Türkiye Gazetesi E-Gazete Gazete Aboneliği Dijital Gazete Aboneliği
Türkiye Gazetesi
Arama
SON DAKİKA Tasarruf Ortağım YAZARLAR BİZİM SAYFA GÜNDEM POLİTİKA EKONOMİ DÜNYA SPOR RESMİ İLANLAR HABER JET İzle
Türkiye Gazetesi
Türkiye Gazetesi
E-Gazete Gazete Aboneliği Dijital Gazete Aboneliği
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Foto Haber
  • Video Galeri
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok NSosyal
© 2026 İhlas Gazetecilik A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Bildirin
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Doğum destek ödemeleri ne zaman yatırılacak? Bakan Göktaş açıkladı
Google Linke Tıkla, Türkiye Gazetesi'ni Google Favorilerine Ekle!
Ekonomi

Doğum destek ödemeleri ne zaman yatırılacak? Bakan Göktaş açıkladı

Son Güncelleme: 19 Nisan, 2025 - 11:06
Whatsapp İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn NSosyal NSosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Doğum destek ödemeleri ne zaman yatırılacak? Bakan Göktaş açıkladı
Fotoğraf Başlığı Dogum destek ödemeleri ne zaman yatirilacak? Bakan Göktas açikladi

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, şu ana kadar 169 bin 921 kişinin başvuru yaptığı doğum destek ödemelerinin ne zaman hesaplara yatırılacağını açıkladı.

Kaydet
a- | +A

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2025'i Aile Yılı ilan etmesinin ardından bir dizi destek açıklanmıştı.

Açıklanan destekler arasında olan doğum destek ödemelerinin ne zaman hesaplara yatırılacağı merak ediliyordu.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, CNN Türk canlı yayınında Aile Yılı kapsamındaki desteklere ilişkin açıklamalarda bulundu.

"YAŞLANIYORUZ"

Türkiye'de doğurganlığın azaldığını vurgulayan Göktaş, "Nüfusun kendini yenileme oranı 2,1'dir. Bu kritik eşiktir. Yani nüfus kendini yenileyemiyor. Avrupa da benzer süreçlerden geçiyor. Dünyanın pek çok ülkesinde bu yaşanıyor. Bu da şunu gösteriyor, yaşlanıyoruz." dedi.

"20 SENE SONRA ASKERE GÖNDERECEK ÇOCUK BULAMAYABİLİRİZ"

Yaşlı nüfus oranının 10,6'ya ulaştığına işaret eden Göktaş, çocuk sayısı azalırken yaşlı nüfus oranının arttığını ifade etti. Göktaş, "Yirmi sene sonra askere gönderecek çocuk bulamayabiliriz. O kadar önemli bir mesele." değerlendirmesini yaptı.

Bakanlık olarak aile odaklı çalışmalarını anlatan Göktaş, 2024-2028 Aile Eylem Planı ile sağlıklı aileleri güçlendirmeye yönelik çok önemli adımlar atıldığına değindi. Göktaş, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın başkanlığında oluşturulan Nüfus Politikaları Kurulu ile Aile Enstitüsünün kurulmasının önemini vurguladı.

"AİLE VE GENÇLİK FONU'NA 91 BİN 179 ÇİFTİMİZ BAŞVURDU"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın tensipleriyle 2025'in "Aile Yılı" ilan edildiğini anımsatan Göktaş, bu kapsamda hayata geçirilen ve 81 ile yaygınlaştırılan Aile ve Gençlik Fonu'na ilişkin bilgi verdi. Fonun, geçen yıl ilk olarak deprem bölgesinde başladığını aktaran Göktaş, 18-29 yaş arasında evlenen genç oranı yüzde 62 iken, fonun uygulanmasıyla oranın yüzde 64'e yükseldiğini söyledi.

