Merkezi İstanbul: Türk devletleri kendi IMF'sini kurdu

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Merkezi İstanbul: Türk devletleri kendi IMF'sini kurdu

Ekonomi Haberleri

Türk Devletleri Teşkilatı ekonomide birlikte hareket edecek. Beş ülkenin her birinin 500 milyon dolar sermaye katkısı ile kurulan fona İstanbul ev sahipliği yapacak. “Türk IMF”si denilen fona 4 ülke daha katılacak. Şirketler mali olarak desteklenecek.

Türk Devletleri Teşkilatı’nı (TDT) ekonomik olarak bütünleştirecek tarihî adımlardan biri daha atıldı. Azerbaycan’ın da dün fonun kuruluşuna dair onay vermesiyle Türk Yatırım Fonu (TYF) resmen kuruldu.

Merkezi İstanbul’da bulunan Türk Yatırım Fonu (TYF)’nun üyeleri arasında Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Özbekistan ve Kırgızistan yer alıyor. İlk etapta 500 milyon dolar sermayesi bulunacak fonda 5 ülke eşit pay sahibi olacak, yönetim önce Türkiye’den başlayıp dönüşümlü olarak devam edecek.

Fona, ilerleyen süreçte dört ülke daha dâhil olacak. Yeni üyelerin katılımıyla sermaye daha da artacak.

ORTAK TÜRK BANKASINA ZEMİN HAZIRLAYACAK

İstanbul Finans Merkezi, Türk IMF’sine olumlu katkı sağlayacak, körfez sermayesinin yönelmesini hızlandıracak. Beklenti, Orta Asya’da Türk gücünü artırarak Rusya ve Çin’in ekonomik gücüne karşı şirketlerin güçlenmesini sağlayacak, ileride ortak Türk bankası kurulması için zemin hazırlayacak.

Fon sayesinde KOBİ’lere, kalkınma projelerine, ulaştırma ve lojistik zincirlerine, altyapı projelerine, tarım ve turizm alanlarındaki yatırımlara ve yenilenebilir enerji alanındaki çalışmalara destek verilecek. Tüm bu alanlarda firmaların finansmana erişimi kolaylaşacak, ayrıca bölge içi ticaret teşvik edilecek. Türk Yatırım Fonu’nun Türk dünyasında ekonomik bütünleşmesine de katkı sağlayacak.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...