Rusya’nın gizli stratejisi ortaya çıktı: Video oyunlarıyla Afrika’da algı operasyonu!

Dış Haberler
- Güncelleme:
Rusya’nın gizli stratejisi ortaya çıktı: Video oyunlarıyla Afrika’da algı operasyonu!
Dünya Haberleri  / Dış Haberler

The Wall Street Journal’ın haberine göre, Moskova kıtadaki etkisini artırmak için dijital propagandayı devreye soktu. İsveçli Paradox Interactive’in popüler strateji oyunu Hearts of Iron IV, Rusya destekli “African Dawn” modu ile Afrika’daki jeopolitik mücadelede bir propaganda aracı olarak kullanılmaya başlandı.

Rusya’nın Afrika’daki nüfuz mücadelesi beklenmedik bir cepheye sıçradı.

İsveçli Paradox Interactive tarafından geliştirilen ve milyonlarca kişi tarafından oynanan Hearts of Iron IV isimli strateji oyunu, Rusya destekli bir mod ile adeta yeni bir propaganda aracına dönüştü. “African Dawn” adlı mod, oyunculara Afrika’daki büyük çaplı çatışmalarda Rusya destekli bir ittifakı yönetme şansı veriyor.

PROPAGANDA TELEFONU

Her şey, 2023’ün sonlarında genç Rus YouTuber ve oyun meraklısı Grigory Korolev’in, Wagner grubunun eski bir çalışanından gelen telefonla başladı. Arayan kişi, Rusya'nın Afrika’daki etkisini anlatan bir oyun modu yapması için Korolev’e teklifte bulundu. Teklifin arkasında ise, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Rus istihbaratıyla bağlantılı bir propaganda aracı olarak tanımladığı African Initiative vardı.

Geçtiğimiz yaz piyasaya sürülen “African Dawn”, oyunculara Afrika’nın Sahel bölgesinde geçen “Büyük Afrika Savaşı”nda Rusya destekli bir askeri ittifaka liderlik etme fırsatı veriyor. Oyun, Batı etkisine karşı savaşan Rus müttefiklerini kahraman gibi gösterirken, Fransa ve ABD destekli tarafları kötüleyerek Rusya’nın jeopolitik söylemini birebir yansıtıyor.

PARADOX'UN MÜDAHALE ETTİ

Paradox Interactive, modun bazı unsurlarının soykırımı teşvik ettiğini iddia ederek platformlardan kaldırılmasını sağladı. Ancak, mod defalarca geri yüklendi ve tahmini olarak 50.000’den fazla kişi tarafından indirildi.

Korolev, modun amacının “Afrika’daki gerçekleri anlatmak” olduğunu savunurken, African Initiative yetkilileri, oyunun Rusya ile Afrika ülkeleri arasında “daha derin bir anlayış oluşturmayı” hedeflediğini söylüyor. Ancak uzmanlar, bunun devlet destekli aktörler tarafından video oyunlarının propaganda için nasıl kullanılabileceğinin en net örneklerinden biri olduğu konusunda hemfikir.

VİDEO OYUNLARI YENİ BİR PROPAGANDA CEPHESİ Mİ?

Daha önce ABD ordusu, Call of Duty gibi oyunları asker alım kampanyalarında kullanmıştı. Şimdi ise Rusya, Afrika’daki etki alanını genişletmek için dijital dünyaya yöneliyor.

Dış Haberler
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...