Emlakçılardan kira sorununa çözüm önerisi: TOKİ ve Emlak Konut kiralık konut üretsin

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Emlakçılardan kira sorununa çözüm önerisi: TOKİ ve Emlak Konut kiralık konut üretsin

Ekonomi Haberleri

Kira zammına yüzde 25 sınırı ev sahibi-kiracı davalarını patlattı. Fahiş düzeyde artan kiraların makul seviyeye nasıl ineceğini emlakçılara sorduk. İşte emlakta çözüm teklifleri...

FERHAT EKİNCİ'NİN HABERİ - Konut kiralarında yüzde 25 artış sınırının bir yıl daha uzatılmasının ardından ev sahipleri çeşitli yöntemlerle sınırı aşmaya çalışırken, Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam, kiracı-ev sahibi uyuşmazlıklarını artıran bu soruna karşı çözüm önerilerini sıraladı.

“ZAM ORANI, EN AZINDAN ENFLASYON ORANINDA OLMALIYDI”

Akçam, yüzde 25 sınırının yetersiz olduğunu savunarak, “Yüzde 25 uygulamasının devam etmesi bir bakıma doğru olmadı. En azından enflasyon oranında olmalıydı. Orada farklı bir formülle gidilebilirdi. Mesela kademeli artış olabilirdi. Gayrimenkul sahiplerini de düşünmek lazım. Onların da bir yıl sonraki konutlarının değerleri ile aldıkları kirayı kıyasladıklarında çok geride kalıyor. Eski kiracılar zaten yüzde 25 ile devam etmek istiyor ama ev sahipleri kiranın geride kaldığını düşündüğü zaman taciz ediyor” dedi.

“BÖLGESEL FİYATLAR BELİRLENMELİ”

“Mal sahipleri 2 milyonluk evlerinde yüzde 25’lik artışın yetersiz olduğunu düşünüyorlar” diyerek, ev sahiplerinin yüksek kira artışlarını kabul etmeyen kiracıları evden çıkarmak için çeşitli yöntemler denediklerini belirten Akçam, “Bu geçici bir önlem, kalıcı bir önlem almaları için bölgesel fiyat tespiti yapılmalı. Rapor oluşturmalı, bu rapor olmadan elektrik, su, doğalgaz abonelikleri yapılmamalı ve kiralar o raporda yazan değerin üstünde verilmemeli” ifadelerini kullandı.

“KİRALIK KONUTLAR, VATANDAŞIN ARZINA VERİLMELİ”

Akçam, yüzde 25 artış sınırının geçici çözüm olduğunu savunarak “Uzun vadede çözümler için TOKİ ve Emlak Konut tarafından kiralık konutlar acil olarak vatandaşın arzına verilmeli. Eylül ayında arabuluculuk sisteme girecek, uyuşmazlıklar mahkemeye taşınacak. 2024’te de e-kontrat devreye girecek. Vatandaşın hangi evde ne kadara kiraya oturduğu takip edilebilecek. Evde oturan kiracının da ne kadara oturduğu, resmi olarak oradan takip edilebilir. Vatandaş evinden beş bin liraya çıkmış ama ev sahibi 15-20 bin lira talep ediyorsa buna ‘dur’ denilebilir” diye konuştu.

“DENETİM VE CEZA MEKANİZMASI GÜÇLENDİRİLMELİ”

Türkiye genelinde kiralık konutlarla ilgili ciddi sıkıntıların yaşandığını, kiralık konutlarla ilgili denetimin ve cezaların yetersiz olduğunu savunan Akçam, şöyle devam etti: “Bu yöntemle çok fazla sürmez. Yılbaşına doğru yine aynı sorunları konuşmaya başlarız.

Burada devletin ciddi anlamda denetleme ve ceza kesme mekanizması oluşturması, denetim mekanizmasını güçlendirmesi lazım. Ticaret Bakanlığı kiralık konut ve satılık konutlarda yapılan hareketleri fahiş fiyat mevzuatında incelemeli.”

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...