'Helal'de akreditasyon zorunluluğu! Vatandaş üründen şüphe duymayacak

Düzenleyen:
- Güncelleme:
'Helal'de akreditasyon zorunluluğu! Vatandaş üründen şüphe duymayacak

Ekonomi Haberleri

'Helal' belgesinde yeni dönem başlıyor. Belge düzenleyen kuruluşlar Helal Akreditasyon Kurumu (HAK)'na akredite olacak, vatandaş aldığı üründen şüphe duymayacak. Kurala uymayanlara 1 milyon liraya kadar para cezası uygulanmasıyla ilgili olarak oda ve sektör paydaşlarına yazı gönderdiği öğrenildi. Yazıda belgelerin, 4 Haziran’a kadar alınmış olması gerektiği bildirildi.

Müslüman toplumların helal ürün ve hizmetlere talebinin giderek artması, küresel düzeyde ve yurt içinde helal pazarını da büyütüyor. Bu kapsamda, Türkiye de helal akreditasyon için yeni bir döneme başlıyor. Geçen yıl haziran ayında Resmî Gazete’de yayımlanan kanunla, ithal edilenler de dâhil olmak üzere iç piyasaya arz edilecek ürün ve hizmetlere yönelik helal belgesi akreditasyonu düzenleyen bütün kuruluşların Helal Akreditasyon Kurumu (HAK) tarafından akredite edilmesi mecburi hâle getirilmişti. Bu kararın bir yıllık geçiş sürecinin ardından başlaması kararlaştırılmıştı. Bu çerçevede helal belgesi düzenleyen bütün kuruluşların HAK tarafından akredite edilmesi, 4 Haziran 2023 itibarıyla zorunlu olacak.

AKREDİTE OLMAYANA CEZA

Söz konusu zorunluluğa uymayanlar, idari para cezasıyla da karşı karşıya kalabilecek. Akredite olmaksızın helal uygunluk değerlendirme hizmeti veren kuruluşlara, HAK Yönetim Kurulu tarafından 100 bin liradan 1 milyon liraya kadar idari para cezası uygulanacak. Bu cezalara karşı idari yargı yolu açık olacak. Devreye girecek düzenleme ile başta gıda olmak üzere, ürünlerde ‘helal’ işaretlerinin, yetkisiz veya tarafsız kuruluşlarca düzenlenmesinin önüne geçilecek. Ayrıca bu ürünlere yönelik denetim de artırılacak. Böylelikle tüketicilerin bütün gıda, kozmetik, temizlik ve kimya ürünlerinde alışveriş yaparken yanıltılmasının önüne geçilecek. Vatandaşın, ürün içeriğine yönelik şüphe duyması engellenecek.

Öte yandan HAK, bu konudaki çalışmalarını hızlandırdı. HAK’ın, helal belgesi düzenleyen kuruluşlara HAK tarafından akredite olma mecburiyeti getirilmesi ve buna uymayanlara 1 milyon liraya kadar para cezası uygulanmasıyla ilgili olarak oda ve sektör paydaşlarına yazı gönderdiği öğrenildi. Yazıda belgelerin, 4 Haziran’a kadar alınmış olması gerektiği bildirildi. CEVDET FIRAT AYDOĞMUŞ'UN HABERİ

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...