Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan 'kıyafet ödeneği' iddialarına yalanlama

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan 'kıyafet ödeneği' iddialarına yalanlama

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kamu çalışanlarına verilen kıyafet ödeneklerinin kesilmesi talimatı verdiği iddialarını yalanladı. Yayımlanan açıklamada, kamuoyunun bilinçli olarak yanlış bilgilendirildiğinin altı çizildi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, tüm KİT’ler ve kamu kurumlarına yazı göndererek, memurların giyim yardımının kesilmesini talep ettiği iddialarına ilişkin sosyal medya hesabından yazılı açıklama yayımladı.

Yapılan açıklamada, "Haberler mesnetsiz olup hiçbir şekilde gerçeği yansıtmamaktadır" denilerek iddialar yalanlandı.

'HABERLER MESNETSİZ'

Bakanlığın açıklamasının tamamı şöyle:

"Son günlerde Bakanlığımızın 8 Mart 2024 tarihinde Genel Yatırım ve Finansman Kararları kapsamında izleme ve kontrolü altında bulunan kamu iktisadi teşebbüsleri ve diğer kuruluşlara 'Hizmete Özel' olarak gönderilen yazısına atıfta bulunarak, bazı basın yayın organları ve sendikalar tarafından bilgi eksikliği kaynaklı, kamuoyunda oluşan bilgi kirliliğini ortadan kaldırmak amacıyla aşağıdaki açıklamanın yapılması zaruri olmuştur.

Farklı kamu kurum ve kuruluşlarında uygulanan Koruyucu Giyim Yardımlarının tasarruf tedbirleri kapsamında kesildiği yönündeki haberler mesnetsiz olup hiçbir şekilde gerçeği yansıtmamaktadır.

'HATALI UYGULAMALARIN GERÇEKLEŞTİRİLDİĞİ ANLAŞILMIŞTIR'

Giyim/Giyecek/Koruyucu Giyim yardımına ilişkin hususlara farklı düzenlemelerde yer verilmektedir. Bunlar arasında Hizmet Kollarına Yönelik Mali ve Sosyal Haklara İlişkin Toplu Sözleşme ile Toplu İş Sözleşmeleri de yer almaktadır. Bu sözleşmeler ve diğer mevzuat düzenlemeleri koruyucu giyim yardımının belirli şartları sağlayan personele, hizmetin gereği olarak görev esnasında giyilmesi gereken giyim malzemelerinin, ayni olarak verilmesini kapsamaktadır. Bu sebeple kuruluşlar söz konusu giyim eşyasını tedarik ederek kayıtlarına almalı ve mevzuat uyarınca şartları sağlayan personele dağıtımını gerçekleştirmelidir.

Bakanlığımızca kuruluşlardan temin edilen bilgi ve belgelerin tetkiki sonucunda bu konuda hatalı uygulamaların gerçekleştirildiği anlaşılmıştır.

Bunlardan bazıları,

  • Kuruluşların temin etmesi ve personele ayni olarak vermesi gereken koruyucu giyim malzemesi karşılığının nakdi, hediye kartı, çek veya kupon olarak personele verilmesi,
  • Verilen yardım kapsamında personelin koruyucu giyim malzemesi alıp almadığının kontrolünün kuruluşlarca yapılmaması,
  • Mevzuatta yer alan şartları taşımayan personele de yardımın yapılması,
  • Yardım kapsamında belirlenen giyim eşyasının koruyucu giysi veya eşya vasfının olmaması ve
  • Koruyucu giyim yardımı verilen personele hizmeti gereği giymesi gereken giyim eşyasının kuruluş tarafından ayrıca da verilmesidir.

Kuruluşlara konu hakkında gönderilen yazı Giyim/Giyecek/Koruyucu Giyim Yardımlarının kesilmesi amacıyla değil, aksine söz konusu yardımın toplu sözleşmeler ve mevzuat ile çizilen çerçevede kamu personeline kullandırılmasını sağlamak amacıyla gönderilmiştir.

'KAMUOYU BİLİNÇLİ ŞEKİLDE YANLIŞ BİLGİLENDİRİLMEKTE'

Mevzuata uygun olarak söz konusu yardımların yapılmasının önünde herhangi bir engel bulunmamaktadır. ancak kuruluşların ve sendikaların üst normlarla çizilen çerçeveyi genişletmesi mümkün bulunmamaktadır. Mevzuata aykırı davranan kamu görevlilerinin de ilgili mevzuat uyarınca denetlenmesi ve gerekli yaptırımlara tabi olmaları hukuk devletinin bir gereğidir.

Bunun dışında yapılan yorum ve eleştiriler gerçeği yansıtmamakta olup bilinçli şekilde kamuoyu yanlış bilgilendirilmektedir."

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...