Ortalama evlilik yaşının kadınlarda 25,8 erkeklerde 27,9'a yükseldiğini, hiç evlenmeyenlerin sayısının da arttığını dile getiren Göktaş, "Aile ve Gençlik Fonu'na 91 bin 179 çiftimiz başvurdu. Gençlerimizin ilgisi oldukça yoğun. Evlilik öncesi eğitim programlarımızla da onları evlilik yolunda desteklemeye devam edeceğiz." dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Aile Yılı'nda açıkladığı bir diğer müjdenin de "doğum destek sistemi" olduğunu dile getiren Göktaş, 1 Ocak itibarıyla doğan ilk çocuğa 5 bin liralık tek seferlik, ikinci çocuğa aylık 1500 lira, üçüncü çocuğa aylık 5 bin lira destek verileceğini hatırlattı.

ÖDEMELER MAYISTA

Ödemelerin annenin hesabına, çocuk beş yaşını tamamlayana kadar, kesinti olmadan yatırılacağının altını çizen Göktaş, "Başvuruları almaya başladık, bu sabah 9 itibarıyla 169 bin 921 başvuru aldık. İlk ödemeyi mayıs ayında annelerin hesabına yatıracağız. Burada birinci çocuk için başvuru oranı yüzde 43. 73 bin 317 aile birinci çocuğu için başvurmuş. İkinci çocuk oranı yüzde 30 civarında başvuru sayımız ise 51 bin 128 oldu." diye konuştu.

Bakan Göktaş, 3'üncü çocuk başvuru oranının da yüzde 18 olduğunu ve 29 bin 879 ailenin başvurduğunu dile getirerek, "3 artı çocuk için başvuru oranı da yüzde 9 civarında. 15 bin 597 ailemiz bu yıl itibarıyla dünyaya gelen her bir çocuğu için bu destekten faydalanacak. En çok başvuru İstanbul'dan, ikincisi Ankara, üçüncüsü Şanlıurfa'dan." bilgisini verdi.

ÖZEL SEKTÖRE EVLENECEK GENÇLER İÇİN "İNDİRİM" ÇAĞRISI

Aile Yılı'nda gençlere evlilik yolunda destek olmak, hayatlarını kolaylaştırmak istediklerini dile getiren Göktaş bu kapsamda THY'nin aynı soyadlı 3-9 kişilik aile üyelerine yüzde 15, TCDD'nin yeni evlenenlere yüzde 50, ailelere yüzde 15 indirimlerini anımsattı.

Gençlere daha fazla nasıl destek olabilecekleri konusunda çalıştıklarını belirten Göktaş, "Özellikle beyaz eşya ve ev eşyası maliyetli. Firmalarımıza teşekkür ediyorum. Bazı firmalarımızla önümüzdeki günlerde protokol imzalayacağız. Yüzde 40'a varan indirimler sağlayacaklar. Ben de özel sektöre seslenmek istiyorum, Aile Yılı'na destek olmak isteyen firmalarımızla işbirliği yapmak, gençlere evlilik yolunda destek olmak, bu protokol kapsamına onları dahil etmekten mutluluk duyarız." dedi.

Bakan Göktaş, evlenecek gençlerin Aile ve Gençlik Fonu'na başvuru şartlarını taşımasalar dahi bu indirimlerden faydalanabileceğini de kaydetti.

BAKMADAN GEÇME
Çiftçi destek ödemesi yatıyor! Bakanlık milyarlarca lirayı hesaplara aktaracak
HABER
Çiftçi destek ödemesi yatıyor! Bakanlık milyarlarca lirayı hesaplara aktaracak

"BU İYİLİK HAREKETİNİ TÜM TÜRKİYE'YE YAYGINLAŞTIRMAK İSTİYORUZ"

Bazı firmalarla il bazlı çalışıldığını da aktaran Göktaş, yerel yönetimlerde de bazı belediyelerin ailelere destek olacak çalışmalar yürüttüklerini anlattı. Göktaş, "Biz, bu iyilik hareketini tüm Türkiye'ye yaygınlaştırmak istiyoruz." değerlendirmesini yaptı.

