'Göçü durduran teşvik'le doğdukları illerde kazanıyorlar

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
'Göçü durduran teşvik'le doğdukları illerde kazanıyorlar

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Doğunun en çok göç veren illerinde 2012’den bu yana devletin vergiden arsaya, bina inşasından istihdama varan yelpazede çeşitlendirerek verdiği destekler sayesinde fabrikalar açıldı, tekstil kentleri kuruldu. Gençler artık iş sahibi olmak için batıya göç etmiyor.

Devlet, 2012 yılında başlattığı bölgesel düzenlemelerle doğuya yatırımı teşvik etti. Sosyo-ekonomik gelişmişlik seviyesinin arttırılmasını, doğudan batıya göçün azalmasını, bölgede istihdamın canlanmasını hedefleyen projeyle amaca ulaşıldı. Vergiden arsaya, bina inşa masrafından istihdam desteklerine kadar birçok adımı içeren 6. bölge teşvikleri sayesinde bölgede tekstil fabrikası ve atölyeler açıldı. Binlerce genç iş sahibi oldu.

3.000 GENÇ İŞE GİRDİ

Van, Muş, Bitlis, Hakkâri, göç veren iller arasında başı çekerken, son dönemde nüfus artışlarıyla dikkat çekiyor. Bölgeye artan talebin karşılanması ve işsizliğin azaltılması amacıyla bakanlıklar, valilikler ve Doğu Anadolu Kalkınma Ajansınca (DAKA) birçok proje başlatıldı, tekstil kentler kuruldu. Destekleme kapsamında 2013’te Van Tekstil Kent Projesi başladı. O dönemde üretime başlayan 16 firma şu anda 3000 gence iş sağlıyor. Muş, Bitlis ve Hakkari’de de benzer oranlar söz konusu.

İZMİR’DEN MEMLEKETE

8 ay önce Van’da yatırım yapan fabrikanın müdürü Mustafa Sarı, Van’ın genç nüfusu ve teşviklerin kendilerine yatırım kararı aldırdığını belirterek “Şu an 200 istihdamımız var. Hedefimiz 400’e ulaşmak. Gençlerin ürettiği ürünleri Almanya, İspanya, İngiltere, İtalya ve Fransa’ya ihraç ediyoruz. Yurt içinde önemli markalara da üretim yapıyoruz” dedi. Fabrikada çalışan bir işçi ise daha önce İzmir’de çalıştığını, oradaki imkânlarla geçinemediğini, fabrikanın açıldığını duyunca geldiği memleketinde rahat yaşamaktan mutluluk duyduğunu söyledi.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...