'Eksi netle üniversite' kazanmak nasıl engellenir? İşte uzmanından iki öneri

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
'Eksi netle üniversite' kazanmak nasıl engellenir? İşte uzmanından iki öneri

Eğitim Haberleri  / Türkiye Gazetesi

YKS'de baraj puanının kaldırmasıyla birlikte eksi netle üniversitelerin kapısı açılmış oldu. Geçen sene YKS’de net sayısı sıfır ya da ekside olan 83 genç üniversiteye yerleşirken bu yıl da üniversiteler eksi netle öğrenci aldı. Peki bu durum neden oluyor ve bunun bir daha yaşanmaması için ne yapılmalı? Eğitimci Salim Ünsal konuyla ilgili iki öneride bulundu.

MAHMUT ÖZAY'IN HABERİ - Yükseköğretim Kurulunun (YÖK) Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda (YKS) baraj puanını kaldırması eksi netle üniversite okumayı mümkün kıldı.

Detaylar YÖK Atlas verilerinde ortaya çıktı. 

Geçen sene yapılan YKS’de net sayısı sıfır ya da ekside olan 83 genç üniversiteye yerleşti. Bu sene de birçok bölüm eksi netle öğrenci aldı. Bunun içinde Ağız ve Diş Sağlığı ve Çocuk Gelişimi de var. 34 yaş kontenjanı olan bir kadın da eksi netle Uşak Üniversitesi'ne yerleşti.

NE YAPILMALI?

Peki bu durum neden oluyor ve bunun bir daha yaşanmaması için ne yapılmalı. Eğitimci Salim Ünsal iki öneride bulundu.

YARIM NET ZORUNLULUĞU ŞART

Eksi netle üniversite kapılarının açılması hakkında önerilerde bulunan Ünsal şunları söyledi:

"İlk olarak puan hesaplamada o puana kaynaklık eden testlerin en az birinden yarım net çıkarma zorunluluğu kuralı esnetilmeli ve o puanın hesaplanmasına kaynaklık eden testlerin tamamından da en az yarım net çıkarma zorunluluğu getirilmeli. Aksi hâlde eksi net hadisesini yine yaşarız.

SIFIRLAR DİREKT ELENSİN

İkinci öneri ise öğrenci puanın hesaplanmasına kaynaklık eden testlerden herhangi birinden yarım net çıkarmasına rağmen puan hesaplanmasına kaynaklık eden testlerin tamamında net toplamı sıfırın altında ise o adaya puan hesaplanmamalı. Puan hesaplanmayınca da tercih yapamayacak ve yerleşemeyecektir. 

Mevcut durumda toplamda eksi net ile üniversiteye yerleşme ihtimali yine olacak ve bu durum da hem sistemi hem de üniversite niteliğinin sorgulanmasına yol açacaktır."

Düzenleyen:  - Eğitim
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...