Avrupa bankalarına kesilen ceza Türkiye'dekinin 5 katı

Avrupa bankalarına kesilen ceza Türkiye'dekinin 5 katı

Ekonomi Haberleri

Avrupa Komisyonu küresel faizleri ortak belirleyen 6 bankaya rekor ceza kesti. Avrupa'daki ceza Türkiye'dekinin neredeyse 5 katı

Küresel faiz Libor'u ortak belirleyerek milyonlarca kişinin parasını çalan ardından döviz, altın ve gümüş manipülasyonuna adı karışan 6 bankaya Avrupa Komisyonu ceza yağdırdı. Libor, Yen Libor ve Euribor sabitlemelerinin belirlenmesinde manipülasyon iddiaları için yürütülen soruşturmada toplam 1.7 milyar euro (4.59 milyar lira) ceza kesildi. Bu, AB'nin şu ana kadar bankalara verdiği en yüksek para cezası. Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Joaquin Almunia, "Şok edici olan sadece faiz oranının manipüle edilmesi değil, rekabette olmaları gereken bankalar arasında gizli anlaşma olması" dedi. AB Komisyonu'nun cezası Türkiye'de yıl başında biten Rekabet Kurulu soruşturmasını hatırlattı. Rekabet Kurulu, 12 bankaya 1.1 milyar liralık para cezası kesmiş, farklı çevreler kararı 'kiraz parası kadar ceza' diye yorumlamıştı. AB Komisyonu'nun kestiği cezanın Rekabet Kurulu'nun neredeyse 5 katına yaklaşması dikkat çekti. nbsp;
nbsp;EN BÜYÜĞÜ DEUTSCHE'YE
nbsp;Avrupa Komisyonu'ndan en büyük cezayı 725.4 milyon euro ile Deutsche Bank aldı. AB Komisyonu, bankaya Euribor'da manipülasyon iddiaları için 466, Libor'da ise 259 milyon euro ceza verdi. Royal Bank of Scotland'a (RBS) Euribor soruşturmasında 131 milyo euro, Libor'da ise 260 milyon euro ceza aldı. Societe Generale'ye Euribor soruşturmasında 466 milyon euro ceza kesildi. Barclays'e ise ceza verilmedi. AB Komisyonu, Yen Libor oranlarına ilişkin soruşturmada ise JP Morgan'a 79.9 milyon, Citigroup'a 70 milyon ve RP Martin'e 247 bin euro ceza kesti.
3.7 MİLYAR DOLAR ÖDEDİLER
Dünya üzerindeki çeşitli bankacılık denetleme kuruluşları, şu ana kadar UBS, RBS, Barclays, Rabobank ve aracı kuruluş ICAP'e faiz manipülasyonu nedeniyle 3.7 milyar dolar ceza verdi. Yedi banka görevlisi hakkında ise cezai inceleme başlatıldı. İsviçre bankası UBS geçen yıl ABD Adalet Bakanlığı ve İngiltere'nin sermaye piyasası düzenleme kuruluşuna 1.5 milyar dolar ceza ödemişti. Avrupa Birliği şirket veya bankalara gelirlerinin onda birine kadar para cezası verebiliyor.
İTİRAFÇI BARCLAYS'E CEZA YOK
Bankaların manipüle ettiği iddia edilen Libor ve Japonya ile Euro Bölgesi'nde kullanılan gösterge faizler, konut kredilerinden türev araçlara kadar yüzlerce trilyon dolar değerinde menkul kıymetin fiyatının belirlenmesinde kullanılıyor. Libor ve Tokyo bankalar arası faizi Tibor'da manipülasyon yapıldığını yetkililere bildiren UBS, söz konusu faizler hakkındaki incelemelerde ceza almayacak. Bankaların Euribor'da manipülasyon yaptığını ilk açıklayan "itirafçı" Barclays ise bu soruşturmada ceza almayacak.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...