1999-2008 arası sigorta girişi olan SSK ve Bağ-Kur çalışanları dikkat! EYT sonrası kademeli emeklilik geliyor, 2. torba yasa ile 5 yıl eklenecek

Düzenleyen: / Kaynak: Yeni Şafak
- Güncelleme:
1999-2008 arası sigorta girişi olan SSK ve Bağ-Kur çalışanları dikkat! EYT sonrası kademeli emeklilik geliyor, 2. torba yasa ile 5 yıl eklenecek

Ekonomi Haberleri  / Yeni Şafak

Milyonlarca SSK ve Bağ-Kur’lu çalışan erken emeklilik için gereken şartları aramakta. Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi ile birlikte 3.5 milyonu aşkın kişi erken emeklilik fırsatından yararlanırken gözler kademeli emekliliğe çevrildi. Kulislerden gelen bilgilere göre yeni düzenleme ile birlikte 1999-2008 arası sigorta girişi olanlar erken emeklilik fırsatından yararlanacak. Bu düzenleme kapsamında, Bağ-Kur'da bulunan 9000 prim günü sayısı 7200'e düşürülecek. Bu sayede 5 yıl erken emeklilik fırsatından yararlanmış olacaksınız. İşte erken emeklilikte aranan şartlar…

SGK girişi 1999-2008 arası olanlar dikkat. 2. Torba yasa ile 5 yıl kazanç torbaya eklenmiş olacak. EYT düzenlemesi sonrası milyonlarca çalışan erken emeklilik fırsatlarını araştırırken gözler gelecek olan yeni düzenlemeye çevrildi. Gelecek olan yeni düzenleme ile kuaför, berber, mahalle bakkalı, ayakkabı tamircisi gibi küçük esnafın emeklilik için gereken prim günü 7200'e indirilecek. Böylece esnafa erken emeklilik fırsatı sunulmuş olacak. Hangi esnafın ya da çalışanın hangi fırsatlardan yararlanacağı torba yasada belirlenecek. Peki kademeli emeklilik geliyor mu? Kademeli emeklilik için gerekli şartlar neler? İşte SGK yaş ve prim tablosu… 

1999-2008 ARASI SİGORTA GİRİŞİ OLANLAR DİKKAT! 

Sosyal Güvenlik Kurumu verilerine göre, isteğe bağlı sigortalılar haricinde 3 milyonu aşkın Bağ-Kur’lu bulunmakta. Planlanan düzenleme ile kuaför, berber, mahalle bakkalı, ayakkabı tamircisi gibi küçük esnafın emeklilik için gereken prim günü 7200'e indirilecek. Bu kapsamda, 9000 prim günü yerine 7200 prim gününü tamamlayan esnaf, diğer emeklilik koşullarını sağladığında emekli olabilecek.

1999-2008 arası sigorta girişi olan SSK ve Bağ-Kur çalışanları dikkat! EYT sonrası kademeli emeklilik geliyor, 2. torba yasa ile 5 yıl eklenecek - 1. Resim

Eğer bu çalışma hayata geçerse, 8 Eylül 1999 tarihinden önce çalışmaya başlayan Bağ-Kur'lu erkek sigortalılar, 7200 prim gününü tamamladıklarında hemen emekli olabilecekler. 

5 YIL ERKEN EMEKLİLİK GELİYOR 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın talimatları doğrultusunda yapılan düzenleme ile Bağ-Kur'lulara 5 yıl öncesinden emekli olma hakkı tanınacak. SSK - Bağ-Kur prim eşitlemesi gerçekleşirse, Bağ-Kur'da 9000 olan prim gün sayısı 7200'e düşecek ve düzenleme tamamlandığında Bağ-Kur'lular, 5 yıl öncesinden emekli olma hakkına sahip olacaklar.

BORÇLANMA İLE ERKEN EMEKLİLİK ŞARTLARI NELER?

Borçlanma yoluyla erken emeklilik imkanı da bulunmaktadır. Kadın çalışanlar için doğum borçlanması, erkek çalışanlar için ise askerlik borçlanması, erken emeklilik sürecini hızlandırabilir. Doğum borçlanmasıyla her çocuk için belirli bir süre borçlanma yapılabilirken, askerlik borçlanmasıyla askerlik süresi sigorta girişini öne çekebilir ve erken emeklilik için avantaj sağlayabilir.

1999-2008 arası sigorta girişi olan SSK ve Bağ-Kur çalışanları dikkat! EYT sonrası kademeli emeklilik geliyor, 2. torba yasa ile 5 yıl eklenecek - 2. Resim

Sonuç olarak, yeni düzenlemelerle birlikte erken emeklilik fırsatları artmış durumda. Ancak bu fırsatlardan yararlanabilmek için belirli şartların sağlanması gerekmektedir. Herkesin emeklilik sürecini planlarken bu şartları dikkate alması önemlidir.

3600 GÜNLE ERKEN EMEKLİLİK 

8 Eylül 1999 ve öncesinde işe girişi yapılmış olan SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı çalışanları için 3600 günle emeklilik imkanı bulunmaktadır. Bu kişiler, 3600 gün prim ödemesini gerçekleştirdiklerinde ve 15 yıl sigortalı olarak çalıştıklarında kısmi emeklilikten faydalanabilirler.

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Yeni Şafak
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...