Libya'yı fırtına vurdu: 2 binden fazla kişi hayatını kaybetti, 7 bin kişi kayıp

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:

DÜNYA Haberleri  / Anadolu Ajansı

Libya'nın doğusunu "Daniel" fırtınası vurdu. Yaşanan sel felaketinde hayatını kaybedenlerin sayısı her geçen dakika yükseliyor. Afette son durumu bildiren doğudaki hükümetin Başbakanı Usame Hammad kayıpların 7 bini, ölü sayısının ise 2 bini geçtiğini belirterek, selden zarar gören bölgeler için uluslararası yardım çağrısında bulundu. Yardım çağrısının ardından AFAD, Libya'ya yardım için harekete geçti.

Orta Akdeniz'de etkili olan "Daniel" fırtınası Libya'nın Bingazi, Beyda, Merc, Suse ve Derne kentlerini vurdu. Sadece birkaç gündür etkili olan fırtınada can kaybı her geçen dakika yükseliyor.

2 BİNDEN FAZLA ÖLÜ, 7 BİN KAYIP

Afette son durumu paylaşan İçişleri Bakanı Ebu Zeribe, yağışlarda 2 binden fazla kişinin öldüğünü, 7 bin kişinini ise kayıp olduğunu duyurdu. 

Yunanistan'da felakete yol açan Daniel fırtınası, Libya'ya da yıkım getirdi. Libya'nın doğusundaki yetkililer, fırtına nedeniyle tüm kamu ve özel eğitim kurumlarında derslere ara verilmesi, dükkanların kapatılması ve sokağa çıkma yasağını içeren bir dizi önlem almıştı.

Libya'yı fırtına vurdu: 2 binden fazla kişi hayatını kaybetti, 7 bin kişi kayıp

Ancak fırtına ülkenin doğusunu yıktı geçti. Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe, hayatını kaybedenler için 3 günlük yas ilan edildiğini duyurdu.

Selden etkilenenlere yardım için gerekli önlemleri almaya devam ettiklerini belirten Dibeybe, tüm yetkililere ve bakanlara doğudaki bölgelerin durumunu gözden geçirme çağrısında bulundu.

İKİ HÜKÜMET AFETLE KENETLENDİ

Dibeybe, dış kaynaklı bölünmelerin, kendilerini, selden etkilenen bölgelere yardım etmekten alıkoyamayacağını ifade ederek, Libya halkına karşı görevlerini yerine getireceklerinin altını çizdi.

Öte yandan ülkenin batısındaki Misrata kenti de sele teslim oldu.

Libya'yı fırtına vurdu: 2 binden fazla kişi hayatını kaybetti, 7 bin kişi kayıp

DOĞU BÖLGELERİNDEKİ YAĞIŞ MİKTARI '40 YILIN EN YÜKSEĞİ'

Libya Ulusal Birlik Hükümeti Sözcüsü Muhammed Hammude, ülkenin doğusunda meydana gelen sel felaketi dolayısıyla yapılan olağanüstü kabine toplantısı sonrası sosyal medya hesabından açıklamalarda bulundu.

Hammude, meteoroloji verilerinin Cebel el-Ahdar bölgelerinde kaydedilen yağış miktarının yaklaşık 400 milimetreyi gösterdiğini ve bu miktarın Libya'da 40 yıldan uzun süredir kaydedilen en yüksek yağış miktarı olduğunu belirtti.

Sel felaketi sebebiyle Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe'nin 3 gün yas ilan ettiğini hatırlatan Hammude, ülke çapında bayrakların yarıya indirileceğini aktardı.

4 BÜYÜK PETROL LİMANI KAPATILDI

Sel bölgesinde sokağa çıkma yasağı ilan edilirken, okul ve iş yerleri ile 4 büyük petrol limanı da kapatıldı. Fırtınanın bugün itibarıyla Mısır’da da etkili olması bekleniyor.

Libya'yı fırtına vurdu: 2 binden fazla kişi hayatını kaybetti, 7 bin kişi kayıp

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: TÜRKİYE, LİBYA HALKININ YANINDADIR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Libya’da meydana gelen sel felaketi sebebiyle Twitter hesabından 'geçmiş olsun' mesajı yayımladı.

Paylaşımında, AFAD koordinasyonunda Bingazi’ye iniş yapmak üzere 3 uçuşun organize edildiğini belirten Erdoğan, şu ifadeleri kullandı: "Uçaklarımızda ilk etapta arama kurtarma ve diğer çalışmalara destek amacıyla 168 personel, 2 arama kurtarma aracı, 2 kurtarma botu; barınma ve diğer ihtiyaçların giderilmesi amacıyla da 170 çadır, 600 battaniye, 400 gıda ve hijyen kolisi, 20 jeneratör, 1000 yağmurluk, 500 çizme ve 500 el feneri bulunacaktır.

Personelimizin içerisinde 65 kişiden oluşan su altı ve su üstü arama kurtarma ekibi, barınma ve insanı yardım malzemelerinin kurulum ve dağıtım çalışmalarında yer almak üzere Kızılay, UMKE ve STK mensupları yer almaktadır AFAD’ın yanı sıra Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığından personelimiz de saha çalışmalarına katılacaktır. Geçmiş olsun Libya."

Libya'yı fırtına vurdu: 2 binden fazla kişi hayatını kaybetti, 7 bin kişi kayıp

UMKE EKİBİ VE UMKE ATAK YOLA ÇIKIYOR

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, sel felaketinin yaşandığı Libya’ya yardım gönderileceğini açıkladı.

Bakan Koca, “Libya’da binlerce insanın etkilendiği sel dolayısıyla bakanlık olarak afet bölgesine ekip ve ekipman gönderiyoruz. Tıbbi sarf malzemeleri ve cihazlar, ilaçlar hazırlandı. 11 kişilik UMKE ve UMKE ATAK ekibi bu gece yola çıkıyor. Libya halkına geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz” ifadelerini kullandı.

Libya'yı fırtına vurdu: 2 binden fazla kişi hayatını kaybetti, 7 bin kişi kayıp

DİYANET İŞLERİ BAŞKANI ERBAŞ’TAN 'GEÇMİŞ OLSUN' MESAJI

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Libya’da meydana gelen sel felaketine ilişkin sosyal medya hesabından "geçmiş olsun" mesajı yayımladı.

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, mesajında şu ifadelere yer verdi:

"Libya’da yaşanan sel felaketinde hayatını kaybedenlerin olduğunu derin bir üzüntüyle öğrenmiş bulunmaktayım. Selden etkilenen dost ve kardeş Libya halkına geçmiş olsun dileklerimi iletiyor, hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum."

Libya'yı fırtına vurdu: 2 binden fazla kişi hayatını kaybetti, 7 bin kişi kayıp

BAKAN YERLİKAYA'DAN AÇIKLAMA

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, son yılların en büyük sel felaketini yaşayan ve uluslararası yardım çağrısında bulunan Libya'nın yanında olduklarını belirterek, "AFAD ekiplerimiz, jandarma ve emniyet güçlerimiz yardım faaliyetlerine katılmak için Libya'ya hareket edece." ifadesini kullandı.

Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, şunları kaydetti:

"Son yılların en büyük sel felaketini yaşayan ve uluslararası yardım çağrısında bulunan Libyalı kardeşlerimizin yanındayız. AFAD ekiplerimiz, jandarma ve emniyet güçlerimiz yardım faaliyetlerine katılmak için Libya'ya hareket edecek. Sel felaketinde hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet diliyorum. Rabbim ülkemizi ve tüm insanlığı her türlü afetten korusun."

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...