'Ete 40 aydır zam yok neden ithalat yapalım?'

'Ete 40 aydır zam yok neden ithalat yapalım?'

Ekonomi Haberleri

Et fiyatlarının yükseldiğine dair haberlere Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker tepki gösterdi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker, "Rakamlar ortada iken 'Ete zam yapıldı, ithalata kapı aralanıyor' sözleri spekülasyondur. Ete zam yapmayı gerektirecek ortam yok. Bu spekülatörlerin girişimi" dedi. Et fiyatlarının yükseldiğine dair haberlere Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker tepki gösterdi. Bakan Eker, gazetemize yaptığı özel açıklamada, et fiyatlarındaki artışa izin vermeyeceklerini söyledi. İthalat lobisinin suni gündem oluşturmaya çalıştığını vurgulayan Eker, "Et fiyatları arttı haberleri tamamen spekülasyondur. Türkiye'de ete zam yapılmasını gerektirecek bir ortam yok. Zam haberleri ithalat lobisinin spekülatif girişiminin bir sonucu" dedi.Ete zam yapılmış gibi bir hava estirilmeye çalışıldığını kaydeden Eker, "Şu anda Türkiye'de ete zam yapılmasını gerektirecek bir durum yok. 40 aydır Türkiye'de ete zam yapılmıyor. 26 Nisan 2010 tarihine göre bugün, ülkemizde kıyma ve kuşbaşı fiyatı 3 yıl öncesi fiyatlarının altındadır. Bu süre içerisindeki enflasyonun etkisi de dikkate alındığında tüketici yüzde 25 daha ucuza et alma imkanına kavuşmuştur" diye konuştu.
Dönemsel olarak et fiyatlarında görülen küçük dalgalanmaların et ithalatını körüklemek isteyen çevrelerin spekülasyonları olduğuna dikkat çeken Eker, "Biz hiçbir şekilde şu ortamda ithalata izin vermeyeceğiz. Çünkü ithalatı gerektirecek bir durum söz konusu değil. Türkiye'nin kırmızı et üretimi ilk altı aylık dönemde zaten yüzde 19 oranında artış gösterdi. Toplam üretim 421 milyon ton. Yıl sonunda bu rakamın 1 milyar tona ulaşmasını bekliyoruz. Rakamlar ortada iken ete zam yapıldı, ithalata kapı aralanıyor gibi dedikodular kafaları bulandırmaktan öte bir şey değildir. Piyasada kriz yok. Kriz varmış gibi göstermeye çalışanların beklentilerine vatandaşlarımız itibar etmemelidir. Bu girişimleri önleyecek gücümüz ve irademiz var" diye konuştu.
Kurbanlıkta sıkıntı yok
Kurban bayramı yaklaşırken bazı lobilerin harekete geçtiğini söyleyen Bakan Eker, "Kurbanlık hayvan sayısıyla ilgili bir sıkıntı yok. Mevcut hayvan varlığımız, oluşacak talebi fazlası ile karşılayacak durumdadır. Nitekim halen küçükbaş kurbanlık hayvan sayısı bir önceki yıla göre yüzde 80 artışla 3.5 milyona ulaşmıştır. Büyükbaş hayvan sayısı ise yine bir önceki yıla göre yüzde 92 artışla 1.5 milyonu bulmuştur" dedi.
ESK fiyatları dengeleyecek
Et ve Süt Kurumu'nun (ESK) düzenleme kurumuna dönüştürüldüğünü hazırlatan Bakan Eker, kurumun gerektiğinde bu işlevi de yapacağını söyledi. Eker, kurumun karkas etin kilosuna 15.6 lira vereceğini, besicilerin mağdur olmaması için erken kesim primi ile nakliye farkı ödeyeceğini, satın alma bedelinin yüzde 50'sini nakit olarak ödeyeceğini hatırlattı. Bakan, genç besi hayvan sayısının yüzde 44 artışla 2 milyon 400 bine ulaştığını, bunun da ülkemizin besi hayvan ihtiyacının 2 katından fazla olduğunu dile getirdi.
Cenk Esen

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...