Özel okullara yeni kurallar: Zekâ testleri yaparak öğrenci alamayacaklar

- Güncelleme:
Özel okullara yeni kurallar: Zekâ testleri yaparak öğrenci alamayacaklar

Eğitim Haberleri

Yeni yönetmelikle okul ücretlerinde fahiş artışlara son veriliyor. Ücret artışlarına enflasyon sınırlaması getirilirken sınıf mevcudu da en fazla 30 olabilecek.

ESMA ALTIN'IN HABERİ - Millî Eğitim Bakanlığı (MEB), özel eğitim kurumları için yeni düzenleme getirdi. “Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ile özel okulların öğrenci kayıt işlemlerinden ücretlerine, bina özelliklerinden sosyal alanlarına kadar pek çok önemli konuda sınırlandırmaya gidildi.

Özel eğitim kurumları, kayıt ve nakil işlemleri sırasında öğrencilerin başarı durumunu ölçmek için zekâ ve yetenek testi gibi benzer uygulamalara tabi tutuyor. Bu kapsamda öğrenciler başarı seviyelerine göre sınıflara ayrılıyor ve onlara özel bir eğitim modülü uygulanıyor. Uzmanlar, bu tarz uygulamanın eğitimde fırsat eşitliği ilkesine aykırı olduğu görüşünü savunurken, veliler de uygulamadan rahatsızlıklarını dile getiriyorlardı. Yeni düzenleme ile MEB, zekâ ve yetenek testi benzeri uygulamalara son verdi.

ÜFE-TÜFE AYARI

Yeni dönem okul kayıtlarının başlamasıyla beraber özel okulların maliyetleri öne sürerek kayıt ücretlerinde yaptığı fahiş fiyat artışları da gözden kaçmadı. Fahiş fiyatlara fren getirildi. Ara sınıf ücretleri belirlenirken, bir önceki yıl ilan edilen ücretin üzerinden artış yapılacak. Bu ücretlere yapılacak artış en fazla Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) ile bir önceki yılın ortalama Tüketici Fiyat Endeksinin (TÜFE) toplamının yarısının artı 5 oranında olacak. Özel eğitim kurslarının sınıf mevcudunda da değişiklik yapıldı. Okullarda sınıf mevcutlarının en fazla 30 öğrenciden oluşması şartı devam ederken, kurslarda hâlihazırda 16 olan sınıf mevcudu da 18’e çıkarıldı. Yeni yönetmeliğe göre her bir okul için ayrı ayrı en az 350 metrekare bahçe ile her okul binası için en az 150 metrekare büyüklüğünde teneffüs alanı bulundurması şartı getirildi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...