Suriye ordusu Tişrin barajının kontrolünü SDG'den resmen aldı!

Suriye devleti, ülkenin doğusundaki en kritik su ve enerji kaynaklarından biri olan Tişrin Barajı'nın kontrolünü Suriye Demokratik Güçleri'nden (SDG) resmen devraldı. Halep’in doğu kırsalında yer alan ve uzun süredir ABD destekli grupların elinde bulunan baraj, Suriye ordusunun kararlı ilerleyişiyle yeniden devletin egemenliğine geçti.
Suriye ordusu, Halep vilayetinin doğusundaki stratejik Tişrin Barajı'nın kontrolünü ABD destekli PKK terör örgütünün Suriye'deki kolu SDG, (SDG) devralmak için önemli bir adım attı. Suriye devlet televizyonunun aktardığına göre, ordu birlikleri baraj çevresinde askeri mevziler kurarak bölgenin devrine hazırlandıklarını ilan etti.
ANLAŞMANIN ARKASINDA ABD ARABULUCULUĞU VAR
Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed El Şaraa ve SDG arasında Mart ayında imzalanan anlaşma doğrultusunda, SDG'nin yeni Suriye ordusuna entegre edilmesi planlanıyor. Söz konusu gelişmelerin ardından ABD arabuluculuğunda yapılan görüşmeler sonucu Tişrin Barajı'nın da Şam yönetimine devredilmesine karar verildi.
Ordu baraj çevresinde yeni karakollar kurarken, Şam’dan gelen teknik ekipler tesiste bakım ve iyileştirme çalışmalarına başladı.
TÜRKİYE GELİŞMELERİ YAKINDAN TAKİP EDİYOR
Suriye Televizyonu'na konuşan güvenlik kaynakları, barajın devrine ilişkin süreci yakından izlediklerini duyurdu.
EN ÖNEMLİ BARAJLARDAN BİRİ
SMO, operasyon kapsamında 2015'ten beri PKK/YPG terör örgütünün işgalindeki Tişrin Barajı'nın kontrolünü sağladı. Münbiç ilçesinin güneyinde yer alan ve Fırat Nehri üzerindeki önemli barajlardan biri olan Tişrin, şu ana kadar ele geçirilen en büyük ve önemli baraj.
Suriye'nin elektrik ihtiyacının yaklaşık yüzde 70'i Tişrin, Tabka ve Baas barajlarından karşılanıyor.
2015'TE TERÖR ÖRGÜTÜ PKK'NIN ELİNE GEÇMİŞTİ
Fırat Nehri'nin batı yakasındaki Tişrin Barajı, 27 Aralık 2015'te ABD desteğiyle YPG/PKK'nın eline geçmişti. Baraj, terör örgütünün Fırat'ın batısında işgal ettiği ilk nokta olmuştu. ABD, Ocak 2016'da barajda üs kurmuştu.