR KAPILARINI KAPATIYOR

Hamas’ın işgal altındaki bölgelere düzenlediği operasyon sonrasında İsrail’in sınır kapılarını kapatmaya başladığı bildirildi. Filistin resmi ajansı WAFA'nın haberinde, Filistin hükümetine bağlı Sınır ve Sınır Kapıları Heyeti Başkanı Nazmi Mihne'nin açıklamasına yer verdi.

Mihne, İsrail'in Kerame Sınır Kapısı'ndan çift yönlü geçişleri bir sonraki duyuruya kadar kapattığını aktardı. Haberde, İsrail güçlerinin Kudüs çevresindeki Kalandiya, Şufat Mülteci Kampı, Beyt Iksa, Ez-Zuayyam sınır noktalarını da kapattığı belirtildi.

WAFA'nın gün içerisindeki haberinde İsrail'in, Batı Şeria'dan Kudüs'ün doğusuna tüm kontrollü geçiş noktalarını kapattığı duyurulmuştu.

Kudüs'e giriş çıkışların tümüyle engellendiği, vatandaşların geçiş noktalarında bekletildiği ve kente giriş yollarında trafik yoğunluğunun olduğu ifade edilmişti.

İSRAİL SAVUNMA BAKANI: HAMAS BÜYÜK BİR HATA YAPTI

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Gazze Şeridi’nde etkin Filistin direniş hareketi Hamas’ın İsrail'e düzenlediği roket saldırıları ve sızma operasyonuna ilişkin görüntülü bir mesaj yayımladı. İsrail Savunma Bakanlığı tarafından paylaşılan mesajında Gallant, “Hamas bu sabah büyük bir hata yaptı ve İsrail devletine karşı savaş başlattı. İsrail askerleri her noktada düşmana karşı savaşıyor.” dedi.

İsrail vatandaşlarını güvenlik talimatlarına uymaya çağıran Gallant, İsrail’in “bu savaşı kazanacağını” savundu.

ÖLÜ VE YARALI İSRAİL ASKERLERİ GAZZE'YE GÖTÜRÜLÜYOR

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları tarafından Gazze Şeridi çevresindeki İsrail bölgelerine başlatılan saldırının ardından öldürülen ve yaralanan bazı İsrail askerlerinin Gazze Şeridi’ne götürüldüğü ileri sürüldü.

Filistinlilere ait sosyal medya hesaplarında, İzzeddin el-Kassam Tugayları mensupları tarafından öldürülen ve yaralı olarak ele geçirilen bazı İsrail askerlerinin görüntüleri paylaşıldı. Görüntülerde, araçlarla Gazze Şeridi’ne getirilen ölü ve yaralı askerlerin başında toplanan Filistinlilerin slogan atarak sevinç gösterilerinde bulunduğu görüldü.

İşgalci İsrail, Gazze’de havadan, karadan katliam yapıyor: Çatışmalarda can kaybı katlanarak artıyor

İSRAİL'DE ÖLÜ SAYISI 150'YE YÜKSELDİ

İsrail ordu radyosu, Hamas'ın silahlı kanadının başlattığı saldırılarda şu ana kadar 150 İsraillinin öldüğünü duyurdu. Ülke genelinde yaralı sayısının 1000'i geçtiği ifade edildi.

TEL AVİV'DE SİRENLER ÇALIYOR!

İsrail ordusu, İsrail'in orta kesimleri ile Tel Aviv bölgesindeki siren sistemlerinin aktif hale getirildiğini duyurdu. Ordu, Gazze sınırı yakınlarındaki yerleşimcilerden güvenlik tehlikesi nedeniyle evlerinden çıkmamalarını istedi.

İsrail medyası da Tel Aviv'in de aralarında bulunduğu birçok bölgede siren seslerinin duyulduğunu aktardı. İsrail basınına göre atılan roketlerden bazıları Askalan (Aşkelon), Usdud (Aşdod) kentlerine isabet etti.

GAZZE ŞERİDİ’NDE EĞİTİME ARA VERİLDİ

Gazze Şeridi'ndeki Filistin Eğitim ve Öğretim Bakanlığından yapılan açıklamada da Gazze Şeridi'ndeki tüm okullarda ikinci bir duyuruya kadar eğitime ara verildiği duyuruldu.

DÜNYADAN İSRAİL-FİLİSTİN ÇATIŞMASINA TEPKİLER

Hamas’ın askeri kanadı El Kassam Tugayları tarafından gerçekleştirilen ‘Aksa Tufanı’ operasyonuna dünyadan farklı tepkiler geliyor. Batılı ülkeler İsrail’in yanında olduklarını duyururken, Arap ülkelerinden itidal çağrısı ve Filistin’in yanında olduklarına yönelik açıklamalar yapıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Tüm tarafları itidalle hareket etmeye çağırıyoruz." İfadeleriyle yüzlerce kişinin hayatını kaybettiği saldırılarda itidalle yaklaşılması gerektiğini ifade ederken, ABD, Avrupa Birliği, İngiltere, Fransa, Almanya ve Ukrayna İsrail’e destek açıklamasında bulundu.

Mısır, Katar, Suudi Arabistan gibi Arap ülkelerinin yanı sıra İran’dan da Filistin’e destek açıklaması geldi.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: İhlas Haber Ajansı, Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Fatma 7 Ekim 2023 18:08

Evet Türkiyenin Türkiyenin Azerbeycanda olduğu gibi Filistinede kuvvet göndermesini bekliyoruz.

MEVLÜT MAVİLİ 7 Ekim 2023 17:23

İŞKAL CI İSRAİL DEFOL DERHAL ÇEKİL

Sonraki Haber Yükleniyor...