Mutfakta rota Uzak Doğu hedefimiz katma değer

Mutfakta rota Uzak Doğu hedefimiz katma değer

EKONOMİ Haberleri

Ev ve mutfak eşyaları sektöründe kilogram başına ihracatta dünyada ikinci sırada yer alan Türkiye, hem bunu artırmak hem de pazar çeşitliliği sağlamak için Uzak Doğu’ya büyük çıkarma yaptı.

FİKRET ÇENGEL
HONG KONG

Dünya mutfaklarını 3 milyar dolara donatan Türk ev ve mutfak eşyaları sektörü, Hong Kong üzerinden Asya kıtasına yayılmayı hedefliyor. Sektör, Amerika kıtası ve Uzak Doğu ile birlikte hem ihracatı hem de üretim kapasitesini iki katına çıkarmayı hedefliyor.
Ev ve Mutfak Eşyaları Sanayicileri ve İhracatçıları Derneği (EVSİD) Yönetim Kurulu Başkanı Burak Önder, Hong Kong’da düzenlenen Mega Show Fuarı’na bu yıl dördüncü defa katıldıklarını ve Asya’dan önemli alıcılarla buluştuklarını söyledi. Türkiye’nin kalitesinin Uzak Doğu’da çok önemsendiğini belirten Önder, bölgeye özel önem vereceklerini ifade etti.
Ev ve mutfak eşyaları sektöründe en önemli ihracatçı ülkelerden biri olan Türkiye, yeni hedefini ihracatın kilogram değerini artırmak ve pazar çeşitliliği sağlamak olarak koydu. Türkiye’nin 10 ayda 2,3 milyar dolar ihracat ile yüzde 10 büyüme gerçekleştirdiğini belirten Burak Önder, yeni dönemde katma değerli ürünlerle ihracat birim değerini artırmaya çalışacaklarını söyledi.

MİKTARDA İKİNCİ, AMA...
Türkiye’nin ev ve mutfak eşyaları sektöründe kilogram başına ihracatta dünyada ikinci sırada olmasına rağmen, katma değeri düşük ürünler sattığı için değerde yedinci sırada kaldığını vurgulayan Önder “Aslında miktar olarak satış gösteriyor ki, Türkiye, talebin bol olduğu bir ülke. Birçok ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz. Ancak kilogram başına ihracatımız 3,20 dolar civarında. Türkiye için katma değerli ihracat bu dönemde çok önemli. Bu seviyeleri aşıp tasarıma, markaya ve reklama önem veren seviyeye gelmeliyiz” dedi. Türkiye’nin en büyük pazarının yüzde 52 ile Avrupa olduğunu, arkasından yüzde 25 ile Orta Doğu ve yüzde 10 ile Afrika’nın geldiğini anlatan Önder, Uzak Doğu pazarının bu noktada önem kazandığını belirtti. Bölgeye olan ihracatı artırabilmek ve yeni bağlantılar oluşturabilmek için Hong Kong’da düzenlenen Mega Show Fuarı’na EVSİD olarak bu yıl dördüncü defa katıldıklarını kaydeden Önder, şu bilgileri verdi:

UZAK DOĞU İSTİKRARLI
“Bu dönemde dünyanın en istikrarlı pazarlarından biri Uzak Doğu... Avrupa ve Latin Amerika ülkelerinin kendilerine has problemleri olurken, Uzak Doğu yoluna devam ediyor. Türkiye olarak burada mutfak eşyaları pazarında fazla paya sahip değiliz ve bu yüzden bölgeyi önemsiyoruz. Hong Kong da Asya’nın yarısına hitap etmesi açısından Uzak Doğu için çok önemli bir bölge. Fuardaki alıcı portföyüne baktığımızda; Hindistan, Endonezya, Malezya, Singapur, Vietnam, Japonya ve Kore gibi ülkelerden yoğun bir katılım görünüyor. Bunun yanında Latin Amerika ve Avrupa’dan da katılım oluyor. Bu kadar çeşitli ülkeden katılım olduğundan her ülkeye kolayca ulaşabiliyoruz. Mega Show Fuarı’na Türkiye’nin katılması, fuar organizatörü için de çok önemli. Çünkü Türkiye’nin Uzak Doğu’daki kalitesini oldukça önemsiyorlar. Fuar alanında 4 yıl içerisinde metrekare olarak 2,5 kat büyüme elde ettik...

