Yerli savunma sanayii, ihracatta rekora koşuyor

Yerli savunma sanayii, ihracatta rekora koşuyor

EKONOMİ Haberleri

Yerli ve millî savunma sanayii paydaşlarını bir araya getiren Savunma ve Havacılık Sanayiinde Küresel Stratejiler Konferansı ‘21’ Antalya’da düzenlendi.

Selçuk Böke | ANTALYA

Konferansta konuşan, Dışişleri Bakanı Mevlût Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanı (SSB) İsmail Demir ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, Türkiye’nin savunma sanayiindeki ihracat başarısına ilişkin önemli bilgiler verdi. Konuşmacılar, özetle şunları söyledi:

ÇAVUŞOĞLU: AB VE NATO ÜLKELERİ SAVUNMA ÜRÜNLERİMİZE İLGİ DUYUYOR 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: Sahada güçlü olmadan masada güçlü olunamaz. Sahada güçlü olmanın yolu ise yerli, milli, etkin ve bağımsız bir savunma sanayiine sahip olmaktan geçiyor. Zor bir coğrafyada yaşıyoruz. Milli güvenliğimiz için diplomasi ile caydırıcı gücümüzü birlikte kullanmamız gerekiyor. Bugün savunma sanayide yüzde 80 yerlilik oranına ulaştık. İhracatçıların başarısının herkesi gururlandırıyor. Türkiye artık pazar ülke değil, teknoloji yoğun ürünler ihraç edebilen bir ülke. İhracatta rekorlar kırıyoruz.

Bu yıl savunma sanayii ihracatı 2,8 milyar dolara yaklaştı. Diplomasi alanında savunma sanayimiz ilişkilerimize ve dış politikadaki etkinliğimize katkı sunuyor. Sahada başarılarını kanıtlayan BAYRAKTAR ve TUSAŞ'ın İHA ve SİHA'larını satın alan ve dünyaca tanınan bu ürünlere ilgi gösteren ülkelerin sayısı arttı. Son NATO ve AGİT toplantılarında çok sayıda yabancı Bakan bana 'Siz bu konuda niye bu kadar başarılısınız' diye soruyorlar. ‘Çünkü bizim yatırımcımız, mühendisimiz, bilim insanlarımız çok zeki’ diyorum. Polonya'nın ülkemizden SİHA almasıyla ilk kez bir NATO ve AB üyesinin envanterine bu ürünleri katması önemli. Şu anda çok sayıda AB ve NATO üyesi ülkeler bu tür ürünlerimize ilgi duyuyor.

Yerli savunma sanayii, ihracatta rekora koşuyorSavunma ve Havacılık Sanayi İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Naki Polat

DEMİR: 2021’İ 3 MİLYAR DOLAR İHRACATLA TAMAMLAYACAĞIZ 

SSB Başkanı İsmail Demir: Türkiye’nin her alanda kalkınma hamlesini yaşadığı son yaklaşık 20 yılda savunma sanayimizin geldiği noktaya baktığımızda rakamlar bu gerçeği çok daha iyi anlatıyor. Yaklaşık 20 yıl önce sadece 62 savunma projesi yürütülürken, bugün bu sayı 750’yi geçti. Bu projelerin yaklaşık yarısı son 5 yılda başlatıldı. 5,5 Milyar dolar bütçeli savunma projeleri yürütülürken geldiğimiz noktada yaklaşık 11 katlık bir artış ile yaklaşık 60 milyar dolarlık proje hacmine ulaşıldı.

Savunma sanayiinde gerçekleşen büyümenin sürdürülebilirliğini sağlamanın en temel şartı ihracattır. Sadece kendi kendine yetebilen değil, ürettiğimiz platformları dünya pazarlarında daha fazla rağbet görmesini sağlayabildiğimiz zaman, dünyada adından daha da fazla söz ettiren bir Türkiye konumuna geleceğiz. 2002 yılında sadece 248 milyon dolar olan savunma ve havacılık ihracatımız yıldan yıla kat kat artmaktadır. Savunma ve havacılık ihracatımız bu yılın ilk 11 ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 40 artışla 2 milyar 794 milyon dolar seviyesine çıkmıştır. 2021 yılını 3 milyar doların üzerinde bir ihracatla tamamlamayı bekliyoruz.
 
GÜLLE: SAVUNMA SANAYİNDE DÜNYA MARKASIYIZ 

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle: İhracatımızı 5 yıl içerisinde 300 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz.  Bunu başarabilmemiz için katma değerli ürün artığımızı geliştirmeli, markalı ihracatımızı arttırmalı, ürünlerimizin teknoloji yoğunluğunu arttırmalıyız. Savunma ve havacılık sanayiinde ihracatımız 10 yılda 4 katına çıktı. Bu dönem ülkemiz 172 ülkeye savunma ve havacılık sektöründe ihracat gerçekleştirdi. Aralık ayında gelecek olan rakamlarla birlikte sektörümüzün ihracatı tarihinde ilk kez 3 milyar doları aşacak. Savunma ve havacılık sanayi sektörü katma değeri en yüksek sektörlerin başında geliyor. Dünyada insansız hava aracı denince artık akla ilk gelen ülkeyiz. İHA ve SİHA’ların yanı sıra diğer ürünlerle savunma ve havacılık sanayinde Türkiye artık bir dünya markası.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...