Ekonomide felaket senaryoları tutmadı

- Güncelleme:
Ekonomide felaket senaryoları tutmadı

Ekonomi Haberleri

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun seçim öncesi hazırlattığı ‘felaket raporu’ tutmadı. “Dolar 30 lira olacak”, “faiz yüzde 50’ye çıkacak”, “Pazartesi bankalardan paranızı bile alamayacaksınız” diyenlere piyasalar ralli ile cevap verdi.

HABER MERKEZİ ANKARA - Seçimlerin ilk turunda yenilgiye uğrayan Millet İttifakı ve ittifakın Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ikinci turda seçmen üzerinde uyguladığı ‘korku iklimi’ taktiği de tutmadı. İlk tur kampanyasında olumlu bir hava oluşturarak ‘Baharlar gelecek’ ve ‘Sevgi kazanacak’ temasıyla üzerinden yürütülen çalışmalar, ikinci tur öncesinde yerini tehdit ve korku siyasetine bırakmıştı. Millet İttifakı’nın bu taktiği de sonuç vermedi.

CHP’nin 27’inci dönem milletvekili Aykut Erdoğdu, seçim öncesi Kılıçdaroğlu’nun kendisini devletin içinde bulunduğu duruma ilişkin rapor hazırlamakla görevlendirdiğini açıklamıştı. Yapılan çalışma sonrasında ‘Vahim bir tablo’ ile karşılaştıklarını iddia eden Erdoğdu, seçimlerin ikinci turunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kazanması hâlinde olabileceklere dair akılalmaz iddialarda bulunmuştu. Erdoğdu ‘Seçim dolayısıyla hazine boşaltılmış’, ‘Sadece BOTAŞ’ın birikmiş görev zararı 300 milyar liranın üzerinde’, ‘EYT’den gelecek yük yaklaşık 200 milyar’, ‘Deprem için en az 600 milyar lira ek kaynağa ihtiyacımız var’,  ‘Şu an zorunlu ithalatımızı karşılayacak kadar dahi dövizimiz kalmamış durumda’ gibi ifadelerle korku siyaseti izlemişti.

BABACAN ‘TANEYLE SOĞAN ALIRIZ’ DEMİŞTİ

CHP bu iddiaları yaymak için çalışırken, Millet İttifakı’nın diğer ortakları da benzer iddiaları sık sık dile getirdi. DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan “Erdoğan’ın kazanması, zam yağmuru demektir. Dövizde karaborsa demektir. Kıtlık ve kuyruk demektir. Taneyle soğan aldığımız günler gelecek. Erdoğan’ın kazanması ulusal birliğimizin, ekonomik bağımsızlığımızın tehdit altına girmesi demektir. Bu bir millî güvenlik meselesidir” diyerek seçmeni etkilemeye çalıştı.

KARA PROPAGANDA HIZ KESMEDİ

Korkuyu hâkim kılma çabaları bunlarla da sınırlı kalmadı. Millet İttifakı ortakları gittikleri her yerde, Erdoğan’ın kazanması durumunda “Dolar 30 lira olacak, faiz yüzde 50’ye çıkacak. Enflasyon yüzde 100’ü aşacak, krediler batacak, şirketler iflas edecek, ek vergi gelecek, asgari ücretli 6 ay içinde aç kalacak. Reel işsizlik yüzde 30’a çıkacak, ayakta kalabilen şirketler kaçak işçi çalıştırmaya başlayacak, eczanelerde ilaç bulunamayacak” şeklinde kampanya yaptı. 

“BANKADAN PARANIZI BİLE ÇEKEMEYECEKSİNİZ”

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu da Erdoğan’ın seçimi kazanması durumunda vatandaşların bankalardan paralarını çekemeyeceğini öne sürmüştü. Geçtiğimiz hafta çarşamba günü Avcılar’daki mitingde konuşan İmamoğlu “Pazartesi günü bankalardan milletin parasını çekemediği bir süreç istemiyorsak; ekonomiden sosyal yaşama, kültürel hayattan yoksulluğun giderilmesine, mülteci ve sığınmacı konusunun ortadan kalkmasına hep birlikte imza atmak istiyorsak çok çalışmak zorundayız” demişti. İmamoğlu yaptığı açıklamalar ile piyasa suçu işlerken pazartesi ne bankaların önünde kuyruk oluştu ne de ödemelerde sorun.

Tüm bu algı operasyonuna rağmen vatandaş,‘istikrar’ dedi. Erdoğan’ın yeniden Cumhurbaşkanı seçilmesi piyasaları olumlu etkiledi. Seçimin hemen ertesi günü borsa, günü yüzde 4,10’luk yükselişle tamamladı. Dolar ise 20 lira bandında seyrediyor.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...