55 ülke İstanbul’a geliyor
Ev ve mutfak eşyaları sektörü, 15-16 Kasım tarihlerinde İstanbul’da “Invitation Only” etkinliğine ev sahipliği yapacak. 50 firmanın ürünlerini sergileyeceğini, Avrupa, Latin Amerika ve sahraaltı Afrika gibi bölgelerden alıcıların geleceğini belirten Burak Önder “55 farklı ülkeden 70’in üzerinde firma burada olacak. Bunların yüzde 80’lik bölümü daha önce Türkiye’ye gelmemiş firmalardan oluşuyor” şeklinde konuştu.

Her ülkenin mutfağındayız
Hong Kong’daki fuara katılan Türk firmalarından Hascevher’in yöneticisi Fatih Dinçer; Kahramanmaraş’ta faaliyet gösteren bir aile şirketi olduklarını ve 80 ülkeye ihracat yaptıklarını söyledi. Bir ülkeye satışta, oranın yemek kültürüne göre üretimin önemli olduğunu, bunun için bir tasarım ekibi oluşturduklarını anlatan Dinçer “1.000 çalışanımız ve 5 bine yakın çeşidimiz var. Ürünlerimizin yüzde 70’i kendi markamız. Geçen yıl ciromuz 50 milyon dolardı. Üretimimizin yüzde 80’ini ihraç ediyoruz” dedi.

‘Emaye’de en büyük üretici
AVŞAR Ceramic Genel Koordinatörü Murat Tabak, 36 yıldır faaliyet gösterdiklerini ve Avrupa’nın en büyük emaye üreticisi olduklarını söyledi. Tabak, şunları anlattı: 400 kişiyi istihdam ediyoruz ve 45 ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz. Toplam ihracatımız 15 milyon dolar seviyesinde. Ticaret savaşlarından ötürü mutfak eşyaları sektöründe Türkiye’ye talep artıyor. Bu bizim için çok önemli. Mega Show Fuarı’nda da Amerika’dan, Afrika’dan, Avrupa’dan müşterilerimiz ile buluşma imkânına kavuşuyoruz.

Kolombiya modeli ihracatçıya yol gösterecek
Burak Önder, devletin verdiği UR-GE teşviklerine değinerek, bu sayede firmaların birlikler, odalar ve dernekler üzerinden kümelenip, pazarlara göre kendi ihracatını yapma imkânı bulduğunu, ayrıca maddi destek aldıklarını ifade etti. Geçtiğimiz aylarda Kolombiya’da katıldıkları fuarın da UR-GE projesi kapsamında olduğunu söyleyen Önder; 13 ülkenin katıldığı fuarda, firma başına 28 iş görüşmesi gerçekleştirdiklerinin altını çizdi. Önder, şöyle devam etti: Ekonomisinin iyi olmasından ve Türklere karşı büyük bir sempatileri olduğundan Kolombiya’yı seçtik. Aldığımız satın alma raporları ile ürün alma gruplarımızdaki satın almacılar kim, nereden daha çok ithalat yapıyorlar, hangi renk tercih edilir gibi konularda bilgiler edindik. Çalışacağımız kişileri, referansları ile görüşmeler yapıp belirledik. Kolombiya’ya fuar öncesi ön heyet yolladık. Ön heyetimiz marketleri gezip, raporlar hazırladı. Böylece bir sonraki gün müşteriler ile gerçekleştirecekleri görüşmeler için sektörün durumu hakkında bilgiye sahip oldular. Kolombiya modelini Uzak Doğu ve Avrupa’da da uygulamayı düşünüyoruz. Kalıcı hâle gelmesi için bu fuarları sürekli olarak yapmayı hedefliyoruz. Kolombiya sayesinde yeni müşteriler elde ettik...

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...