Kokarcaya karşı acil eylem planı

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Kokarcaya karşı acil eylem planı

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Tarım ve Orman Bakanlığı, ilk kez 2017’de Gürcistan sınırından Türkiye’deki tarım arazilerine sızan kokarca böceklerinin ürünlere zarar vermesini durdurmak için tesislerde ürettiği samuray arılarını devreye soktu. Ancak kokarcalar, bu yıl hayat alanlarını arazilerden evlere kadar genişletince bakanlık daha kapsamlı bir mücadele için acil eylem planı hazırladı. Teknik talimatlar belirlenirken, kamu spotlarıyla da toplumsal farkındalık oluşturulacak.

CEVDET FIRAT AYDOĞMUŞ'UN HABERİ - Tarım sektörü “kahverengi kokarca” istilasıyla tahrip olurken, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, zararlının tarım alanlarının yanı sıra evlere de sirayet ettiğine dikkat çekerek ‘zirai mücadele teknik talimatı’ hazırlandığını, tarım alanları ve yerleşim yerlerinde toplu mücadele için acil eylem planı uygulamaya konduğunu açıkladı.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda milletvekillerinin sorularını cevaplayan Bakan Yumaklı, kahverengi kokarcayla mücadele konusunun son derece önemli olduğunu ifade ederek “İlk kez 2017’de Gürcistan sınırında tespit edildi. Bunun sadece tarım alanları için değil aynı zamanda evler de dâhil olmak üzere hayat alanlarına sirayet etmekle alakalı bir sıkıntı var. Dolayısıyla toptan bir mücadele söz konusu. Bakanlıklarla da iş birliği içerisindeyiz. Özellikle bu zararlıyla ilgili ‘zirai mücadele teknik talimatı’ hazırlandı ve kimyasal mücadelesi için bitki koruma ürünleri mevcut. Ayrıca biyolojik mücadele amaçlı samuray arıcığı üretimlerine de 2021 yılında başlandı. Ancak kahverengi kokarca, ilk defa bu yıl ekonomik zarara sebep oldu. Konuyla ilgili farkındalıkların oluşması için kamu spotları hazırlandı, farkındalığı daha çok oluşturmaya çalışıyoruz. Elbette tek başına Bakanlığın mücadelesi değil, yerel yönetimlerin, sivil toplum kuruluşlarının, ziraat odalarının ve odalar ve borsalar birliği iş birliğiyle. Doğal düşman üretim ve salımı, eğitim programları, tarım alanları ve yerleşim yerlerinde toplu mücadele çalışmaları için bir de acil eylem planı uygulanmaya konuldu” dedi.

Kokarcaya karşı acil eylem planı

TMO’DA 660 BİN RANDEVU

Üreticilerin Toprak Mahsulleri Ofisinden (TMO) randevu alamadığına yönelik eleştirilere cevap veren Yumaklı “Alım noktası sayısını 510’dan 614’e yükselttik. Bütün lisanslı depoların kapasitelerini randevu sistemine dâhil ettik. İlave depolar kiralayıp açık yığın sahaları hazırlayarak çiftçimizi mağdur etmedik. Günlük 250 bin tonları bulan alımlar oldu. 2023’te 15 milyon ton için yaklaşık 660 bin randevu verildi” ifadelerini kullandı.

ÇİFTÇİ GERİ ÖDEME %99,8

Bakan İbrahim Yumaklı, sisteme kayıtlı çiftçi sayısının 2019’da 2 milyon 83 bin, 2023’te 2 milyon 245 bin 526 olduğunu söyledi. Çiftçilerin toplam borcunun 535 milyar lira olduğunu belirten Yumaklı “2018’de çiftçi borçlarının hasılaya oranı yüzde 50 iken, 2022 yılında bu oran yüzde 37. Çiftçilerimizin geri ödeme oranı da 2022 yılında yüzde 99,6, eylül sonu itibarıyla da bu rakam yüzde 99,8” şeklinde konuştu.

TARIM SAYIMI 2 AŞAMALI

Bakan Yumaklı tarım sayımına ilişkinse “Tarım sayımı istatistik, işletme bilgisi, hayvan sayısı, arazi bilgisi gibi bütün verilerin doğrulanması anlamına gelecek. Amacımız, tarımsal politikalarımıza altlık teşkil edecek veri setlerini doğrulamak. Sayım 2 aşamada gerçekleşecek. İlki 2024’te bakanlığımızın envanteri sunulacak, ikincisi TÜİK tarafından yapılacak, 2026’da bitirmeyi hedefliyoruz” açıklamasını yaptı.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...