Göktaş, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayelerinde başlatılan Gönül Elçileri Projesi kapsamında koruyucu aile sistemine ilişkin de bilgi verdi.

Bir çocuğa verilebilecek en değerli hediyenin "aile" olduğunu vurgulayan Göktaş, 2002'de koruyucu aile yanında büyüyen çocuk sayısının 515 iken bugün 10 bin 558'e ulaştığını söyledi. Projenin dünyaya örnek olduğunun da altını çizdi.

Doğum sonrası izinlerin artırılmasına ilişkin soru üzerine Göktaş, bir düzenleme üzerinde çalıştıklarını söyledi. Bakan Göktaş, 'Komşu anne' olarak nitelenebilecek, ev temelli çocuk bakım sistemi gibi farklı bakım modellerini de hayata geçireceklerini bildirdi.

Göktaş, Aile Yılı ve kadına şiddet olaylarının karşılaştırılmasına ilişkin bir soru üzerine, "Kadın ve aileyi birbirinin rakibi, hasmı gibi gösteren anlayışı reddediyorum. Kadın ve aile birbirinin rakibi değil. Kadınları güçlendirmezsek o ailede çocuklar mutlu olamaz. Biz sağlıklı aileleri güçlendiriyoruz. Sağlıklı bir nesil yetişmesi için aile bireylerine yönelik çalışma yapıyoruz. 'Ya kadın ya aile' bu yaklaşım doğru bir yaklaşım değil." ifadelerini kullandı.

"2 BİN 500'DEN FAZLA ZARARLI İÇERİĞE DOĞRUDAN MÜDAHALE ETTİK"

Bakan Göktaş, sosyal medya düzenlemesine ilişkin bir soru üzerine de, şunları kaydetti:

"Önemli olan bizim için hem ailelerin bu konudaki yaklaşımı hem çocukların bu konudaki düşünceleri nedir, diğer yandan uzmanlar bu konuda neler düşünüyor, bunları ele almamız lazım. Sosyal medya platformlarının temsilcileriyle bir araya geldik. Diğer yandan tabii birçok olumsuz içeriklerle karşı karşıya kalıyoruz. Mesela geçtiğimiz sene 2 bin 500'den fazla zararlı içeriğe doğrudan müdahale ettik."

Göktaş, Wattpad ve Roblox uygulamalarının temsilcilerinin kendisiyle görüşme talepleri olduğunu belirterek, "Çocuklarımızı koruyabilmemiz için ciddi önlemler almak zorundayız. Tabii ki bunu Ulaştırma Bakanlığımızla beraber ele alıyoruz. Burada iki aşamalı bir düzenleme 13 yaş altını ve 13-16 yaş altını ayrı ayrı çalışıyoruz. Burada hem sosyal medya platformlarına yükümlülük yüklüyoruz. Aynı zamanda ebeveynlere de görev düşüyor. Dolayısıyla anne babaların dijital okuryazarlıklarını güçlendirmemiz lazım." diye konuştu.

