Kiralık kasa kaosu: Depremde yıkılan banka şubelerinin altında servet yatıyor

- Güncelleme:
Kiralık kasa kaosu: Depremde yıkılan banka şubelerinin altında servet yatıyor

Ekonomi Haberleri

Depremzedeler, yıkılan veya kullanılamaz hâlde olan bankaların içindeki kiralık kasaların akıbetini merak ediyor. Ancak tamamen kasa sahibinin mahremiyetinde olan ve depremde kaybolan bu kasalarla ilgili kurallar gereği ‘beyan’ ile ödeme yapılmıyor.

KAAN ZENGİNLİ'NİN HABERİ - Deprem felaketinin yaşandığı bölgelerde enkaz kaldırma çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Bölgede birçok banka şubesinin de yıkıldığı ya da kullanılamaz hâle geldiği biliniyor. Depremzedelerin bankalardaki kiralık kasalarının akıbeti ise merak konusu.

Kiralık kasa sisteminde mahremiyet esas alındığından dolayı, içinde ne olduğu yalnızca kasa sahibi tarafından biliniyor. Bu nedenle şayet bankaya kasa içindeki eşya ile ilgili beyanda bulunulmadıysa, deprem nedeniyle kaybolan kiralık kasaların tanzimi mümkün olmuyor. Birçok vatandaş konuyla ilgili şikâyetlerini dile getiriyor. Ancak bankacılık kuralları gereği konuyla ilgili atılacak bir adımın olmadığı belirtiliyor. 

“BEYAN İLE ÖDEME OLMAZ”

Gazetemize açıklamalarda bulunan bir banka şubesinin müdürü “Kasaların tamamı isme kayıtlıdır, bankalar hasar tespit çalışması yapıyor. Enkazların altından çıkarılabilenler çıkarılır. Hepsinin üzerinde seri numaraları da yazar. Ancak kasaların içinde ne olduğu ile ilgili müşteri bir beyanda bulunmadıysa şifahen bir beyan, ödeme için geçerli olmaz” dedi. Öte yandan bölgede kaç banka şubesinin yıkıldığı ile ilgili net bir bilgi yok. Ancak bankalara yapılan taleplerdeki adresler baz alındığında; Hatay’da 4, Kahramanmaraş’ta 3, Gaziantep’te 1 şubenin yıkıldığı veya kullanılamaz hâle geldiği belirtiliyor.

VATANDAŞ MERAK EDİYOR

Kiralık kasaların durumu ile ilgili CİMER ve şikâyet sitelerine onlarca bildirim geldiği görülüyor. Birçok kişi “Değerli eşyalarımızı kiralık kasalarda tutuyorduk. Yıkılan banka şubeleri var, buralar yağma ve hırsızlık gibi durumlara müsait. Konuyla ilgili bankalardan bir açıklama bekliyoruz” ifadelerinde bulunuyor. 

YASTIK 'ALTIN'DAKİLER EKONOMİYE DÖNÜYOR

Deprem nedeniyle yıkılan evlerin içindeki kıymetli eşyaların çıkarılması sorun oluşturuyor. Öte yandan deprem bölgesindeki bankalarda bulunan kiralık kasaların durumu da meçhul. Birçok vatandaş, bulabildiği değerli eşyalarını yeniden sağlam kalmış bankaların altın hesaplarına veya kasalarına koymayı tercih ediyor. Bu nedenle yastık altında bulunan altınların deprem bölgesinde olmayan güvenli bankalar aracılıyla ekonomiye kazandırılacağı düşünülüyor. 

NASIL KORUNUYORLAR?

Kiralık kasalar, bankaların özel olarak tasarladığı korunaklı özel odalarda muhafaza edilir. Bu odaya girme talebinde bulunan kişiye bir banka görevlisi eşlik eder. Bu odalarda şifreleme teknolojisi kullanılır. Aynı zamanda fiziki olarak bu odaya giriş yapmak için gereken banka kiralık kasa anahtarına da sadece kurum yetkilileri sahiptir. Banka kiralık kasaları iki farklı anahtar deliği olacak şekilde dizayn edilir. Bu anahtarların birisi banka görevlisine diğeri ise kasa sahibine verilir. Kiralık kasayı açmak için iki anahtarın aynı anda kullanılması zorunludur. Kasa içerisindeki varlıkların tümü mahremiyet ilkesi ile korunur. Kasalar bu özellikleri ile de büyük bir güvenlik sağlar. Ayrıca kasaya konulan varlıklar, hırsızlık ya da yangın durumlarında kesinlikle banka güvencesi altındadır.

DÜZCE DEPREMİNDE KASALARA NE OLDU?

Düzce depreminde tüm banka şubeleri yıkılmıştı. Yağmacılara karşı yıkılan bankaların önünde, güvenlik ve jandarma nöbet tutmuştu. Yıkıntıların arasından nakit kasalar, kıymetli evraklar ve kiralık kasalar zorunluluktan dolayı noter veya hâkim olmadan çıkarılarak en yakın sağlam kalmış şubeye nakledilmişti. Bu kiralık kasaların bazı sahipleri de bu büyük depremde hayatını kaybetmişti. Sonradan kiralık kasalarının akıbetinin peşine düşen mirasçıları ile banka personeli arasında uyuşmazlıklar çıktı, mirasçılar kasada daha fazla değer olduğunu bunu personelin nakil esnasında aralarında iç ettiğini iddia ettiler, kiralık kasaların mevzuata aykırı şekilde açılıp, taşındığını savundular. Açılan davalarda, mücbir yani zorlayıcı sebep nedeniyle, personelin kasayı bu şekilde açıp nakletmesinden ötürü müşteri talepleri mahkeme neticesinde alınan kararla reddedilmişti. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...