Son dakika: Cumhurbaşkanı Erdoğan, asgari ücret ve EYT için Bakan Bilgin ve Nebati ile görüştü

Düzenleyen:
- Güncelleme:

Ekonomi Haberleri

Son dakika haberi: Devletin zirvesinde asgari ücret ve EYT görüşüldü. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'i kabul etti. Kritik görüşme yaklaşık üç saat sürdü.

Sene sonu yaklaşırken Türkiye'nin gündeminde asgari ücret ve EYT konuları var... Asgari ücrette Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Hiç kimseyi enflasyona ezdirmeyeceğiz" sözleri vatandaşın beklentisini yükseltmiş durumda.. İşveren kesiminde 8 bin lira düşüncesi hakimken işçi kesimi 13 bin lira istiyor. EYT'de ise hükümet kanadından yapılan son açıklamalar doğrultusunda 4düzenlemenin Aralık sonu, Ocak başı Meclis'ten geçeceği biliniyor. Gelişmeler bu şekildeyken Cumhurbaşkanı Erdoğan, asgari ücret ve EYT konusunu masaya yatırmak için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ve Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati ile bir araya geldi.

MİLYONLARIN BEKLEDİĞİ 2 KONU

Ülkemizde doğrudan 7 milyona yakın, dolaylı olarak ise tüm ücretli kesimi ilgilendiren asgari ücret ve  5,5- 6 milyon vatandaşın beklediği Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi meselesi sene sonuna doğru gidilirken gündemdeki sıcaklığını artırıyor.

BEŞTEPE'DE ASGARİ ÜCRET VE EYT ZİRVESİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ile Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati arasında saat 18:15'te kritik bir görüşme gerçekleşecek. Görüşmede emeklilik yaşa takılanlar (EYT) ve asgari ücret konusu masaya yatırıldı.

ASGARİ ÜCRET MARATONU BAŞLIYOR

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, asgari ücret toplantılarının takvimini belirlenmesi için TİSK ve Türk-İş başkanlarını bakanlığa davet etmişti.

Bakan Bilgin, yarın TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay ve TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol ile bir araya gelecek.

ERDOĞAN'DAN ENFLASYON MESAJI

Son kabine toplantısında asgari ücretle ilgili mesajlar veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin son 20 yılda her alanda olduğu gibi çalışma hayatında da çok önemli mesafe katettiğini, bu gerçeği, sendikalaşma oranları, ücretler, sosyal haklar başta olmak üzere tüm verilerde açıkça görmenin mümkün olduğunu söylemişti.

Erdoğan, "Mesela en yüksek asgari ücret artışları, asgari ücretlerin asgari ücret seviyesindeki kısmının gelir vergisi dışında bırakılması uygulamaları son dönemde yapılmıştır. ifadelerini kullanmıştı.

AK PARTİ'DEN SON EYT AÇIKLAMASI

AK Parti'den dün EYT süreci konusunda bir açıklama yapılmış, AK Parti Grup Başkanvekili Muhammed Emin Akbaşoğlu, "EYT ve sözleşmeli personelin kadroya geçilmesine ilişkin düzenlemeleri aralık ayı içinde yapmayı planlıyoruz. En kötü ihtimal 2023 yılı başında yasalaşmasına şahit olacağız" ifadelerini kullanmıştı.

EYT DÜZENLEMESİ NEDİR?

Bir diğer önemli düzenleme de EYT ile ilgili. 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olanları ilgilendiren düzenlemede son aşamaya gelindi. Düzenlemeyle kadınlarda 20 yıl, erkeklerde 25 yıl sigortalılık süresini ve 5 bin prim gününü tamamlayanların emekli edilmesi bekleniyor. 

İLK ETAPTA 1.5 KİŞİ YARARLANACAK

Aralık ayında duyurulması beklenen EYT düzenlemesinden ilk etapta yaklaşık 1,5 milyon kişinin yararlanması bekleniyor. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, önceki günkü kabine toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada, "Emeklilik için yılını doldurup yaş şartını bekleyenlerle ilgili çalışmamızı en kısa sürede tamamlayıp kamuoyuna açıklayacağız" demişti.

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...