Ev sahibi kurnazlığı kural tanımıyor: Kirada yüzde 25 sınırını aşmak için yeni yöntemlere başvurdular

Düzenleyen:
Ev sahibi kurnazlığı kural tanımıyor: Kirada yüzde 25 sınırını aşmak için yeni yöntemlere başvurdular

EKONOMİ Haberleri

Konut kiralarına getirilen yeni düzenlemeye takılmak istemeyen fırsatçı ev sahipleri, birbirinden farklı yöntemlere başvurmaya başladı. 1 Temmuz 2023'e kadar uygulanacak olan yüzde 25'lik artışı beğenmeyenler evlerini kiraya vermek yerine satışa çıkarmaya başladı. Ayrıca çifte kontrat, tarihsiz tahliye ve elden ödeme gibi birçok farklı yöntem de uygulanıyor.

Konut kiralarında son dönemde yaşanan ani artış, vatandaşları zorlamaya başladı. Duruma el atan hükümet, konut kiralarına 1 Temmuz 2023'e kadar yüzde 25'lik zam sınırı getirdi. Milyonlarca kiracıyı rahatlatan düzenleme, birçok ev sahibini memnun etmedi. Uzmanlar, bu düzenleme sonrası ev sahiplerinin kiracıyı çıkarmak için hileli satış dâhil her yolu deneyeceğini, buna bağlı olarak ev sahibi-kiracı davalarının artacağını belirtirken, son dönemde kiralarını döviz bazında isteyen, yasal sınırın üstündeki farkı elden alan ve hava parası talep eden ev sahipleri de var.

KAYIT DIŞILIK TIRMANACAK

Yeni kira kontratlarını düzenlemenin sona erdiği 1 Temmuz 2023'e erteleyenlerin yanı sıra, birçok farklı yol izleyen ev sahibi de var. Yaklaşık 2.5 milyon hanenin sadece kira geliriyle geçindiğini belirten uzmanlar, "Kira artış oranından memnun olmayan ev sahipleri, kiracıyı çıkarmak için hileli satış dâhil her yolu deneyecek. Kayıt dışı tırmanacak, elden ödemeye başvurulacak. Ev sahibi-kiracı davaları artacak" şeklinde konuşuyor.

Ev sahibi kurnazlığı kural tanımıyor: Kirada yüzde 25 sınırını aşmak için yeni yöntemlere başvurdular

'HİLELİ SATIŞ YÖNTEMİ' UYGULANIYOR

Kira zammında yüzde 25 sınırını aşmak isteyen ev sahipleri, yeni yöntemler geliştirdi. İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, birden fazla evi olan mülk sahibinin kira bedelinin beklentiyi karşılamadığı için satış eğilimine döndüğünü kaydetti.

Aşa, "Yüzde 25'lik yasal sınıra iki kez takılmak istemeyen ev sahiplerinin temmuzu hatta ağustosu beklediğini görüyoruz" dedi. Mahkemelerde ev sahibi-kiracı anlaşmazlıkları davalarının artacağını dile getiren Aşa, "Ev sahibi kiracıyı çıkarmak için her türlü yolu deneyecek. Şu an için ağırlıklı hileli satış yöntemi uygulanıyor. Kiracıyı çıkarmak için yakın akrabasına evi satıp, kiracı çıktıktan sonra yeniden üzerlerine alıyorlar" diye konuştu.

ÇİFTE KONTRAT YÖNTEMİ DÜKKANDAN SONRA EVE GEÇTİ

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Hakan Akdoğan ise ev sahiplerinin yüzde 25'lik sınırı aşmak için geliştirdiği yan yolları tıkayacak önlemlerin alınması gerektiğinin altını çizdi altını çizdi. Akdoğan, "Son günlerde duyduğumuz bir başka yöntem de çifte kontrat yöntemidir. Özellikle işyeri kiralarında, taraflar kira bedelini aralarında serbestçe belirler. Devlete bildirilen ise başka bir kontrattır. Gerçeği ise başkadır. Bu şimdi konut kiralarında da görülmeye başladı" şeklinde konuştu.

Ev sahibi kurnazlığı kural tanımıyor: Kirada yüzde 25 sınırını aşmak için yeni yöntemlere başvurdular

KİRALIK KONUT SAYISINDA AZALMA

Düzenlemenin ardından ortaya çıkan yeni yöntemlerle ev sahiplerinin kendilerini korumaya aldıklarını kaydeden İstanbul Emlak Brokerları Kooperatifi (İSTEB) Yönetim Kurulu Başkanı Ulvi Özcan, düzenlemenin barınma ihtiyacına yönelik ev satışlarını artırdığını ve piyasada kiralık dairelerin azaldığını söyledi.

Sınırlamadan dolayı artık kiranın iyi bir yatırım olmadığını düşünenlerin evini satışa çıkaracağını belirten Özcan, "Ancak bu konutlar da yüksek fiyattan satılacak, yine yüksek rakamdan kiraya verilecek" dedi.

TAHLİYE TAAHHÜTNAMESİ TALEBİ ARTTI

Son dönemde ev sahiplerinin tahliye taahhütnamesi talebindeki artışa da dikkat çeken Avukat Barış Özdemir, "Ancak bunu tarihin boş bırakılmasını talep eden bazı mülk sahiplerinin olduğunu görüyoruz. Yargıtay kararına göre, kira sözleşmelerinin yapıldığı sırada tarih kısmı boş olan ve kiracı tarafından imzalanan tahliye taahhüdünün tarihlerinin sonradan doldurulmasının geçerliliği yok" diye konuştu.

Düzenleyen:  - EKONOMİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...