Editör : MAHMUT EKİNCİ
Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn NSosyal NSosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi | 19 Nisan, 2025 - 11:06
Haberle İlgili Daha Fazlası
Ekonomi
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
X ikonu Facebook ikonu LinkedIn ikonu NSosyal Google Haberler ikonu
YORUMLAR
Yorum   0 yorum
ÇOK OKUNANLAR
  • 1
    Savaş uçakları havalandı! Oruç Reis'in hamlesi Atina'yı ayağa kaldırdı
    Savaş uçakları havalandı! Oruç Reis'in hamlesi Ati...
    Kaydet
  • 2
    Torunu için 46 yıl sonra sınava girdi! Türkiye birinciliği gururunu yaşadı
    Torunu için 46 yıl sonra sınava girdi! Birincilik ...
    Kaydet
  • 3
    1 milyon TL'nin aylık getirisi ne kadar? İşte kâr payı oranlarında son durum
    1 milyon TL'nin aylık getirisi ne kadar? İşte kâr ...
    Kaydet
  • 4
    AHBAP soruşturmasında tutuklanmıştı! Oğuzhan Uğur'un hırsızlıktan kaydı çıktı
    Oğuzhan Uğur'un hırsızlıktan kaydı çıktı
    Kaydet
  • 5
    Yunanistan'ın yapamadığını Türkiye yaptı! Akdeniz gazı Avrupa'ya akacak
    Yunanistan'ın yapamadığını Türkiye yaptı! Akdeniz ...
    Kaydet
YAZARLAR
  • Atilla Yayla
    Atilla Yayla Kılıçdaroğlu: Kahraman mı hain mi?
    Kaydet
  • İsa Karakaş
    İsa Karakaş Formül belli, hak belli: Her emekliye kendi maaşı kadar promosyon!
    Kaydet
  • Ferhat  Ünlü
    Ferhat Ünlü Yeni dünya krallığında yapay zekâ
    Kaydet
  • Meryem Aybike Sinan
    Meryem Aybike Sinan KKTC ve TDT üyesi ülkelerin yaklaşımı…
    Kaydet
  • Anlat Derdini Feridun Ağabey'e
    Anlat Derdini Feridun Ağabey'e Kendime bile yalan söylemek zorunda mıyım?
    Kaydet
Bize Haber Verin

Editör masasıyla bilgi ve materyal paylaşmak için tıklayın

GÖZDEN KAÇMASIN
  • İyi Finans’ta hedef, 75 şube ve dijitale yatırım
    İyi Finans’ta hedef, 75 şube ve dijitale yatırım
    Kaydet
  • Premier Lig devi rotayı F.Bahçe'nin yıldızına çevirdi
    Premier Lig devi rotayı F.Bahçe'nin yıldızına çevirdi
    Kaydet
  • Zehirli ama ölümcül değil, Kızıldeniz’den Mersin’e sürüklendi!
    Zehirli ama ölümcül değil, Kızıldeniz’den Mersin’e sürüklendi!
    Kaydet
  • 'Bölgesel asgari ücret' modeli mümkün mü? İsa Karakaş kritik noktaya dikkat çekerek uyardı
    'Bölgesel asgari ücret' modeli mümkün mü? İsa Karakaş kritik noktaya dikkat çekerek uyardı
    Kaydet
  • Türkiye bir ayda 149 felaket yaşadı!
    Türkiye bir ayda 149 felaket yaşadı!
    Kaydet
ÖNE ÇIKANLAR
 Sivasspor’a üç dönem daha transfer yasağı!
Sivasspor’a üç dönem daha transfer yasağı!
Kaydet
Bir ilçe şaşkın! Günlerdir aranan adam tabutun içinden çıktı
Günlerdir aranan adam tabutun içinden çıktı
Kaydet
CHP Silivri İlçe Başkanı Doruk Bulut tutuklandı
CHP Silivri İlçe Başkanı Doruk Bulut tutuklandı
Kaydet
SONRAKİ HABER
Türkiye Gazetesi
Google Haberler E-GAZETE ABONE OL GİRİŞ
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Foto Haber
  • Video Galeri
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok NSosyal
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Let me Know
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
© 2026 İhlas Medya Grubu. Tüm Hakları Saklıdır
Son Dakika Site Haritası RSS KVKK Aydınlatma Metni Gizlilik Politikası Çerez Politikası
|
Haber Özeti
Yükleniyor...
Seslendirme

Haber Asistanı

Son 30 günün haberleri
📰

Türkiye Gazetesi Haber Asistanına Hoş Geldiniz!

Son 30 güne ait haberleri, spor gelişmelerini veya yazar yazılarını sorgulayabilirsiniz.