Hem ürettik hem de depoladık! Enerjide arz güvenliği tamam

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Hem ürettik hem de depoladık! Enerjide arz güvenliği tamam

Ekonomi Haberleri

Enerjide arz güvenliğini sağlamak için çalışmalarını sürdüren Türkiye, hem depolamaya hem de üretime devam ediyor. Depolanan doğalgaz miktarının geçen yıla göre yüzde 36 arttığı belirtilirken, doğalgaz ihracatı da 118 milyon metreküpe çıktı. Öte yandan Enerji Bakanı Dönmez, Şırnak Gabar Dağı çevresinde yürütülen petrol sondaj çalışmalarına ilişkin umutlu konuştu ve "Açıkladığımızda da göreceksiniz son dönemde karada yapılmış en büyük keşiflerden birisi olabilir" ifadelerini kullandı.

CEVDET FIRAT AYDOĞMUŞ'UN HABERİ

Doğalgazda yüzde 99 dışa bağımlı olan Türkiye, enerjide arz güvenliğini sağlamak için çalışmalarını sürdürüyor. Bu doğrultuda bir yandan doğalgaz depolamaya devam edilirken, diğer yandan da üretim yapılıyor. GAZBİR’in son raporuna göre eylül ayı itibarıyla depolanan toplam doğalgaz miktarı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 36 arttı. Bunun içinde de, yer altı depolama tesislerindeki doğalgaz miktarı bir önceki yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 47 yükselirken, LNG terminallerinde depolanan doğalgaz miktarı ise yaklaşık yüzde 48 azaldı. Eylül verileri depolama hızını gösterirken, 4,6 milyar metreküp kapasitesi bulunan Silivri Yer Altı Doğalgaz Depolama Tesisi ile kapasitesinin 2023’e kadar 5,4 milyar metreküpe yükseltilmesi beklenen Tuz Gölü Doğalgaz Depolama Tesisinde depolar tamamen dolduruldu. 6 milyar metreküplük depolama yapan Türkiye, kış günlerindeki herhangi bir acil durumda ortaya çıkacak ihtiyacı garanti altına aldı.

İHRACAT YÜZDE 413 ARTTI

Öte yandan, Türkiye’de üretilen doğalgaz miktarı da Eylül ayında 30 milyon metreküp oldu. Bu gazın yüzde 98’i önceki dönemlerde olduğu gibi Tekirdağ, İstanbul ve Kırklareli’deki sahalardan çıkarıldı. Çıkarılan doğalgaz ihraç da edildi. Bu yılın eylül ayında Yunanistan’a 19,95 milyon metreküp, İsviçre’ye 98,23 milyon metreküp doğalgaz satıldı. Böylece, ihracat miktarı 118 milyon metreküpe çıktı. Bu miktar ile Avrupa’nın kriz yaşadığı bugünlerde Türkiye, sadece kendi ürettiği gazın ihracatını yüzde 413 artırmış oldu.

ARAMALAR DEVAM EDİYOR

Üretimi artıracak olan Karadeniz gazının evlere ulaştırılması için yapılan çalışmalar sürerken, arama ve sondaj faaliyetleri de 7 gün 24 saat devam ediyor. Sondaj filosunun en güçlüsü Abdülhamid Han sondaj gemisi, önümüzdeki günlerde Akdeniz için demir alacak. Fatih, Karadeniz’deki Çaycuma-1 sondaj kuyusunda; Kanuni, Filyos’ta; Yavuz da Sakarya Gaz Sahası’nda çalışmalarına devam ediyor. Bunun yanı sıra sismik araştırma gemilerinden Barbaros Hayrettin Paşa Karadeniz’de, Oruç Reis de Akdeniz’de sismik araştırmalarını sürdürüyor.

BAKAN DÖNMEZ: ŞIRNAK PETROLÜ KARADAKİ EN BÜYÜK KEŞİF OLABİLİR

Enerji Bakanı Fatih Dönmez katıldığı canlı yayında Şırnak’ta yapılan petrol keşfine ilişkin umutlu konuştu. “Gabar Dağı ve civarında şu anda dört kuyuda günlük 1200-1300 varil civarında üretimimiz var. Orada kuyu sayımızı 10 ve üzerine çıkarmayı hedefliyoruz” diyen Bakan Dönmez, şöyle devam etti: Bazı rakamlar telaffuz ediliyor ama netleştirmeden de açıklamak istemiyoruz. Ümitliyiz açıkçası, onu söyleyeyim. Açıkladığımızda da göreceksiniz son dönemde karada yapılmış en büyük keşiflerden birisi olabilir. Biraz daha bekleyelim. Hâlen ülke olarak 1200 kuyudan günlük 65 bin varil petrol üretiyoruz.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...