İsrail boykotu finans sektörüne ulaştı: Visa ve Mastercard'lar TROY'a dönüyor

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
İsrail boykotu finans sektörüne ulaştı: Visa ve Mastercard'lar TROY'a dönüyor

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Sosyal medyada yayılan Mastercard ve Visa boykotu çığ gibi büyüyor. Türkiye’de sadece ekim ayında İsrail sermayesi olan bu iki kartla yapılan her harcama, şirketlere 705 milyar lira kazandırdı. Pek çok kişi kredi kartlarını yerli ödeme aracı TROY’a çeviriyor.

KAAN ZENGİNLİ'NİN HABERİ - İsrail mallarına karşı başlatılan boykot, Visa ve Mastercard’a uzandı. Sosyal medyada yerli ödeme aracı ‘TROY’a Geçelim’ kampanyası başlatıldı.

1966’da New York, 1976’da da San Francisco’da kurulan iki şirket, bugün dünyanın en büyük finans kurumları arasında yer alıyor. Yahudi sermayesinin kontrolündeki “kredi kartının kâşifi” olarak tanınan her iki kurum dünya genelinde kredi kartıyla yapılan tüm harcamalardan ‘telif ücreti’ altında komisyon alıyor.

Visa ve Mastercard’ın Türkiye pazarından her yıl kazandığı rakam, milyar dolarlarla ölçülüyor. Türkiye’de sadece ekim ayında bu iki kartla yapılan harcama 705 milyar TL. Yıllık bazda ise trilyon lirayı buluyor. Tüketicinin yaptığı her harcamadan yüzde 2 civarında komisyon alan Mastercard ve Visa büyümesini hızla sürdürüyor.

19 MİLYONA ULAŞTI

Sosyal medyada başlatılan boykot kararı sonrası birçok kişi yerli ödeme aracı olan TROY’a geçmeye başladı. TROY logolu kartlarla gerçekleşen alışveriş hacmi bu yıl, geçen yıla göre 14 kat artarak 48 milyar liraya yükselirken, 2023 başından itibaren TROY kartlarla toplam 239,2 milyar liralık işlem yapıldı. Öte yandan TROY logolu yaklaşık 19 milyon kart bulunuyor. Bankacılık yetkilileri, TROY kart için talebin son haftalarda hız kazandığını, gerek yeni kart alımı gerekse kart değişiminde daha da artmasının beklendiğini kaydetti.

BANKALARA UYARI

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, İsrail’in Filistin’e yönelik katliamının ardından tüketiciler tarafından kredi kartı ile banka kartlarında ödeme yöntemi olarak yerli kartın tercih edilmeye başlandığını dile getirerek, bankalara bu konuda zorluk çıkarmamaları çağrısında bulundu. Şahin “Son günlerde bazı bankaların sıkıntı çıkardıkları yönünde şikâyetler geliyor. ‘Şubeye gelmelisiniz, yok banka kartı olur ama kredi kartı olmaz’ gibi ifadeler. Böyle bir şey olamaz. Banka istediğimizi sunmalı; çünkü altyapısı da var” diye konuştu.

Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz de sosyal medyadan “Visa ve Mastercard’ı boykot ediyoruz. Artık TROY kullanıyoruz” açıklamasında bulundu. İstanbul’daki 8 ilçe belediyesi de, personelin maaşlarını TROY üzerinden verme kararı aldı.

İsrail boykotu finans sektörüne ulaştı: Visa ve Mastercard'lar TROY'a dönüyor

İŞ BİRLİĞİ YAPIYORLAR

TROY’a ilgi  her geçen gün yoğun şekilde artsa da hâlen Türkiye pazarının yüzde 98’i Mastercard ve Visa’nın elinde. ABD merkezli şirketler, tüm dünya pazarlarında birbirleriyle güç birliği yapıyor. Örneğin Google Play ve App Store’den yalnızca Mastercard ve Visa ile alışveriş yapılabiliniyor. Bu iki kurum TROY kart ödemesini kabul etmiyor. Ülkemizde Google Play ve App Store’den yılda 750 milyon dolarlık harcama söz konusu. Bu ise ABD’li bu kurumların birbirlerine olan desteğini gözler önüne seriyor.

NASIL GEÇEBİLİRİM?

TROY kart, Bankalararası Kart Merkezi tarafından 2016 yılında yerli ve millî bir ödeme sistemi olarak geliştirildi. Türkiye’deki birçok banka TROY özellikli kredi kartları sistemine entegre olmuş durumda. Bankanızın müşteri hizmetleriyle görüşüp TROY özellikli kredi kartı talep etmeniz hâlinde size yeni kredi kartı gönderiliyor.

TROY HİZMETİ VEREN BANKA VE FİNANS KURUMLARI

Ahlatçı Ödeme
Akbank
Aktifbank
Albaraka
Alternatif Bank
Anadolu Bank
Bpn
Denizbank
DGpara
Emlak Katılım
Qnb Finansbank
Fibabanka
Fubs
Garanti BBVA
Golden Global
Halkbank
HSBC
ICBC
ING
İninal
İyzico
Kuveyt Türk
Moneytolia
Odebank
Ozan
Papara
Parolapara
PeP
PTT
Sipay
Şekerbank
TEB
T-Bank
TTÖdeme
Türk Para
Türkiye Finans
İş Bankası
United Payment
Vakıfbank
Vakıf Katılım
Vodafone
Yapıkredi
Ziraat Bankası
Ziraat Katılım

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...