Fırsatçılar iş başında! Konteyner ve çadır fiyatları fırladı

- Güncelleme:
Fırsatçılar iş başında! Konteyner ve çadır fiyatları fırladı

Ekonomi Haberleri

Çadır ve konteyner üreticileri vardiya artırarak, çalışarak bölgedeki depremzedelerin barınma ve ısınma ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyor. Çadır fiyatları 2.500 TL’den, konteyner fiyatları ise 30 bin liradan başlıyor. Üreticiler “1 haftalık üretim siparişlerimiz dolu” diyor.

KAAN ZENGİNLİ'NİN HABERİ - Türkiye’deki çadır üreticileri, depremler nedeniyle evlerinden olan depremzedelerin hem barınma hem ısınma ihtiyacını acil şekilde karşılamak için mesaiye başladı. Denizli’de üretim yapan Tunç Çadır şirketinin yetkilisi, gazetemize yaptığı açıklamada “Depremin hemen ertesi günü telefonlarımız çalmaya başladı. Bağışçılardan ve bölgedeki depremzedelerden siparişler alıyoruz. Özellikle bağış yapmak isteyenlerin sayısı çok fazla. Zaten depremzedelere birtakım kolaylıklar tanıyoruz. Bugün itibarıyla önümüzdeki 1 haftamız tamamen doldu. 3 vardiya mesai yapıyoruz. Aralıksız çalışıyoruz diyebilirim. Çünkü bölgede çok ciddi çadır ihtiyacı var. Çadır kurulumu ve üretimi itibarıyla çok daha basit. Ayrıca yer değiştirme işlemi de çok kolay. Konteynere göre daha kullanışlı” dedi. Yeni ve modern çadırların kış şartlarına göre yapıldığını belirten yetkili “Soğuk havalarda içi gayet sıcak olur, rüzgâr ve yağmurdan sizi en iyi şekilde korur” dedi.

2.500 TL’DEN BAŞLIYOR

En çok 2 odalı ve 4 kişilik çadırların satıldığını belirten yetkili “Bu çadır türümüzün fiyatı 2.500 TL, 3 odalı 6 kişilik çadırlarımızın fiyatı da 4 bin TL. En çok bu iki çadır modelimizi gönderiyoruz” dedi. Günde 300 adet üretim yaptıklarını söyleyen yetkili “Normal üretim adetlerimizin çok üstünde çalışıyoruz. Acil bir durum söz konusu ve biz de elimizden gelenin fazlasını yapıyoruz” dedi. Bölgedeki çadırların kullanım ihtiyacı bittiğinde saklanabildiğini de söyleyen yetkili “Ancak biz kullanıcılarımıza AFAD’a bağışlamalarını tavsiye ediyoruz” dedi.

Türkiye’deki tüm çadır üreticilerinin aralıksız üretime başladığını belirten yetkili “Normalde fabrikamızdan direkt kargo yapabiliyorduk ancak olağanüstü durum nedeniyle en az 10 adetlik siparişleri kargo yapıyoruz. Çünkü bölgeye ciddi bir kargo sıkışıklığı var. 1 adet siparişleri de geliyor. Onları ise bağışçı kişinin adresine gönderiyoruz. Kendisi isterse elden götürüyor, isterse kargo çıkarıyor” dedi. 

30 BİN LİRADAN BAŞLIYOR

Aynı şekilde konteyner üreticileri de tam kapasite çalışmaya devam ediyor. Konteyner fiyatları 30 bin liradan başlayarak 150 bin liraya kadar çıkıyor. En ufak konteynerde 6 kişilik bir aile yaşayabiliyor. IC Holding Treysan Prefabrik Şirketi Genel Müdürü Özgür Onat “Üretim kapasitemizi artırdık. Fabrikada günde 80 adet konteyner üretimi yapılıyor. En hızlı şekilde vatandaşların barınacakları yaşam alanları oluşturmak için çalışıyoruz. Konteynerler iki odalı, bir banyo ve tuvaleti bulunuyor. İçinde bir adet mutfağı da var. 4 ila 8 kişinin barınmasını karşılayacak durumda. Gidip yerine konulduğu anda insanların direkt içine yerleştiğinde hayata başlayacağı şekilde ısıtıcı ve su ısıtıcıları ile hazır durumda sevk ediyoruz” dedi.

FIRSATÇI DA VAR

 te yandan gelen talebi fırsata çevirenler de oldu. Normal şartlarda 30 bin liraya satılan bir konteyner için, deprem sonrası 50 bin lira isteyen bazı ilan sahipleri sosyal medyada tepki çekti. Devlet hem fırsatçılara engel olmak hem de deprem bölgesindeki acil ihtiyacını karşılayabilmek için konteyner ihracatını 3 ay boyunca yasaklarken; konteynerlerde KDV oranı da yüzde 18’den yüzde 1’e düşürüldü. Tüketici dernekleri ise, bu tür fahiş fiyat artışı durumları ile karşılaşıldığında, ilan sahibinin iletişim bilgileriyle CİMER veya Tüketici Hakem Heyetleri’ne şikâyet edilmesi konusunda uyarılarda bulundu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...