Dünya Altın Konseyi duyurdu: Küresel altın liginde oyunu Türkiye kurdu!

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Dünya Altın Konseyi duyurdu: Küresel altın liginde oyunu Türkiye kurdu!

Ekonomi Haberleri

Dünya Altın Konseyi’nin (WGC) verilerine göre; Türkiye 2021 yılından bu yana küresel altın piyasasında önemli oyunculardan biri olarak öne çıkıyor. Dünyanın en büyük 5. piyasası olan Türkiye, altın külçe ve sikke alımlarının neredeyse 10’da birini gerçekleştirdi.

Savaş, salgın riskleri, enflasyon ve resesyon endişeleri yatırımcıları güvenli liman altına yönlendirdi. Ukrayna-Rusya savaşının ardından altın, tüm dünyada en fazla tercih edilen yatırım aracı oldu. Bu dönemde Türkiye’de de altına olan talep yüzde 30 yükseldi. Öyle ki yurt içinde 190 lira seviyelerinde olan gram altın, ardan geçen kısa sürede 1670 liraya kadar çıktı.

TÜRKİYE'NİN ALTIN MİKTARI YÜZDE 55 YÜKSELDİ

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre Türkiye'de bankalarda, yılın altı aylık döneminde biriken altın mevduatı, yüzde 55,3 arttı. 699 milyar 980 milyon lira seviyesine yükseldi.

ALTIN PİYASASINI TÜRKİYE ŞEKİLLENDİRDİ

Dünya'da yer alan habere göre 2020’den bu yana dünyada altın külçe ve sikke alımlarının neredeyse 10’da birini Türkiye gerçekleştirdi. Dünya Altın Konseyi, verilerine göre Türkiye’deki altın alımları dünya altın piyasasını şekillendirdi. Konsey’in Avrupa ve Asya Pazar Stratejisti John Reade tarafından bu hafta yayınlanan makalede, külçe ve madeni para talebi, merkez bankası altın varlıkları ve OTC akışlarının tüm yıl boyunca Türkiye'den önemli ölçüde etkilendiği belirtildi.

DÜNYANIN EN BÜYÜK 5. PİYASASI

Türkiye’nin dünyanın en büyük beşinci altın piyasası olduğu vurgulanan yazıda, “Üst-orta gelirli gelişmekte olan bir piyasa olarak Türkiye, küresel altın piyasasında uzun süredir önemli, çok büyük bir rol oynuyor” denildi.

Analizde verilen bilgiye göre 2020'nin başından bu yana Türkiye'deki külçe ve madeni para talebi, küresel toplamın ortalama yüzde 9'unu oluşturdu. 2010 ile 2020 arasındaki yüzde 4'lük pay, 2020’den bu yana iki katından fazla seviyeye yükseldi. Bu yılın ikinci çeyreğinde bu eğilim çok güçlü hale geldi. Külçe ve madeni para talebi beş kat artarak ilk yarı talebini 98 tona yükseltti. Türkiye'nin altın ithalatı ocak-temmuz döneminde yıllık yüzde 217'lik sert artışla 69,8 tondan 221,2 tona yükseldi. İthalatın parasal büyüklüğü 19.4 milyar dolar olarak gerçekleşti. Türkiye’de yılın ilk yarısında iç piyasada 19.7 tonluk mücevher, 98.1 tonluk sikke ve külçe olarak altın alımı oldu.

TÜRKİYE'DE NEDEN TALEP ARTTI?

Dünya Altın Konseyi, Türkiye’de atın talebindeki son artışın köklerinin 2021'e uzandığını belirterek şu yorumu yaptı:

“Talep artış ekonomik politika değişikliğine dayanıyor. O yıl Türkiye ‘geleneksel olmayan' para politikasını denemeye başlayınca gayrimenkul, yeni ve kullanılmış binek araçlar, dayanıklı tüketim malları ve altında güçlü bir talep artışı meydana geldi.”

ALTINA İTHALATINA KOTA GETİRİLDİ

Türkiye'nin altın ithalatı dünya piyasasına yön verirken, Hazine ve Maliye Bakanlığı enflasyondaki yükselişin önüne geçmek için altın ithalatına kota getirdi. Aynı zamanda iç piyasada 1 gramın altındaki altınların üretimi yasaklandı.

Kaynak: Dünya gazetesi

Haber: Türkiye Gazetesi

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...