Gıda fiyatları bu defa enflasyonu dibe itti!

Gıda fiyatları bu defa enflasyonu dibe itti!

Ekonomi Haberleri

Sebze ve meyve fiyatlarında yaşanan gerileme, yıllık enflasyonu yüzde 8'in üzerinden yüzde 7.2'ye indirdi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre, enflasyon haziranda aylık bazda yüzde 0.51 düşüşle beklentilerin üzerinde gerileme gösterdi. Böylece yıllık enflasyon yüzde 8.09'dan yüzde 7.2'ye gerileyerek 25 ayın en düşük seviyesinde gerçekleşti. Yıllık enflasyon mayıs 2013'te yüzde 6.51 düzeyindeydi. Özellikle işlenmemiş gıda fiyatlarında geçen ay başlayan düzeltmenin güçlenmesi enflasyonun beklentilerin üzerinde gerilemesinde etkili oldu. Yıllık gıda fiyatları artış hızı da yüzde 9.3 ile tek haneye indi. Ekonomistler, haziran ayında enflasyondaki düşüşün gıda fiyatlarının katkısıyla belirgin bir şekilde gerilediğini ifade ederken, temmuz ayında da bu trendin devam edeceğini tahmin ediyor.
2 AYDA YÜZDE 12
Halk Yatırım Araştırma Direktörü Banu Kıvcı Tokalı, "İşlenmemiş gıda fiyatlarında son iki aydır toplam yüzde 12'ye yakın bir gerileme hesapladık. Enflasyondaki düzelmeye enerji fiyatları da destek oldu. Gelecek dönemde TL'nin güçlü kalmaya devam etmesi durumunda bu katkı daha da belirginleşecek" dedi. Kurdaki istikrarın da olumlu etkisinin gözlenmeye başladığını kaydeden Tokalı, şöyle devam etti: "Enflasyondaki düşüşün önümüzdeki aylarda devamı da söz konusu. Ancak hâlâ rahat bir görünüme ulaşılmış değil. Çekirdek enflasyon gecikmeli takip ediyor. Devam eden küresel riskleri de düşündüğümüzde, para politikasının sıkı duruşunda çok ciddi bir değişiklik beklemiyoruz."
TCMB RAHATLAYACAK
Finansinvest Başekonomisti Burak Kanlı ise yağışlı bir dönemin ardından yeni mahsulün piyasaya girmeye başlamasıyla fiyatlarda sert bir düzeltmenin gözlendiğini kaydetti. Kanlı, "Fakat çekirdek göstergelerde yıllık bazda enflasyon belirgin bir değişim göstermedi. TL'deki değer kaybının etkilerini, geçmiş dönemlere kıyasla biraz daha sınırlı olmak üzere, enflasyon üzerinde görmeye devam ediyoruz. Son veri, TCMB'yi TL likiditesini gevşetmesi yönünde motive edecektir."
DOMATES YARI YARIYA UCUZLADI
Geçen ay fiyatı en fazla düşen ürünlerin başında domates geldi. Haziranda domatesin fiyatı yüzde 39 azaldı. Bunu yüzde 26 ile patates, yüzde 21 ile kuru soğan takip etti. Marul, taze fasulye, patlıcan, bezelye ve dolmalık biber de yüzde 6-20 arasında ucuzladı. En yüksek fiyat artışı ise yüzde 40 ile yurt içi turlarda gerçekleşti. Umre ücretlerinde de yüzde 35'e yaklaşan artış dikkat çekti. Limon, fındık, yumurta, elma, yer fıstığı, salatalık gibi ürünler de "gıdada fiyatı artanlar" listesinde yer aldı. nbsp;


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...