İstanbul, Türk ve İslam dünyasının finans merkezi hâline gelecek

- Güncelleme:
İstanbul, Türk ve İslam dünyasının finans merkezi hâline gelecek

Ekonomi Haberleri

Türk Devletleri Teşkilatını (TDT) ekonomik olarak bütünleştirecek olan Türk Yatırım Fonu (TYF) resmen kuruldu. İlk etapta 500 milyon dolar sermayesi bulunacak fonda Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Özbekistan ve Kırgızistan eşit pay sahibi olacak. Fona, ilerleyen süreçte dört ülke daha dâhil olacak. Uzmanlar TDT ile İstanbul Finans Merkezi’nin Türk ve İslam dünyasının da finans merkezi hâline geleceğine dikkat çekiyor.

CEVDET FIRAT AYDOĞMUŞ'UN HABERİ - Türk Dünyası Parlamenterler Vakfı (TDPV) Başkanı Abdullah Çalışkan fon ile Türk Devletlerinin ekonomik olarak da bütünleşmesini sağlayacağını belirterek, “En önemli bağ, ekonomik bağdır. Karşılıklı ticaretin artırılması ve ülkelerin ekonomik ilişkilerinin daha üst seviye çıkarılması çok önemli. Rakamlara baktığımızda, bu ülkelerin birbiriyle yaptığı ticaret çok düşük seviyede. Türk Yatırım Fonu’nun kurulması, bölgedeki ekonomik bütünleşmeyi sağlayacak çok önemli bir adım. Fonun kurulması, Türk dünyasında yapılacak her türlü yatırım ve projeyi destekleyecek ve finansmanını sağlayacak önemli bir atılım oldu. 500 milyon dolar değerindeki fon; Türk dünyasındaki projelere, KOBİ’lere, altyapı yatırımlarına finansman noktasında önemli bir kaynak sağlayacak. Avrupa Birliği’nin tarihine baktığımızda Kömür Birliği, Çelik Birliği, Ekonomik Topluluğu derken, en sonunda siyasi birlikteliğe giden bir yol oldu. Türk dünyası birlikteliğini de buna benzetiyorum. Ekonomik birliktelik çok iyi tesis edilirse, zaman içinde bu, hep arzu ettiğimiz Türk birliğinin sağlanmasına giden çok önemli bir kilometre taşı olacaktır” dedi. 

“TÜRKİYE’NİN ROLÜ GÜÇLENECEK”

Ekonomist Prof. Dr. Seyfettin Erdoğan da Türk Yatırım Fonu’nun Türkiye’nin yönlendirici ve modern rolünün daha da güçlendireceğini belirterek şunları kaydetti: Türk ve İslam dünyasının öne çıkarıldığı yapılar hem Türkiye’nin uluslararası arenadaki gücünü artıracaktır, hem de içeride insanımızın hükûmete olan güvenini ve bakış açısını, pozitif anlamda değiştirecektir. Eğer bu ilişkiler sonucunda ülkemize doğrudan yabancı yatırım veya döviz girişi sağlama şansımız olursa, o zaman döviz stabilizasyonu dolayısıyla enflasyon baskısının kırılması ve faizlerin düşmesi gibi bir avantaj ortaya çıkmaya başlar. Bu arada, yeni dönemde İslami finansın çok gelişeceğini göreceğiz. İslami finans içerisinde, Türk dünyasının ve Türkiye’nin daha fazla pay aldığını müşahede edeceğiz, bunun içinde İFM’nin çok hayati bir rolü var. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, İFM’nin açılışını önceleyip yapmasının arkasında bu var. Önümüzdeki dönemde Türkiye Yüzyılı vizyonunun doğal bir sonucu olarak İstanbul’da inşa edilen finans merkezi, Türk-İslam dünyası ve özellikle Körfez sermayesinin teveccüh göstereceği bir küresel merkez hâline gelecek.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...