Milli Piyango 3.defa görücüye çıkıyor

Milli Piyango 3.defa görücüye çıkıyor

Ekonomi Haberleri

İkinci defa özelleştirilmeye çıkılan Milli Piyango kura takıldı.

Milli Piyango'nun özelleştirilmesi yılan hikâyesine döndü. İkinci defa ihaleye çıkılan Milli Piyango'da alıcıların ödeme güçlüğü çekmesi üzerine yeniden ihale ihtimali belirdi. Özelleştirme İdaresi Başkan Vekili Aksu, Milli Piyango'nun iki aya özelleştirileceğini belirterek, yeni bir ihalenin de yolda olduğu mesajını verdi. 
İlk olarak Mayıs 2009'da yapılan özelleştirme ihalesi, tekliflerin Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın (ÖİB) belirlediği 1.6 milyar dolarlık başlangıç tutarının altında kalması nedeniyle iptal edilmişti.
Temmuz 2014'te yapılan ihaleyi ise 2 milyar 755 milyon dolarlık teklifiyle Net Şans-Hitay ortaklığı kazanmıştı. Ancak söz konusu ortaklar, 15 Nisan 2015 tarihine kadar kendilerine tanınan ek süre sonunda da özelleştirme bedelini yatıramayınca, ihale en yüksek ikinci teklif sahibine kalmıştı. İhalede ikinci en yüksek teklifi ise 2 milyar 750 milyon dolar ile Çorumlu Ahlatçı Kuyumculuk- Erg İnşaat Ortak Girişim Grubu vermişti. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, ilk sıradaki yatırımcının parayı ödeyememesi sonrası Ahlatçı-Erg OGG'ye tekliflerinin geçerli olup olmadığını sormuş, 'evet' cevabı üzerine yeni süreci başlatmıştı. 
Erg İnşaat ile Çorumlu Ahlatçı Kuyumculuk, aralık ayı sonuna kadar parayı ödeyeceğini açıklasa da firmaların önündeki en büyük engel kur etkisi. Net-Şans Hitay Ortaklığı'nın parayı ödeyememesinin en önemli nedeninin dolar kurundaki hızlı yükseliş olduğu belirtilmişti. İhalenin yapıldığı Temmuz 2014'te dolar kuru 2.12 liraydı. TL karşılığı 5.8 milyar ve yüzde 18'lik KDV tutarı 1 milyar olmak üzere toplam 6.9 milyar yapıyordu. Oysa nisan ayında kurun 2.70 lira olması ile ihale bedeli 7.4 milyar, KDV tutarı da 1.3 milyar olmak üzere 8.7 milyara yükselmişti. 1 Kasım seçimleriyle ortaya çıkan 'tek parti' tablosu dolar kurunda 'düşüş' sağlarken, finansman şartların hâlâ ihalenin yapıldığı Temmuz 2014'e göre 'çok maliyetli' olduğuna dikkat çekiliyor. Dolayısıyla şirketin, bu miktarda bir finansmanı hangi şartlarda temin edeceği merak ediliyor. Milli Piyango gelirlerinin TL olmasına karşın, ihale bedelinin dolar cinsinden olması da alan şirket açısından bir başka 'handikap' olarak değerlendiriliyor. Konuyla ilgili açıklama yapan Özelleştirme İdaresi Başkan Vekili Aksu da yaptığı açıklamada Milli Piyango'nun özelleştirilmesinin iki aya kadar netleşeceğini söylemesi de üçüncü defa ihaleye çıkılmasını da gündeme getirdi. 


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...