Dünyanın lokomotifi Çin'de tehlike çanları çalıyor

- Güncelleme:
Dünyanın lokomotifi Çin'de tehlike çanları çalıyor

Ekonomi Haberleri

Ciddi bir nakit daralması yaşayan Çin'de, problemli krediler de şişirilmeye başlandı. Dış borçlarını ödeyemeyen ülkedeki bankacılık sistemi SOS veriyor

Avrupa ve diğer ülkelerde devam ekonomik krizin ateşi düşmeden bu defa da Çin'den olumsuz haberler gelmeye başladı. Büyüme oranının düşüp nakit daralmasının yaşandığı ülkede, 'problemli krediler' de şişirilmeye başlandı. Bu yüzden ödeme sıkıntısı yaşayan ülkenin dış borçları 1 trilyon dolara doğru yol alıyor. Dünyanın en büyük ekonomilerinden biri olan ülkede iflaslar da yaşanmaya başladı. Yatırımcıların durumun daha da kötüye gitmesini beklediği Çin'de bir güneş enerjisi şirketi 530 milyon dolarlık borucunu ödeyemeyerek iflas bayrağını açtı. Böylece ülkenin tarihinde ilk defa kriz yüzünden bir şirket battı. Geçtiğimiz hafta, nbsp;Çin Merkez Bankası kredi borcu yüksek küçük ve orta ölçekli şirketlere yardım etmeyeceğini açıklayınca, Çin borsası yüzde 5'i aşan kayıplar yaşamıştı. Çin'in dış borcu şubat ayında 736 milyar dolar seviyesinden mart ayında 764 milyon dolara çıkmıştı. Uzmanlara göre ülkenin dış borçlarının toplamı yıl sonuna kadar 1 trilyon dolara ulaşabilir. Dünya ekonomisinin büyüme lokomotiflerinden biri olan Çin'deki krizin artması, ikinci bir küresel darboğaza girilme endişesini beraberinde getiriyor. Çin'de son iki hafta içinde likidite alanında keskin kriz yaşandı. Bunun neticesinde kredi faizleri ciddi oranlarda artış gösterdi. Bütün bu gelişmeleri değerlendiren ekonomi otoriteleri, Çin'in banka ve finansman sektöründeki durumunu, 2008 krizini tetikleyen Lehman Brothers şirketindeki durumla kıyaslıyor.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...