'Asgari'ye devlet desteği

'Asgari'ye devlet desteği

Ekonomi Haberleri

Zeybekci, asgari ücret sebebiyle işverenin üstleneceği ilave yükün, Hazine yardımıyla KOBİ'lere, ihracatçıya, üreticiye destek olacaklarını söyledi?

Muhalefet partileri 7 Haziran seçimleri öncesinde 1500 liradan 5 bin liraya varan rakamlarla asgari ücret vaadi yarışına girdi. 1 Kasım öncesinde ise hükümet 1?Aralık'ta toplanacak Asgari Ücret Tespit Komisyonu'na 1300 lira teklif edeceğini duyurdu. Bu, seçimden yüzde 49.5'le tek başına hükümet imkânını elde eden AK Parti'nin gerçekleştirmek için harekete geçtiği ilk vaatlerden biri oldu. Komisyonun toplanmasına kısa süre kalınca, işverenlerden "Bu asgari ücretle ayakta kalamayız" sesleri yükselmeye başladı. Dün açıklama yapan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de "Dün akşam (önceki akşam) sayın Başbakanımızla iş dünyasının temsilcilerinin katıldığı, saat 19.00'da başlayıp gece saat 02.00'de biten bir toplantı yapıldı. Asgari ücret de gündeme geldi" dedi ve iş dünyasına destek verebileceklerini ifade etti. Zeybekci, "Şu anda Başbakanımızın talimatıyla hükümetimiz şirketlerimize, üreticilerimize, KOBİ'lerimize, ihracatçılarımıza rekabet avantajlarına zarar verebilecek bir durum varsa, maliyetleri arttıran bir durum varsa eğer -ki var- bunun bir kısmını Hazine olarak karşılamak şeklinde anlamında bir anlayışımız  var. Öyle bir çalışma yapılıyor. Nerelerden bazı yüklere katlanabiliriz? Ne şekilde biz de katkıda bulunabiliriz'le ilgili biz de hükümet olarak net rakamlarımızı teknik çalışmalar bitince çok kısa bir sürede duyuracağız. Biz bu görüşe katılıyoruz. Rekabetçilik anlamında şirketlerimizin özel sektörümüzün ve ihracatçılarımızın şu andaki halihazırdaki durumuna negatif katkı varsa buna da destek verme konusunda bir çalışmamız var" diye konuştu.
'İş dünyası muhalefeti ciddiye almadı'
Haziran seçimlerinden önce bazı partilerin 5 bin liraya varan asgari ücret vaatlerinin iş dünyasından tepki görmediğini söyleyen Bakan Zeybekci, "Çünkü ciddi bulunmadı" dedi. Zeybekci, "Hem toplum hem iş dünyası iktidara gelme ihtimali olmayan birinin söylediği sözleri bence ciddiyetten uzak olarak algıladı. Ama biz ne zaman bu konuyla ilgili çalışmamızı detaylandırdık ve 1300 rakamını Başbakanımız telaffuz etti, anında karşılık buldu” dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...