Kanada vermedi, Türkiye rekor sürede yerlileşti! ''Yerli Kuşkapanı' testleri tamamlandı

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
Kanada vermedi, Türkiye rekor sürede yerlileşti! ''Yerli Kuşkapanı' testleri tamamlandı

Ekonomi Haberleri  / Anadolu Ajansı

Türkiye, Kanada'nın kısıtlama getirdiği Helikopter Yakalama ve Transfer Sistemi rekor sürede yerlileşmeye imza attı. Yerli KUŞKAPANI'nın kabul testleri tamamlanırken milli teknolojinin ilk kullanıcısı Deniz Kuvvetlerinin tek kadın pilot oldu.

Türkiye yerli ve milli savunma sanayiinde hızlı ataklar yapmaya devam ediyor. Kanada'nın uyguladığı ambargolar sayesinde, Türkiye İHA ve SİHA teknolojilerinden helikopter yakalama sistemlerinde yerlileşme rekoru kırdı!

'YERLİ KUŞKAPANI' TESTLERİ TAMAMLANDI

Güvenlik güçlerine en gelişmiş teknolojilerin yerli ve milli imkanlarla kazandırılmasına yönelik çalışmalar çok yönlü olarak sürdürülüyor. Bu çabaların deniz platformları alanındaki kilometre taşlarından MİLGEM projesi ve projenin fazları birçok alt sistemin yerlileştirilmesini sağladı. Son olarak Türk Deniz Kuvvetleri gemilerinde kullanılmak üzere Kanada'dan tedarik edilirken kısıtlama getirilen Helikopter Yakalama ve Transfer Sistemi başarıyla yerlileştirildi.

Yerli olarak geliştirilen Helikopter Yakalama ve Transfer Sistemi, testlerde SH-70 Sea Hawk helikopterinin güvenli şekilde Türkiye'nin ilk milli fırkateyni TCG İSTANBUL'a inişini sağladı. İniş operasyonu sonrasında helikopter emniyete alındı ve hangarlama operasyonu gerçekleştirildi. Testler kapsamında SH-70 Sea Hawk helikopter birden çok kez iniş gerçekleştirdi ve KUŞKAPANI tarafından yakalandı.

KUŞKAPANI sistemi kullanılarak yapılan ilk helikopter iniş operasyonlarını Deniz Hava Komutanlığının tek kadın pilotu Deniz Yüzbaşı Hatice Yeşiltaş gerçekleştirdi.

Kanada vermedi, Türkiye rekor sürede yerlileşti! ''Yerli Kuşkapanı' testleri tamamlandı

"REKOR SÜREDE" YERLİLEŞTİRME BAŞARISI

KUŞKAPANI Helikopter Yakalama ve Transfer Sistemi, helikopterlerin gemiye güvenle inmesini, sabitlenmesini ve hangara çekilmesini sağlayacak donanımlardan oluşuyor.

Kamera ve helikoptere monte edilmiş lazer sistemi gibi alt bileşenlerden yararlanılan sistemde, görüntü işleme ile helikopterin konumu hesaplanıyor. Hesaplanan bu veriler çabuk yakalama aracı vasıtasıyla helikopterin doğru bir açıda tutulmasını sağlıyor. Helikopter iniş yaparken çabuk yakalama aracı pençesi ani bir hareketle helikopteri yakalıyor. Tüm bu işlemler sırasında iniş alanında personel bulunmasına gerek kalmıyor. Tek personel, kontrol noktasından süreci yürütebiliyor.

"Rekor sürede" göreve hazır hale getirilen sistem, envantere girecek yeni gemilerde de yerini alacak, milli gemilerdeki yerlilik oranını artıracak, savunma sanayisinin ihracat kalemleri arasına katılacak.

HEDEFTE İHRACAT VAR

STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz, Türkiye'nin tam bağımsız savunma sanayisi hedefleri doğrultusunda önemli bir başarıya daha imza attıklarını belirterek, şunları kaydetti:

"Güçlü yerli ekosistemimiz ile ambargoya konu olan kritik bir sistemi daha yerlileştirerek Türk savunmasına kazandırdık. Altınay Savunma ile geliştirdiğimiz Helikopter Yakalama ve Transfer Sistemi sayesinde hem önemli bir kabiliyet kazandık hem de bu alandaki yurt dışı bağımlılığımızı bitirmiş olduk. Çok kısa bir sürede hazır hale getirilen yerli sistemimizi ilk olarak TCG İSTANBUL'a entegre ettik. Bundan sonra da Türk Deniz Kuvvetlerimizin gemilerinde ve yurt dışında yürüttüğümüz su üstü ihracat projelerimizde yerli Helikopter Yakalama ve Transfer Sistemi'mizden faydalanabileceğiz."

YERLİ VE MİLLİ ÜRETİM ASELFLIR-500 EKONOMİYE KAZANDIRIYOR

Milli SİHA'larla yapılan testlerde sınıfındaki ürünlerden daha iyi performans gösteren ASELFLIR-500, 20 bin doları bulan ihracat kilogram değeriyle de ülke ekonomisine katkı sağlayacak.

1974 Kıbrıs Barış Harekatı'nın ardından ambargolara cevaben 1975 yılında kurulan ASELSAN, geride bıraktığı yaklaşık yarım asırlık geçmişinde çok sayıda milli ürüne imza attı. Bunun yanında alt yüklenicileriyle birlikte 700'den fazla ürün ve sistemin millileştirilmesini sağladı.

Kanada vermedi, Türkiye rekor sürede yerlileşti! ''Yerli Kuşkapanı' testleri tamamlandı

ASELSAN'ın bu çabalarının yoğunlaştığı alanlardan biri elektro-optik sistemler oldu. Hava platformlarına entegre edilmesi hedeflenen elektro-optik sistemlerin geliştirilmesi çalışmalarına 1990'lı yıllarda başlandı.

Milli insansız sistemlere uygulanan kamera ambargosuyla başlayan bu süreç, elektro-optik keşif, gözetleme ve hedefleme sistemine yönelik çalışmaların hızlanmasını ve ASELSAN'ı dünya pazarında liderliğe taşıyacak CATS ve ASELFLIR-500 gibi "gök vatanın" milli gözlerinin ortaya çıkmasını sağladı.

Bu çalışmaların ilk meyvesi CATS Projesi ile alındı ve 2021 yılında seri üretime geçildi. Bugüne kadar üretilen 160 CATS sisteminden 60 tanesi yurt dışına ihraç edildi. Hava platformlarına entegre edilen ve başarısıyla dikkati çeken ASELFLIR-500 de seri üretim aşamasına geldi.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...