Fırsatçılar yine devrede! Göç eden depremzedeye fahiş kira şoku

- Güncelleme:
Fırsatçılar yine devrede! Göç eden depremzedeye fahiş kira şoku

Ekonomi Haberleri

Depremzedelerin göç etmeye başlamasıyla ev fiyatları fırsat zammıyla 2-3 katına çıkarken, bazı sigorta şirketleri de deprem riskiyle kaskodan kaçınmaya başladı. Tüketiciler Birliği “Sigorta şirketlerinin, yıkım yaşanan 11 ilde işlem yapmama hakkı var. Ancak depremin olmadığı illerde kaskodan kaçınma hakkı yok” dedi.

Türkiye’de büyük can kayıplarına neden olan Pazarcık ve Elbistan depremleri sonrasında evleri yıkılan ya da ağır hasır aldığı için yıkım raporu verilen depremzedeler bulundukları şehirlerden göç etmeye başladı. Bazıları köylerinin yolunu tutarken, kimi depremzedeler de büyük şehirlere göç etti. Barınma ihtiyacını gören fırsatçılar ise özellikle kiralık fiyatlarını değerinin 2-3 kat üzerinde zam yaptı. Yoğun göç alan illerden biri de Ankara oldu. Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam, depremin ardından kiralık ve satılık evlere ilginin çok yoğun olmasıyla fırsatçılık ortamı olduğunu söyledi.

BAKANLIKLA İSTİŞARE İÇİNDEYİZ

Akçam, bazı bölgelerde kira fiyatlarının birdenbire iki katına çıktığını belirterek “Mal sahipleri her dönemde olduğu gibi burada da bir fırsatçılık oluşturdu. Bunu ilgili mercilere taşıdık, tavsiyelerde bulunduk. Fırsatçıların ceza ile karşı karşıya gelebilmesi için bakanlık tarafından ilgili kurumlarla istişare içerisindeyiz. İlan sitelerinde kiralık veya satılık ilan rakamlarını günlük, saatlik değiştirilmesine müsaade edilmemeli. Bununla ilgili bakanlığa teklifte bulunduk. İlan portalleriyle ortak çalışma yapıp ani artışların yapılmamasıyla ilgili teklifte bulunduk” ifadelerini kullandı.

11 İLDE VAR, DİĞERLERİNDE YOK

Depremin ardından sıkıntının başladığı bir diğer alan sigorta. Tüketiciler Birliği Başkanı Mahmut Şahin, depremden etkilenen 11 il dışında da araç ve ev için kasko yaptırmak isteyenlerin bazı sigorta şirketleri tarafından “deprem riski” bahanesiyle geri çevrildiğini öne sürdü. Şahin, sigorta firmalarının, depremlerde yıkım yaşanan 11 ilde işlem yapmama hakkı bulunduğunu söyledi. Ancak yıkımın olmadığı illerde sigorta şirketlerinin, isteyen herkesin işlemini yapmak zorunda olduğunu vurgulayan Şahin “Deprem olmamış bir ilde deprem olma ihtimalinden dolayı sigorta şirketlerinin böyle bir hakkı yok” dedi.

MEVZUATA GÖRE KAÇINAMAZ

Bu konuda kanunda yasal düzenlemenin mevcut olduğunu vurgulayan Şahin, şunları kaydetti: Şu anda Kayseri’de deprem yok, Yozgat’ta deprem yok, Ankara’da deprem yok. Burada deprem olma riski var diye kasko yapmamak diye bir uygulama olamaz. Bu durumla karşılaşanlar Hazine ve Maliye Bakanlığına ya da CİMER’e şikâyette bulunsun” önerisinde bulundu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...