Eyvah, işsiz kalacağız: Yapay zeka ve robotlar korkutuyor

Düzenleyen:
Eyvah, işsiz kalacağız: Yapay zeka ve robotlar korkutuyor

EKONOMİ Haberleri

Her ne kadar hayatımızı kolaylaştırsa da, yapay zekâ ve robotların bazı meslek gruplarında insanların yerini almaya başlaması,toplumda endişe ve korkuya sebep oluyor.

Ömer TEMÜR

Yapay zekâ ve robotlar üretimin her alanında yer alıyor. Ancak hayatımızı ne kadar kolaylaştırsalar da özellikle iş gücü piyasasında toplumsal endişeye yol açıyorlar.

Teknolojide Kadın Derneği, IPSOS ve Bahçeşehir Üniversitesi tarafından yapılan “Türkiye Teknoloji ve İnsan Endeksi” araştırmasına göre bunun sebebi yapay zekânın bazı meslek gruplarının yerini alacağı düşüncesi. Yapay zekâ konusunda katılımcıların yüzde 73’ü “yapay zekânın hayatımızı kolaylaştırdığını” ifade ederken, yüzde 48’i “yapay zekânın hayatımızda daha çok yer alması gerektiğini” belirtiyor.

'İŞLERİMİZİ ELİMİZDEN ALACAK' ENDİŞESİ

Her 10 haneden 4’ünde de yapay zekâ içeren en az bir ürün kullanılıyor. Buna rağmen "Yapay zekâ ürünleri işlerimizi elimizden alacak” düşüncesine sahip olan bireylerin oranı yüzde 63. Katılımcıların yüzde 46’sı “yapay zekâ konusunda bilgi düzeyiniz nedir?” sorusuna “duydum ama pek bilgim yok” derken yapay zekâyı kelime olarak bile duymayanların oranı ise sadece yüzde 5.

Araştırmada dikkat çeken bir diğer nokta ise robotların dünyayı ele geçireceği endişesi. “Robotların yakın zamanda dünyayı ele geçireceklerinden endişe ediyorum” diyenlerin oranı yüzde 38. Öte yandan bu görüşe katılmayanların oranı da yüzde 38'lik bir oranda ve dolayısıyla konu hakkındaki görüşler eşit. Yüzde 24’lük kararsızlar ile birlikte toplum bu endişe konusunda ikiye bölünmüş durumda.

Eyvah, işsiz kalacağız: Yapay zeka ve robotlar korkutuyor

PANDEMİ ETKİSİ

Araştırmaya göre her 10 kişiden 9’u salgın öncesine kıyasla teknolojinin hayatlarındaki yerinin arttığını dile getiriyor. Katılımcıların yüzde 57’si pandemide teknolojinin öneminin “çok arttığını” söylerken, “kısmen arttı” diyenlerin oranı ise yüzde 31 oldu.

Katılımcıların yüzde 69’u “teknolojisiz bir hayat düşünemiyorum” derken, bu görüşe katılmayanların oranı ise yüzde 13. Yakın gelecekte teknoloji konusunda becerilerin daha fazla önem kazanacağını düşünenlerin oranı yüzde 86 iken; kendini bu alanda geliştirerek daha fazla beceri kazanmak isteyen kişilerin oranı yüzde 80.

Wtech olarak, teknoloji alanındaki nitelikli insan kaynağı azlığına ve kadınlara yönelik fırsat eşitsizliğine odaklandıklarını söyleyen Teknolojide Kadın Derneği Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı Zehra Öney “Yakın gelecekte; yazılım teknolojileri, yapay zekâ, makine öğrenmesi, robotik süreç otomasyonu, siber güvenlik gibi sürekli dönüşen alanlarda nitelikli gençlere daha çok ihtiyaç duyulacak. Türkiye Teknoloji ve İnsan Endeksinin, kurumsal yapılara insan kaynağı stratejilerini oluştururken yön göstereceğine inanıyorum” dedi.

Düzenleyen:  - EKONOMİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...